Carlbergs Lås ökar säkerheten

Carlbergs Lås

Vi besöker ett litet och familjärt företag som utgår från Lund men arbetar över hela Skåne. Det är en tredje generationens låssmed som leder företaget och som lärt sig av tidigare generationer. Förankringar bakåt i tiden delas med kunskaper om vad som är bäst idag samt ett brinnande intresse för vad framtiden kan bära med sig.

För Robert Carlberg var yrkesvalet tämligen självklart, han följde sin far Tommy och farfar Knut i fotspåren och blev låssmed. När han tog över Carlbergs Lås år 2020 var det i förvissning om att utveckla företaget varsamt och öka omsättningen utan att söka fler låssmeder. Idag har företaget fem anställda och det är bra så. Den familjära känslan är viktig.
– Jag värdesätter den personlig kontakt vi har med varandra och våra kunder, säger Robban som alla kallar honom.

Han beskriver det förändrade sättet att arbeta på som att hans pappa drev sitt företag som en chef medan han själv verkar för att vara en ledare. Robban strävar efter att styra utan att höja sig över någon annan. Han finner det mer dynamiskt om alla ligger på samma nivå och respekterar varandra för sin skicklighets skull.

Robban arbetar hårt för att alla ska må bra och trivas. Han tror också att man gör ett bättre jobb då. Därför får var och en göra det som tilltalar dem själva. Gillar man att borra och öppna lås så får man göra det, är det i stället att dra kablar som lockar så finns det utrymme för det. Det finns något för alla.
– Vi som arbetar här är ett team, säger Robban.

Carlbergs Lås arbetar med allt inom säkerhet. Förutom lås av skilda slag handlar det om larm, passagesystem, galler och kameraövervakning. Kunderna är privatpersoner, bostadsrättsföreningar, små och medelstora företag samt stora organisationer som universitet.
– Vi är en liten firma men verkar över ett brett område, säger Robban.

Teknik som underlättar vardagen

Den tekniska utvecklingen går oerhört fort, blir billigare och sprider sig. Säkerhetslösningar som tidigare var förbehållna företag som satsade mycket pengar på säkerhet finns nu bokstavligen för var mans hem. Elektroniska lås som styrs av taggar och/eller koder kopplas nu enkelt till hemlarm och kameraövervakning samt andra smarta funktioner som ljus, ljud och temperatur. Dörrarna till det privata hemmet kan styras utifrån eller förprogrammeras med unika koder för hantverkare eller städpersonal.
– Vi byter inte lika ofta lås för att ett barn tappat sin nyckel, säger Robban.

För företag handlar det om ökade säkerhetskrav från myndigheter. Valet av lås styrs av olika skyddsklasser och om utrymning eller inbrottsskydd premieras.

Flertalet av de anställda på Carlbergs Lås har med sig kunskaper från förr vilket gör att de fortfarande har kunskaper om hur man hanterar och renoverar tidigare generationers lås och säkerhetsutrustning. Ta exempel ett motorcykellås vars nycklar försvunnit. Istället för att köpa nytt kan Carlbergs Lås byta ut insatsen eller göra en nyckel som passar låset och på så sätt spara tusenlappar för kund. Eller andra tillfällen där ännu funktionella lösningar börjar kärva men behöver service. Carlbergs Lås som grundades år 1961 har kvar ett lager med reservdelar till gamla lås.
– Det är dessutom saker vi tycker är kul att jobba med, konstaterar Robban.

Ryktet om Carlbergs Lås som experter på gamla lås har spritt sig och de får ofta kontakt av hantverkare och andra som behöver hjälp. I sin tur berättar de gärna om duktiga hantverkare för andra. Robban tror på idén om att små företagare ska hjälpa varandra.

Försäljning och service

I butiken har Carlbergs Lås standardlås, kodlås, hänglås, låscylindrar och annat till försäljning. De har även en verkstad där de kan tillverka kopior till nycklar och laga slitna lås. Styrkan hos företaget är att de agerar snabbt, ger bra service och bryr sig om varje kund.
– För oss är det lika viktigt att göra en ny nyckel som att leverera lås till ett helt hus, säger Robban.

Även om alla på Carlbergs Lås har stenkoll på den digitala utvecklingen och vad som kommer att komma när det rört det sig om säkerhet är de måna om att behålla en del av det gamla. Därför skriver de fortfarande upp meddelanden på papper och skissar lösningar för hand. Carlbergs Lås har ett kunskapsarv att ta hand om. Och ett stort hjärta som de möter sina kunder med.

Lås • Kodlås • Larm • Passersystem • Dörrautomatik

Bankgatan 16, 22352 Lund