Slip&Kök gör det med skärpa

Slip & Kök

Oavsett om man har en enorm passion för matlagning eller bara vill kunna få till en vardagsmiddag så är det viktigt med rätt verktyg. Det vet Slip & Kök som slipar knivar med rätt skärpa för såväl proffs, Primedge Sweden, som hemmakockar. De har även en webbshop där de säljer knivar, verktyg och accessoarer av hög kvalitet.

Vi tar det från början. Henny och Tage Werner startade knivsliperiet HTW i Eslöv under början av 1990-talet, deras son Anders tog över några år in på 2000-talet. Verksamheten som började i en liten byggnad har byggts ut i etapper och omfattar nu en total area på 520 kvadratmeter varav 400 är verkstad och slipcenter.

En som följt med på resan är Kjell Bergman som började på HTW år 2002. År 2012 köpte han företaget tillsammans med tre andra. Sex år senare blev de uppköpta av Cozzini PRIMEgde som är en global aktör och utgår från Chicago. Företaget har tillverkning och försäljningskontor i Syd- och Nordamerika.

I Europa har PRIMEgde sitt huvudkontor i Frankrike och är etablerade i Italien, Spanien, Danmark och Sverige. Kjell är vd för PRIMEgde Sverige. Totalt är de åtta stycken anställda i Sverige.
– PRIMEgde har återförsäljare i stort sett över hela världen, säger Kjell.

I USA tillverkar PRIMEgde marknadsledande slipmaskiner för livsmedelsindustrin. En sådan Slipmaskinerna hanteras av en till tre person beroende på hur mycket knivar som skall slipas allt från ett par hundra upp till ett par tusen per dag. Livsmedelsbranschen är beroende av vassa verktyg.

PRIMEgde söker just nu efter en servicetekniker som kan underhålla slipmaskiner och kvarnar för deras kunder.

Med Slip&Kök kan var och en bli sin egen kökschef

Idén till Slip&Kök föddes under ett längre samtal mellan Kjell och Thomas Bergh som driver en reklambyrå. Mängder av privatpersoner har slöa verktyg hemma i sina lådor och en slö kniv är ingen hjälp alls utan skapar mer irritation när man försöker trycka sig igenom råvaror. En ny kniv är förvisso grundslipad och ofta av en robot i ett löpande band men den är ändå inte riktigt vass.

För eller senare behövs dock en grundslipning. Det innebär att man slipar fram en ny skäregg på kniven och oftast medför det ett bättre resultat än när kniven var ny. Därefter håller kniven sig vass ett bra tag om man underhållslipar den med ett brynstål eller liknande.

Att få till en kniv som har rätt vinkel i förhållande till användningsområde, modell och stålets hårdhet (HRC) kräver erfarenhet, kompetens och fortlöpande utbildning. PRIMEgde har haft denna service för proffsmarknaden sedan 1907. Slip & Kök för nu ut denna kunskap och service till hemmen.
– En viktig del var att hitta rätt typ av kuvert, säger Kjell.

Under flera år höll ett utvecklingsarbete på för att ta fram ett emballage som skyddade kundernas knivar från den behandling som kan medfölja när kuverten samtidigt som det skulle vara omöjligt för någon att skada sig på en skarpvässad kockkniv. Projektet lanserades under 2022 och Slip & Kök börjar göra sig kända över landet.
– Känslan att arbeta med en riktigt vass kniv som glider igenom är magisk. Den hjälper dig oavsett om du ska skära tunna tomatskivor eller putsa en biff, säger Kjell.

Det är känslan att vara chef i sitt eget kök som Slip & Kök vill att fler ska kunna njuta av. Målet är att bli ledande inom branschen. Det ska ske genom god kommunikation med alla inblandade och snabb återkoppling och behandling. Knivarna ska helst skickas tillbaka samma dag som de kommer in. Viktigast är att kunden alltid kommer att sättas i första ledet.

Produkter som tål att skärskådas

Utöver att erbjuda knivslipning säljer Slip&Kök knivar, verktyg och accessoarer. Såsom högkvalitativa förkläden i älgkalvsskinn som utformats med erfarenhet från proffsköken, de har till exempel en hake för att förvara en kökslang (handuk för att torka fingrar på) som annars ofta blir slängd över axeln.

Andra produkter är exklusiva skärbrädor i massiv ek, planksteksbrädor, kökshanddukar, helsmidda kockknivar och mängder av andra knivar som behövs till olika ändamål. Priset är högre än på lågpriskedjornas alternativ men så även kvaliteten. Saker från Slip&Kök är prisvärda i längden.
– Det krävs också att man underhåller sina produkter och det gäller allt, avslutar Kjell.