Hurva Bildemontering ger återvunna delar en andra chans

Hurva Bildemontering

Sedan 2015 finns det ett EU-direktiv som säger att 95 procent av en bil måste återvinnas. För att utföra arbetet korrekt krävs kompetens. Det har en bildemontering. I folkmun kallas dessa företag ännu för bilskrotar men verksamheten har förändrats i grunden under de senaste åren.

På ett sätt kan man säga att Rolf Månsson föddes in i branschen han verkar i, och det stämmer att han varit på Hurva Bildemontering så långt tillbaka han kan minnas. Det var hans far Alf Månsson som grundade företaget i början av 1970-talet. Rolf har upplevt uppgångar och nedgångar i ekonomin genom att se hur mycket bilar som kommer in för fragmentering.
– I osäkra tider köper folk inte nya bilar, berättar Rolf.

Han vet av erfarenhet att folk lånar pengar och köper nytt när konjunkturen är hög för att sedan hålla fast vid sin bil lite längre och reparerar vid behov när tiderna är sämre. I det ena fallet skickas fler bilar till demontering och i det andra efterfrågas fler reservdelar. Under pandemin mer än halverades antal bilar för Hurva Bildemontering att demontera. För att klarar variationerna står företaget på tre ben.
Först och främst tar de hand om uttjänta bilar. De sorterar ut det som kan få ett andra liv som reservdelar och ombesörjer att det som återstår skickas till återvinning. Deras andra ben handlar om att tillhandahålla och hyra ut bilar som övningsobjekt för räddningspersonal. I båda fallen tar de först hand om det som klassas som farligt avfall, isolerar det och för det vidare. Allt enligt gällande miljökrav. Sedan så arbetar Hurva Bildemontering med ett par kommuner genom att samla upp felparkerade bilar, ställa upp dem hos sig och hantera ärendet vidare.

Hurva Bildemontering

För Hurva Bildemontering är service att ställa upp på det oväntade

Rolf tog över verksamhet för bildemonteringen runt 2005. Han beskriver att en av deras stora styrkor är att de är lokala. I byn Hurva som ligger någon mil utanför Eslöv bor det drygt 400 personer. Ändå är de tre fast anställda gubbar samt en tjej som går på timme på bildemonteringen. Alla har de ett genuint intresse för bilar och att lösa problem som går utanpå det vanliga. I och med att de är så få är alla med och påverkar de beslut som behöver tas.
– De som jobbar här är engagerade och vill hjälpa våra kunder, säger Rolf.

Kunderna kommer från hela Mellanskåne och litar på att Hurva Bildemontering hjälper dem att hitta efterfrågad del samt ge dem instruktioner om hur arbetet ska utföras. Skulle en särskild pryl inte finnas hjälper de till med att leta eller rekommenderar till andra. Det utvecklar alla som arbetar på Hurva Bildemontering. Målet är på inget sätt att växa utan Rolf tror att han och de som arbetar där vill hålla den familjära stämning som finns. Han menar att det finns en mening att vara liten och komma nära sina kunder.

Personalen är det viktigaste och vi är alla delaktiga i att det går bra för oss, säger Rolf.
Vid sidan av att skrota bilar och sälja delar utför Hurva Bildemontering däckbyten, omläggning, balansering och reparation av däck. säljer begagnade däck och fälgar av god kvalitet till ett pris som är överraskande lågt. De har även nya däck i de vanligaste storlekarna till försäljning och tar hem nya fälgar om så önskas.

I en liten by får man räkna med det mesta. Ibland tar man hand om en punka och fyller på luft till en skottkärra, avslutar Rolf.

Mejerivägen 10, Hurva Eslöv • Tel. 0413-31001 • www.hurvabildemontering.se