Skaraborg Begbike tar ansvar för miljön och är snäll mot din plånbok

Skaraborg Begbike

Vi besöker en cykelverkstad på Hemmingsgatan i Falköping som specialiserat sig på att ta hand om gamla cyklar och ge dem ett nytt liv. Det här är hållbarhet på riktigt och i dessa tider med rubriker som energikris, inflation och räntehöjningar i färskt minne är det viktigt att var och en tar ansvar för vår gemensamma framtid.

Florenc Jakaj driver Skaraborg Begbike och började sin yrkesbana i Kosovo som cykelreparatör för att sedan gå vidare till motorcyklar och lantbruksmaskiner. Det viktiga för honom har varit att meka. Som barn skruvade han isär saker för att se hur de var uppbyggda, lärde sig mekaniken, rengjorde, oljade in och satte ihop dem igen. Nu efter tjugofem år i Sverige har han vänt på cirkeln och gått från anställd som lantbruksreparatör för att bli cykelreparatör.
– Jag har alltid älskat cyklar, berättar Florenc.

Som barn var mekandet tillsammans med att cykla hans stora passioner men numera tillåter inte livet med familj honom att utöva det som sport. Hade det inte varit för att han behöver hålla öppettiderna för sin rörelse samt hämta och lämna barn så skulle han gladeligen cyklat de knappa en och en halv mil han har mellan verkstad och hem.

Skaraborg Begbike har nu haft öppet i snart tre år. Utöver verkstadslokalen finns en yta på ungefär hundra kvadratmeter som rymmer olika slags cyklar. En del är nya kvalitetscyklar av märket Monark men det mesta som erbjuds är uppfräschat och begagnat.

Ett tidlöst miljötänk

En cykelram håller för evigt om den sköts på rätt sätt, detaljer som rör sig slits däremot med tiden. För Florenc är det självklart att använda sitt kunnande för att förlänga varans livscykel. Beroende på märke, slitage och vad det är som behövs bytas för att cykeln ska hålla en lång tid framöver.
– Det finns märken som har oerhört slitstarka komponenter från början, berättar Florenc.

Han har som mål att hans renoverade objekt ska hålla minst lika länge som om de vore levererade från fabriken i går. Han kallar sig själv gammeldags och är helt emot trenden att nya saker görs för att hålla i max två till tre år. Han ser det som ett oerhört resursslöseri att större delen av Europa ägnar sig att konsumera och slänga saker trots alla varningar om vad som händer med vår jord.
– Vi behöver fråga oss om vad vi vill lämna till våra barn, säger Florenc.

Miljöengagemanget är stort och äkta. Florenc lever som han lär. För kunden finns det också ekonomiska fördelar. Det är betydligt billigare att köpa en genomgången och servad cykel hos Skaraborg Begbike än någon annanstans. De lämnar också garanti på de cyklar de säljer begagnade.

Verkstaden har även vanlig service där en översyn av bromsar, vajrar, kedja, pedaler och byte av bromsklotsar kostar runt femhundra kronor. I köpet ingår en prognos om cykelns allmänna status och vad som kan behöva åtgärdas i framtiden.

För att sälja behöver man köpa in

För att hålla ett attraktivt utbud utav cyklar och samtidigt veta att det Skaraborg Begbike säljer har de som regel att endast köpa in cyklar av föreningar, stamkunder och pålitliga återförsäljare runtom i landet. Florenc påtalar att det finns en marknad med stulna cyklar som han inte vill vara delaktig i.

Florenc berättar att det som behövs för att göra ett bra jobb är noggrannhet för att upprätthålla trafiksäkerhet samt en passion för det man håller på med. Själv kan han förlora sig i tid när han mekar och han njuter av att arbeta med händerna. Samtidigt påtalar han att bemötandet av kund och lyssna på vad de verkligen är ute efter är a och o.
– Jag känner en stolthet över att hjälpa mina kunder, avslutar Florenc.

Hemmingsgatan 10
Falköping
Tel. 0706 020 120
www.begbike.se