24 SJU Hjärtum gör det enkelt att handla

24 SJU Hjärtum

I Hjärtum finns det nya sättet att handla livsmedel. 24 SJU Hjärtum är en obemannad butik som erbjuder dygnet-runt-öppet och en shopping som helt bygger på kundens önskemål om tider och vilja att fylla på i hemmet. Det enda som behövs för att komma in i butiken är BankID eller VIP-kort och när man gjort sina val betalar man enkelt med ett bankkort eller Swish.

Johanna Sundberg och Rikard Persson har bott i Hjärtum i nio år och tröttnat på att tänka att det borde finnas en butik i närheten varje gång mjölken tar slut eller om man blir sugen på en bit choklad mitt i natten. Den åttonde september 2023 öppnade de den obemannade butiken 24 SJU i Hjärtum.
– Att handla mitt i natten är det bara vi som kan erbjuda i närområdet, säger Johanna.

De beskriver att det är vid tillfällen som när grillkolen eller pålägg saknas som det framgår att Lilla Edet ligger betydligt längre bort än vad man egentligen tänker sig. I alla fall för långt bort för att sätta sig i bilen och åka till om man bara behöver en liter mjölk eller ett smörpaket.
– Det är åtta kilometer till närmaste butik härifrån, berättar Rikard.

Hjärtum har tidigare haft en Icabutik men sedan förra handlaren slog igen har Lilla Edet varit närmst för att fylla på livsmedelsförrådet. Resan tar drygt tio minuter enkel väg om det inte är broöppning för i så fall tar det längre tid.

Butiksytan för 24 SJU Hjärtum är på ungefär 80 kvadratmeter plus lager och erbjuder ett häpnadsväckande stort utbud där även mer än det absolut viktigaste finns att tillgå. Här finns alla basvaror att tillgå. Apropå storleken, kedjan 24 SJU har en egen form av modulhus på 48 kvadratmeter som lager och försäljningsyta delar på. I Hjärtum är butiken dubbelt så stor.

Johanna beskriver hur trycket till en början var högt på framför allt färskvaror men att de behöver påminna boende i trakten om att det faktiskt finns en livsmedelsbutik i Hjärtum. Och som dessutom är öppen dygnet runt.
– Vi syns på sociala medier och påminner om att det finns ett närmare alternativ än att åka in till Lilla Edet för att köpa sina basvaror eller lördagsmys, säger Johanna.

Många av invånarna i bygden har 24 SJU Hjärtum som sin enda livsmedelsbutik. Här kan man handla när det passar i tid. Bredvid butiken ligger en förskola och det är många småbarnsföräldrar som fyller på förråden vid lämning och hämtning, och på förmiddagarna passar många pensionärer på att köpa fika till tiokaffet.

Det enda som egentligen skiljer 24 SJU Hjärtum från en bemannad butik är att det inte finns färskt kött att tillgå dygnet runt. Men ju fler som vardagshandlar i butiken så ökar möjlighet att erbjuda fler färskvaror i form av frukt, grönt och kött.
– Färskt kött tar vi än så länge bara in på beställning, förklarar Rikard.

Johanna flikar in att de passat på att ta in lite extra kött vid några tillfällen så att de som inte hunnit göra sina beställningar fick en chans att köpa fint kött ändå. Det visade sig vara uppskattat och trots chansningen så gick inget till svinn.

24 SJU Hjärtum

24 SJU Hjärtum är alltid öppet

En sak som andra butiker har svårt att efterlikna är butikens generösa öppettider. Här visar 24 SJU Hjärtum att de är en del av framtiden. Och prismässigt konkurrerar de mycket väl med andra butiker. Några varor är kanske något dyrare men räknar man bort bara en bråkdel av bränslekostnaden så går det åt andra hållet. Johanna och Rikard är måna om att de boende i Hjärtum ska känna att det lönar sig att handla hos dem.

Det finns många fördelar med 24 SJU Hjärtum. En är att här finns det mesta som behövs, en annan är att de håller öppet dygnet runt och så finns en tredje som kanske inte är det första man tänker på. Nämligen att transporterna minskar och därmed utsläppen i närområdet. Det är något som direkt märks i plånboken för den som betalar för hushållets drivmedel samt i ett längre perspektiv bidrar till en bättre miljö för kommande generationer.
– Lev där du bor, säger Rikard.

För att kommunicera med sina kunder om vad utbudet bör bestå av har de både digitala kommunikationsverktyg samt en fysisk önskelåda i butiken där man kan skriva ned sina önskemål. De är båda medvetna om att en lokal livsmedelsbutik behöver leva i samförstånd med de boende i trakten.
Hälften av vårt utbud är baserat på önskemål från våra kunder, avslutar Johanna.

Klockarevägen 9B
Hjärtum

Tel. 0763-037475

Lilla Edet