ICA Nära Floby verkar för ett levande samhälle

ICA Nära Floby

Vi besöker en livsmedelsbutik i Floby som älskas av sina stamkunder. Den nya handlaren säger att de är med i med och motgångar och ställer upp när det behövs. Han, hans anställda och kunderna är medvetna om vad som hänt i andra orter när den vanliga butiken lämnat och ingen av dem vi uppleva det. Lokalpatriotismen är stark.

ICA Nära Floby drivs av Håkan Persson som tog över butiken den första november 2021 och blev rånad samma dag. Personerna som utförde det var på rymmen från riktigt våldsamma brott, skadade ingen av personalen fysiskt och kom bara över lite kontanter och frimärken.
– Polisen gjorde ett jättebra jobb som tog dem lite senare efter ett annat rån, berättar Håkan.

Det blev ytterligare en händelse han fick lägga till lista av erfarenheter han fått med sig genom åren. Här var Håkan väldigt glad över den krishanteringsgrupp som finns på Ica och allt det de kunde bidra med i form av krisstöd och debriefing. Han konstaterar att de tre som drabbades kunde hjälpa varandra att gå vidare i vardagen. Direkt när det blev känt dök det upp människor som ville hjälpa till.
– Hela samhället slöt upp bakom oss, säger Håkan.

För honom blev det en försäkran om att driva en livsmedelsbutik på en mindre ort är så mycket mer än att hålla ett bra utbud med varor och erbjuda bra service för sina kunder. Själv säger Håkan att hans väg till Floby var ganska brokig. Som ung hade han ingen större lust att börja förvärvsarbeta direkt efter militärtjänsten utan fördrog att vara hemma i Upplands Väsby och måla om huset tillsammans med sin pappa. För att behålla a-kassan behövde han ändå vara med på en prestationsdag på en större hamburgerkedja. Han gick dit, fick en syn på spelet bakom kassorna och ett jobberbjudande. Han blev kvar i elva år och upptäckte att de i mångt och mycket utbildade unga och drivna personer.
– Jag gick den interna vägen från skiftledare till restaurangchef och avslutade studierna på Hamburger University, berättar Håkan.

Vägen fram till livsmedel

Målet var först att etablera en egen hamburgerrestaurang som franchisetagare men efter att ha räknat på omsättning och kostnader beslöt han sig för livsmedelsbranschen i stället. Efter en internutbildning hamnade han som butikschef på en Nettobutik i Stockholm. Han var då den trettonde butikschefen på mindre än ett år.
– Det var det första lågpriskonceptet innanför tullarna, säger Håkan.

Butiken låg på Sveavägen och idén som fungerat bra i landsbygden mötte här en annan verklighet. Redan innan öppning ringlade sig kvarterslånga köer med människor som ville handla bra varor till ett lågt pris. Det blev en nyttig skola för Håkan som såg till att ordna med väktare som ombesörjde att en kund kom ut innan nästa släpptes in.

Därefter sökte sig Håkan till Ica Maxi i Häggvik. Där fascinerades han av Icas unika internutbildningar och gick dem för att en dag vara redo att ta steget till att bli handlare. Han första försök var Ica Nära ute på Gräsö i Stockholms skärgård. En typisk sommarbutik med åttio procent av omsättningen under ett kvartal.
– Jag fick troligtvis nobben för att Ica trodde att jag skulle få lappsjukan, säger Håkan.

Direkta förändringar och stora planer framöver

Under sina femton månader i Floby har Håkan genomfört en del förändringar. Hyllor har flyttats om, sortimentet utökats och framför allt har han startat en dialog med sina kunder. Den inställningen visar sig att Håkan är pigg på att ta in vad som efterfrågas. Och han är beredd på att gå långt för att möta sina kunders önskemål.
– Vi tar in allt och testar, säger Håkan.

I slutänden handlar det ändå om en balansgång mellan vad som går och vad som inte gör det. Hållbarhet har flera dimensioner och alla ska uppfyllas. Den ekologiska för miljöns skull, den ekonomiska för såväl ägare, anställda och kunder och slutligen den sociala. Ica Nära Floby är med och stöttar skolan, sponsrar det lokala volleyboll- och fotbollslaget vilket bidrar till att bibehålla och utveckla samhället.

Det Håkan är mest stolt över är personalen som han tycker gör ett fantastiskt jobb. Han pratar varmt om deras intresse för kunderna och sätt att bemöta dem. Idag är det nio personer som är fast anställda samt fyra som arbetar mer sällan.

Som andra butiker på landet har Ica Nära Floby allt som förväntas av en liten Ica och mer därtill. De är ombud för apoteksgruppen och har i stort sett tillgång till hela deras receptfria sortiment. Det som saknas hemma ska kunna införskaffas på ett smidigt sätt. Butiken erbjuder sina kunder svenska spel, atg, post, paketutlämning av alla de stora speditörerna samt instabox.

Ica Nära Floby har även egen tillverkning av smörgåstårta, smörgåsar, charkbrickor och sallader. Marie-Louise som ansvarar för kallskänken har ett eget företag vid sidan av så på Ica säljer de även hennes populära tårtor.
– Den egna tillverkningen är vi väldigt stolta över, avslutar Håkan.

Köpmansgatan 2
52152 Floby
Tel. 0515-405 50
www.ica.se