Lilla Butiken värnar om service

Lilla Butiken i Eslöv

I hjärtat av Eslöv hittar vi en butik som domineras av under-, natt- och badkläder. Här finns även en avdelning med vardagsfina kläder och ett litet men naggande utbud för fest. Allt är av god kvalitet där omtanke och service är ledorden. Som en av få butiker i den här delen av landet har det specialiserat sig för under- och badkläder till dem som behöver en protes efter exempelvis en bröstoperation. Nu är den anrika och framgångsrika butiken till salu.

Marie Hall är fjärde ägaren till Lilla Butiken i Eslöv som i ungefär 90 år försett medvetna kvinnor med alltifrån det stiliga yttre till det som inte syns under. När hon tog över verksamheten den 6 november 2017 var det en naturlig fortsättning på ett yrkesliv som dominerats av form och färg men samtidigt överraskande för henne själv.
– Jag hade länge sagt att jag absolut inte skulle bli egen företagare, säger Marie med ett skratt.

Hon hade då arbetat med glasögon i elva års tid och undrade om det verkligen var bågar och glas som var hennes kall. När möjligenheten kom att ta över Lilla Butiken blev svaret tydligt. Marie som valt konfektion och textil på gymnasiet hörde samman med kläder. Dessutom handlade det också om hur man bemöter kund och ser på service.
– Jag vill inte trycka på folk varor utan jobba öppet och ärligt, säger Marie.

I Lilla Butiken möts kunderna med omtanke och får handla i sitt eget tempo. Det viktiga för Marie är inte att det blir affär direkt utan att kunderna kommer tillbaka. Hon låter också kunderna ta med plagg hem för att prova i lugn och ro samt för att se hur det matchar den övriga garderoben. Marie vill att saker från Lilla Butiken ska användas. Hon har tagit över ett snart hundraårigt ansvar om att behandla sina kunder med respekt. Hennes strävan är att bli ihågkommen för något som bärs ofta mer än för något som aldrig lämnar sin plats i byrålådan.
– Jag säger att man inte ska köpa något om man inte är helt säker, berättar Marie.

Grunden i rörelsen var från början underkläder. När det begav sig kom damerna i Eslöv med omnejd till Lilla Butiken för att måttbeställa sina bysthållare och korsetter. Med tiden utökades sortimentet av nattplagg och sådant vi idag kallar för myspys för att så småningom kompletteras med baddräkter. Maries ambition är att varsamt ta hand om det tidigare ägare byggt upp och låta hjärtat i butikens väsen leva vidare.

Det vackra och sköna närmast kroppen

Lilla Butiken är tämligen ensamma om att saluföra badkläder året runt emedan kedjor och större butiker arbetar uteslutande efter säsong. Att plagg för stranden har en så stor del rör sig naturligtvis om att svenskar reser till värmen under årets kalla månader. Och när man väl är på stranden vill man ha på sig något som sitter bra och ligger rätt i tiden. Det kan också vara för att ha något till vattengympan som skänker trygghet samtidigt som det är snyggt.
– Vi säljer badkläder nästan varje dag, säger Marie.

Underklädessortimentet är stort, med märken som borgar för kvalitet och hållbarhet. Storlekarna rör sig också även över ett spann som gör att många hittar sin storlek här. De har bh-storlekar upp till 115 i omfång och J i kupa. Skulle det röra sig om en storlek eller design som inte finns i butik beställer Marie gärna hem det för sin kund. När det gäller service sätter hon inga gränser. Hon vet att en nöjd kund kommer tillbaka.

Lilla Butiken har valt att specialisera sig med plagg för dem som opererats för bröstcancer eller vill använda sig av proteser av en annan anledning. Butiken har ett stort utbud av underkläder och badkläder med protesfickor samt badproteser plus att Marie ett par gånger om året tar in en specialist som på plats hjälper till med utprovning i en trivsam miljö. Lilla Butikens kunder betalar som för ett vanligt läkarbesök och får hjälp med allt det administrativa så att protesen kan bekostas av Landstingsbidraget.

Vardagsfint och fest där det syns

Sortimentet domineras av varor som har god kvalitet och ekonomisk hållbarhet. Priset för ett enskilt plagg kan tyckas högt vid en första anblick men med tiden lönar det sig. Marie använder sig själv och sin sambo som testpiloter av sina plagg. Hennes sambo har exempelvis en herrpyjamas som använts nästan dagligen i över fem års tid men som fortfarande ser lika fräsch ut trots ett oräkneligt antal tvättar. Själv låter hon sina bh::ar gå i tvättmaskin trots att det står handtvätt på dem.
– Jag behöver veta att det jag säljer är bra, säger Marie.

Hon försöker även se till att det hon köper in har en ekologisk hållbarhet eftersom hon är medveten om att klädindustrin har en stor miljöpåverkan. Vid sidan av under-, natt- och badkläder finns en liten avdelning med, toppar, blusar, byxor, kjolar, klänningar, accessoarer och stickat. Det är ett noga utvalt sortiment av det mesta förutom ytterplagg. Marie kallar urvalet för vardagssnyggt med inslag av fest. Även här är spannet för storlekar stort. Alla ska kunna hitta något.

Till våren blir det mer snygga klänningar som passar för fester som bröllop, säger Marie.
Efter nedstängningen under pandemin har Lilla Butiken fått tillbaka sina kunder. Och de är trogna trots elkris, inflation och osäkra tider. En butik med kvalitetskläder har en trofast skara anhängare som folk kör långväga för att köpa. Lilla Butiken kan fylla hundra år med dem. Frågan är bara om det är Marie som kommer fira jubileet med dem. Hon är öppen för att sälja rörelsen som har ett av Eslövs bästa lägen.

Lilla butiken logotyp

Södergatan 16, Eslöv
Tel. 0413-13580