MijaMaria Målare sätter färg på tillvaron

Traditionellt kulturmåleri utförs med naturliga råvaror och tekniker som varit etablerade i hundratals år. Det är en mästargärning med arbetsuppgifter och kunnande som vida överträffar dagens utbildningar där man inte lär ut lerklining, oljeförgyllning eller schablonmåleri.

Mija Maria Målare

Mija Palm drev redan som tjugoåring ett företag som arbetade reklam. I den gärningen gjorde hon allt från logotyper och skyltar till reklamtexter på bilar och skyltfönster. Hennes första steg till traditionella tekniker kom med dekormålande av gamla möbler.
– Det var där jag upptäckte linoljefärgen, berättar Mija.

Trenden då var shabby chick och efter att Mija tröttnat på att måla slitet vitt sökte hon sig till mer kunskap som hon fann på Göteborgs Universitet Institution för Kulturvård i Mariestad som utbildar timmermän, bygghantverkare samt mastersprogram för trädgård. Där fick Mija en plats i den första kullen i traditionellt byggnadsmåleri och kände sig hemma med en gång.

Efter det grundade hon MijaMaria Målare och kunde för första gången i sitt företagarliv känna att hon kunde leva gott på sin kunskap och förmåga.
– Innan dess fick jag emellanåt fylla ut med städjobb för att få livet att gå ihop, skrattar Mija.

Hon kommer från en företagarfamilj och känner väl till villkoren. Att ingenting kommer gratis och att man får jobba för sin egen lycka och frihet. Erfarenheter hon idag anser har stärkt henne.

Verkstaden vi möter Mija i är präglad av hennes gärningar, där bland annat en vägg var hennes examensarbete. Det är en del av en ryttmästargård byggd under 1700-talet och som i nästan hundra år drevs av hushållningssällskapet som arbetat med utveckling av skogs- och lantbruk. När nuvarande ägare tog över för snart fyra år sedan fick MijaMaria Målare lyckligtvis vara kvar med sin verkstad och dessutom växa.
– Vi gör så många fönsterrenoveringar att vi behövde utöka med ett eget snickeri, säger Mija.

Mija Maria Målare

Trots mängden av alla färgburkar är det inte en butik i vanlig mening. Visst kan Mija tänka sig att sälja en slatt för ett mindre projekt men annars rekommenderar hon intresserade att vända sig till någon av de byggnadsvårdsbutiker som finns.

Grundidén för företaget MijaMaria Målare är invändig och utvändig målning utav hus utförd med naturliga material och traditionella tekniker. Idag har hon fyra anställda och de använder sig av linoljefärg, slamfärg, kaseinfärg, limfärg och kalkfärg.

Hon berättar hur både slam- och kalkfärgerna är diffusionsöppna vilket innebär att de släpper igenom fukt vilket gamla hus mår bra av. Så även källare där det är naturligt fuktigt. För Mija är linoljefärgen favoriten hon förklarar att den genom sina egenskaper integrerar med träet och skyddar det mot inträngande fukt. Detta till skillnad mot moderna färger som lägger sig som en spärrande yta och riskerar att skapa ett ruttnande trävirke under sitt täta lager.

Mia säger att moderna färger kanske inte är sämre än traditionella men hon betonar att det finns en miljöaspekt. Nu visar forskning på att två tredjedelar av all mikroplast som släpps ut i hav och på land kan spåras till färgindustrin.
– Det är ett starkt argument för att använda linoljefärg och andra naturliga råvaror, säger Mija.

Mija Maria Målare

Andra tekniker MijaMaria Målare praktiserar är ådrings- och dekorationsmåleri, tadelakt, oljeförgyllningar och marmorering. Det kan vara på fasta invändiga ytor, stora som små eller på möbler.
– Sen utför vi även papp- och vävspänning av väggar och tak, berättar Mija.

Mija lever som hon lär. Hon bor själv i ett hus uppfört 1898 som hon varsamt renoverat med naturliga material och tapeter i en äldre stil. På tomten finns dessutom ett ännu äldre litet hus som bevarats intakt med breda skurgolvsplank och ett sotsvärtat tak. Hon berättar att det går mode i allt. Med tiden har vi önskat oss trätak eller jämna släta tak, panelklädda väggar eller alldeles släta. Det har ändrat på sig och Mija tycker att det är kul när någon vill återställa ett schablonmålat tak eller en lerklinad vägg. Hon ser det som en kulturgärning.

Mija Maria Målare

Hökatorp Holmestad
53391 GöteneTel
Tel. 0739-931703

mijamariamalare@hotmail.se
www.mijamariamalare.se