• Grandhotell

  • Domkyrka

  • Tingsrätt

  • Universitetet

  • Adelgatan

    Foto:Liberaler Humanist-WikimediaCommons

För många är Lund synonymt med spex, kultur och bildning. För andra är det ett småskaligt och inbjudande stadsliv med restauranger och cafébesök, historisk och utmanande arkitektur, idylliska kullerstensgator och blomstrande oaser. Två saker vet vi med säkerhet och det är att 40 000 studenter på universitetet sätter sin prägel på stan och att 700 000 personer per år besöker domkyrkan vilket gör den till Sveriges mest besökta kyrka. Egentligen vet vi med bestämdhet en sak till, Lund är en enkel stad att tycka om och det bevisas av att staden växer. Stadens befolkningstillväxt är den nionde största i landet och vid utgången av 2021 räknades 127 376 personer som Lundabor, vilket gör Lund till rikets tolfte största stad. Föga förvånande är andelen högutbildade det näst högsta i landet.


Största arbetsgivare efter kommunen, Region Skåne och universitetet är Axis Communications som arbetar med smarta lösningar för säkerhet och kameraövervakning för handel, bank, industri, infrastruktur och transport. Därefter följer Tetra Pak som är världsledande inom process- och förpackningslösningar samt Alfa Laval som numera arbetar med hållbara lösningar inom värmeöverföring, separering och flödeshantering.


Andelen företagare i Lund är det sjuttonde lägsta i landet medan nyföretagandet ligger nära genomsnittet vilket tyder på att fler i skrivandes stund etablerar sig som företagare i staden. Det har Lunds kommun tagit fasta på och installerat en företagslots som hjälper till med tillstånd, regler, bygglov och annat som att hitta lokaler eller ge information. Till det kommer företag och organisationer som aktivt arbetar för att stödja och utveckla företagandet i hela regionen.

Lund

Lunds Saluhall andas kvalitet och mathantverk

I en stad sprängfylld av historia blir man lycklig när man hittar det där lilla extra som får hjärtat att slå volter av glädje. Och Lunds Saluhall är en av dessa magiska platser som inbjuder till detta. Här finns väldoftande och lockande delikatesser samt restauranger som bjuder på välsmakande rätter.

Läs mer

Din Verkstad Syd erbjuder trygghet och kvalitet

Din Verkstad Syd i Lund

Vi besöker tre relativt nyöppnade bilverkstäder i Klippan, Lund och Ängelholm som verkar inom samma paraply och där fokus hos dem alla ligger i att erbjuda snabb, personlig och prisvärd service. Ryktet om att Din Verkstad Syd alltid gör ett bra jobb sprider sig och de som arbetar där vet att nöjda kunder kommer tillbaka.

Läs mer

Omtyckta Aiko Sushi vidgar sina vyer

Med en lunch som ligger bra i pris, välfungerande catering och ett unikt koncept övrig tid där man får äta så mycket man vill till ett förmånligt pris har Aiko Sushi tagit en självklar plats i den skånska sushimyllan.

Läs mer

Sweet Lemon Thai Kitchen erbjuder soul food

Sweet Lemon

Är man ute efter en smakrik och autentisk thailändsk matupplevelse så är Sweet Lemon Thai Kitchen i Lund ett absolut måste. Med färska råvaror erbjuder de perfekta kombinationer av traditionella och moderna thailändska rätter.

Läs mer

Wikan Personal kan personal

För alla som söker flexibla och effektiva bemannings- och rekryteringslösningar i sydvästra Skåne finns sedan 2013 en lösning. Wikan Personal har kunnighet och erfarenhet att sortera ut rätt person till rätt tjänst.

Läs mer

Woodeco bygger det omöjliga

Woodeco

När det kommer till inredningssnickeri, möbler och speciallösningar ska man vända sig till en expert. Vi besöker an av de få firmorna som verkligen har förmågan att utföra underverk.

Läs mer

Bokhandeln Arken brinner för den fysiska boken

Bokhandeln Arken

På Bokhandeln Arken hittar du facklitteratur för teologiska studier som tar upp religionsvetenskapen, biblar och psalmböcker samt pocketböcker utvalda för sitt budskap, halskors, gratulationskort, skulpturer och mycket annat.

Läs mer

Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri

Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri arbetar med all utvändig plåt på olika typer av hus. Det handlar om allt från plåttak och fasader till stuprännor och fönsterbleck. De renoverar och reparerar lika gärna plåten på gamla hus som att arbeta med nyproduktion.

Läs mer

Ericsson´s bar finns för alla som vill umgås

Ericssons Bar

Vid Mårtenstorget I Lund finns en bar med god och prisvärd mat som passar en students plånbok. Men det är inte alltid för de generösa priserna som folk samlas i den trevliga baren utan det är för gemytligheten och stämningen.

Läs mer

Carpro tar hand om din bil

Carpro

Koreanska Carpro var först med nanoteknik i sina bilvårdsprodukter och leder utvecklingen när det gäller att skydda och bevara en yta på fordon och att arbeta med microfiberprodukter. Det är ett riktigt proffs som ansvarar för deras produkter i Sverige.

Läs mer