J. Svenssons Måleri älskar färg

Med kulör och skickliga penseldrag skapar J. Svenssons Måleri vackra och funktionella ytor som människor tycker om och mår bra av. Med färg skapar de rymd och lockar fram känslan i rummet. Och det gäller i lägenheter, butiker, kyrkor och på kontor. Den här målerifirman tar alla typer av måleriuppdrag, inomhus, utomhus och på alla tänkbara underlag.

Johan Svensson började sin målarkarriär år 1987 som lärling och gick den traditionella vägen till att lära sig yrket från grunden. Även om han delvis säger att det var slumpen som avgjorde hans yrkesval så hade han förebilder att ta efter på sin mors sida av släkten.  År 2018 avslutade han sin tjänst som arbetsledare på ett större företag för att starta J. Svenssons Måleri AB. Sedan dag ett har han haft inkommande arbeten och vartefter ryktet har spritt sig om hans effektivitet, förmåga att hålla överenskommelser i fråga om tid och pengar samt inte minst hans sätt att möta människor så har efterfrågan ökat.
– Det har varit en fördel att jag varit i branschen länge och känner såväl kollegor som kunder sedan lång tid, säger Johan.

En annan fördel är hans breda kunnande. Johan som varit med om allt från nybyggnation och uppgifter på löpande band till varsamma renoveringar av kyrkor och dekorativt måleri kan sitt yrke. Han vet vad som är bäst för ett nybyggt hus och vad som fungerar för äldre hus. Det spelar ingen roll om det är vanligt måleri, tapetsering eller ådring och marmorering.

J. Svenssons Måleri utför kulturbevaringsåtgärder

Kunskapen i att kunna imitera trä och sten med enbart färg blir alltmer sällsynt. Önskemål om dessa tjänster är heller inte så stora i smålandsbyggden som den är i större städer. Johan förklarar att det i Sverige finns en hel del som behärskar teknikerna bättre än han själv men i dessa trakter är det inte många. Han har utfört en hel del kulturbevarande arbeten åt Länsantikvariet i Jönköping men det är kyrkorna som är hans stora kunder när det handlar om äldre tekniker.
– Jag gör framför allt dessa arbeten åt pastoraten i trakten, berättar Johan.

De vanligaste förekommande arbetena är dock vanligt förekommande måleri och tapetsering. Johan är inte främmande för att använda nya maskiner och tekniker för att kunna ge sina kunder ett fullgott arbete till ett lägre pris.
– Jag använder sprutor för att lägga på färg när det är smidigt, säger Johan.

Han räknar med att sjuttio procent av hans kunder är privatkonsumenter och resten byggföretag och bostadsbolag. Han styr medvetet att knyta till sig kontakter med dem som har mindre fastighetsbestånd och vill ha hjälp med lägenhetsrenoveringar och utomhusmåleri.

Känningar och ett gott rykte

Som småföretagare inser Johan risken med att vara för snäll och kanske tacka ja till ett lite för stort jobb. Han har haft anställda men är idag helt sin egen. Han har förfrågningar på jobb så att det skulle räcka för en två, tre personer. Han tvingas tacka nej till jobb och har själv satt sig i intagsstopp. Därför söker nu J. Svenssons Måleri målare som kan tänka sig att arbeta i Värnamo och utvecklas. Han har en bil som står färdiga att använda.
– Jag vill hjälpa alla mina kunder, säger Johan.

Från maj sker nittio procent av arbetet utomhus. Det är fasader, fönster och snickerier som behöver underhållas. I de flesta fallen går det bra men det kan regna för mycket eller bli så varmt att färgen kokar och då behövs en plan B. Johan förklarar hur utvecklingen av material påverkat säsongerna. Förr när det var rena oljebaserade färger som linolja eller alkyder kunde man inte hålla på så länge under hösten. Det var helt enkelt för fuktigt för att färgen skulle torka. Modifierade vatten/oljefärger har förändrat detta, de är dessutom bättre för enskilda människor som miljön i stort.
– Nu är färgerna nästan bättre att måla med på höstkanten, berättar Johan.

Johans filosofi är enkel. Han lyssnar på kunden och lägger till sitt eget kunnande så att resultatet blir lite bättre än vad som förväntades. Tittar han framåt så ser han en fem, sex produktiva år framför sig där J. Svenssons Måleri med sitt kunnande och sin vilja att göra ett bra jobb kommer vara en verksam aktör i Värnamo.

Adress: Bangårdsgatan 57, Värnamo
Tel. 073-50 66 477