Wäxthuset har såväl sortimentet som kunskapen

Wäxthuset

I Lilla Edet hittar vi ett fullskaligt Garden center med ett överflöd av blommor och allt som behövs för att utveckla sin trädgård. I Wäxthuset finns också en blomsterbutik med blommor för vardag, fest och livets alla skeden. Här binds bröllopsbuketter likväl som kransar för begravning. Båda tillfällen där det bästa som kan sägas ibland gör det med blommor.

Maria Pålsson driver Wäxthuset i Lilla Edet tillsammans med sina föräldrar Solveig som ska fylla sjuttioåtta och Sven åttiotre. De är båda aktiva och arbetar fyra helger av sex samt en vardag i veckan. När de var unga drev de en handelsträdgård i Upphärad där de odlade och sålde i parti samt förde en tillhörande butik. Maria växte upp i växthus fyllda av blommor och ingen blev förvånad över att hon valde att utbilda sig till florist, men på frågan om hon ville ta över odlingarna svarade hon nej. 
– Jag ville arbeta med blommor men inte odla, berättar Maria.

Vid sekelskiftet köpte hennes föräldrar ny mark i Lilla Edet och lät uppföra ett tusen kvadratmeter stort växthus i ambition att skapa ett modernt Garden Center samtidigt som de bedrev odlingen i Upphärad. Redan i början märkte familjen att de underdimensionerat en del ytor. För att ha material att sälja behövde de fylla på varor oftare än vad som egentligen var rimligt. Så de byggde ytterligare ett nästan lika stort växthus med plats för alla sommarblommor, en femtonhundra kvadratmeter stor utegård för jord, buskar och perenner ett samt lite senare ett utevävtak för att skydda perenner och rosor. På ett gärde utanför försäljningsytorna finns sedan något år tillbaka en egen solcellspark som täcker en tredjedel av anläggningens elförbrukning.
– Nu tror jag vi är rätt så nöjda med storleken, säger Maria.

Det tog tjugo år men nu är Wäxthuset ett fullskaligt Garden Center. Här finns inredning till försäljning samt buskar, träd, perenner, rosor, jord, gödsel, gräsfrön, redskap och allt annat som tänkas kan för att förverkliga människors trädgårdsdrömmar. Och så finns det gott om krukväxter plus en tio meter lång blomsterkyl som året runt är fylld av väldoftande snittblommor.
– Blommor är basen i vår verksamhet, säger Maria.

På Wäxthuset har all personal kunskap

För några år sedan uppstad det ett problem när Marias pappa gick ned i tid och det visade sig att det inte alltid fanns någon som kunde köra en truck för att lossa en lastbil. Först tänkte Maria att hon själv skulle ta truckkort men insåg efter en tid om det var bättre att flera hade den kompetensen. Sagt och gjort. Det blev fyra i personalen som utbildades till truckförare och nu finns det alltid någon som kan lossa en leverans. Samma tanke har Maria implementerat när det kommer till övriga delar av Wäxthuset. Det är lättare och bättre för både kunder och anställda om personalen har kunskap om det mesta. Marias tanke är att den som står i kassan ska kunna svara de frågor som kan komma upp.

Totalt arbetar nio personer på Wäxthuset varav alla är utbildade trädgårdsmästare eller florister, en är både ock. Sommartid tar Maria in ungdomar som förstärkning. De behövs för att rensa i rabatter, hålla snyggt och rent både ute och inne, såsom att putsa, rensa, sopa och packa upp varor
– Vi andra behövs oftast på andra platser när det är som mest att göra, säger Maria.

Under den varmaste tiden på sommaren då det är lugnt i Wäxthuset reser Maria runt i Sverige med familjen i husbil och då besöker de andra handelsträdgårdar. Hon samlar intryck och idéer för att sedan göra små justeringar hemma. Ofta handlar det om att sortera logiskt för att kunna hålla ordning och snyggt. Maria är mån om att hennes kunder ska trivas och hitta inspiration till sina trädgårdsprojekt.
– Ofta säger våra kunder att vi har ordning och att det är så trevligt att komma till oss, konstaterar Maria nöjt.

Hon beskriver hur hon genom åren noterat att familjer med barn som handlat på Wäxthuset inte bara återkommer år efter år utan även att barnen när de blivit vuxna tar sig hit för att själva handla. De trivs och vet att det här är en plats där de hittar föremål och växter som förverkligar deras inredningsdrömmar. Annars är kundgruppen i stort från fyrtiofem och uppåt. För att nå ut större och framför allt lägre ned i åldrarna har Maria beslutat sig för att komma ut på TikTok med smakfulla filmer.
– Vi har redan sextusen medlemmar i vår kundklubb, berättar Maria stolt.

Den främsta anledningen till att de tar sig till Wäxthuset tror hon är personalen som verkligen kan sitt jobb och vill hjälpa dem som kommer till Lilla Edet. En annan är det stora sortimentet och en tredje är de generösa öppettiderna. Wäxthuset har öppet året runt.

Göteborgsvägen 119, Lilla Edet • Tel. 0520 – 44 10 29 • www.waxthuset.nu