Sweet Lemon Thai Kitchen erbjuder soul food

Är man ute efter en smakrik och autentisk thailändsk matupplevelse så är Sweet Lemon Thai Kitchen i Lund ett absolut måste. Deras varierade menyutbud med färska råvaror erbjuder den perfekta kombinationen av traditionella och moderna thailändska rätter som tidigare bara funnits som avhämtning men som nu kan avnjutas på plats.

Bröderna Amru och Alius Samphani driver Sweet Lemon Thai Kitchen som grundades år 1999. I många år har det varit en favorit för alla som älskar att beställa hem god och näringsrik mat. Sedan ett tag tillbaka driver de även Sweet Lemon – Terassen som ligger ett stenkast ifrån centralstationen på Byggmästaregatan. Restaurangen har 35 sittplatser inomhus, 50 platser utomhus och kommer erbjuda lunch och middag med bordsservering.
– Vi kommer också utveckla köket och erbjuda fler rätter, säger Alius.

Det hela började med att brödernas pappa som utbildat sig till kock här i Sverige ville tillbringa sin tid med barnen och sökte en verksamhet i området där det bodde. Från start var det Amru, Alius och deras pappa som skötte rörelsen som ligger strax ovanför Norra Ringen och med åren kom deras syskon att arbeta på restaurangen.

Sweet Lemon har från början varit en del av Lunds utveckling. En del kom naturligt som att alltid kunnat erbjuda goda och mättande veganska och vegetariska måltider, vilket är självklart i det thailändska köket liksom det absoluta kravet på god hygien i köket. Annat har de skapat själva som några såsbaser och sättet att nå ut till sina kunder. Efter att ha sonderat marknaden och studerat hur exempelvis pizzerior arbetade för att nå ut till större kundgrupper tog de beslutet att genomföra en innovativ lösning.
– För tio år sedan blev vi först i Sverige med att köra ut Thaimat, berättar Alius.

Det medförde att de mer effektivt kunde bemanna restaurangen när trycket var som störst och koncentrera sig på det viktigaste. Att utveckla tekniker och erbjuda fantastiska smaker grundad på thailändsk husmanskost. Under åren har familjen finjusterat recepten för att passa Lundaborna utan att ge avkall på de autentiska rätternas ursprung.
– Våra rätter är inspirerade av de rätter vår pappa åt som barn, säger Alius.

Deras pappa växte upp i Na Koen som är allmänt känd som den stora matstaden i Thailand och bröderna strävar efter att för hans dröm och arv vidare.

Sweet Lemon erbjuder mat man mår bra av

Sweet Lemon

De senaste tjugotre åren har konceptet för Sweet Lemon varit att ha öppet mellan fem och nio för att möta efterfrågan på mat när människor slutat sitt arbete. Sedan ett tag tillbaka provar de något nytt och har öppnat för lunch.
– Nu har vi öppet mellan 10 och nio, säger Amru.

Sweet Lemon strävar efter att allt grönt ska vara ekologiskt odlat och bröderna har valt sina leverantörer med omsorg. Här lagar man mat från grunden med noga utvalda råvaror. De beskriver hur kockarna lägger ned sin själ i arbetet och det som behöver ta tid får ta tid. De lever inte på att sälja snabbmat utan att erbjuda näringsrik och riktigt god mat som man mår bra av att äta. En av de stora favoriterna är Pad Medmamuang som är en wok med cashewnötter och stekt kyckling eller biff.
– Sjuan går bäst med kyckling, säger Alius.

Stamgästerna är många och några har ätit här varje fredag sedan restaurangen öppnades. En del äter alltid samma rätt medan andra är öppna för att prova något nytt och låter sig gärna överraskas. En av hemligheterna bakom det framgångsrika kök är deras speciellt framtagna sås som tillverkas i Thailand. I stället för flera flaskor har de en enda sås som sätter smak på alla rätter.
– Det är en vegetariskt sojabaserad sås som är grunden i nästan all vår mat, berättar Amru.

En verksamhet under ständig utveckling

Bröderna har tankar på att lansera My Sauce så att den kan finnas i var mans hem i Sverige och Thailand men det finns mycket annat som ska förverkligas först. Exempelvis så har de utökat det ursprungliga utbudet med sju rätter till femton samtidigt som Sweet Lemon – Terassen öppnar upp för nya möjligheter. Det kan innebära mat från fler regioner i Thailand och en lyhördhet mot streetfood.

Men grunden består. Genuin thailändsk mat och god service. Personalen på Sweet Lemon kommer fortsätta att handplocka svamp, groddar och grönsaker på grönsakshallen för att erbjuda sina kunder det absolut bästa som går att erbjuda.
– Vi ska fortsätta att erbjuda kvalitetsmat samtidigt som vi utvecklar det nya konceptet, avslutar Alius.

Må bra av mat,
husmanskost på Thai!

Magistratsvägen 13, Lund • Byggmästaregatan 11, Lund • www.sweet-lemon.se