K Design förmedlar glädje

I en spektakulär byggnad vid foten av Mösseberg finner vi en inredningsbutik och ett kafé som bjuder på något utöver det vanliga. Här shoppar vi små och stora föremål som förhöjer glädjen i de flesta hem och avslutar med en fräsch sallad och en god kopp kaffe med hembakta läckerheter. På köpet kan vi möta en inredare som fungerar som bollplank eller konsult.

K Design

Katrin Borgenhard har alltid gått sin egen väg. Och gjort det fort. Redan när Katrin gick på högstadiet visste hon att hon ville hon bli florist. På den tiden fanns det bara två utbildningar för detta i Sverige och Katrin kom in på den i Tvååker. Det var inget gymnasium i traditionell mening utan man läste kurser varvat med mycket praktik. För att kunna gå det tredje året behövde hon två års praktik. Snabbaste sättet för henne att få det var att öppna en egen butik.
– Mamma och pappa har alltid trott stenhårt på mig och stöttat mig. Jag fick hjälp av min bror med att ta lån, på grund av att jag var för ung så att jag kunde få ett startkapital, berättar Katrin.

Under många års tid utvecklade hon butiken och sig själv, bland annat var hon i gymnasiet och arbetade på deras handelsprogram innan öppning av butiken. Efter några år så kom tankarna, lusten och drivet försvann en del. Att ständigt arbeta sex dagar i veckan var kanske en av orsaken. En brand i en grannbutik gjorde det möjligt att då söka sig till något helt annat men i stället kom en nystart och ett driv att utöka ytorna, ta in mer inredning i konceptet och bli ett slags crossoverbutik. Detta krävde fler anställda vilket i sin tur gjorde att Katrin fick tid över till att bland annat hjälpa andra företag med inredning.
– Min första kund var Vedums Kök och Bad som ville ha hjälp med att styla sina utställningar, berättar Katrin.

Där började resan kanske till det som idag är K Design AB. Ett ben med butik som säljer blomster och inredning, ett annat ben med Katrin som konsult där hon säljer sin tid. Katrins inredningsstil är sparsmakad, skandinavisk med en uttalad önskan om hållbarhet. Hon blandar budget med flärd vilket inger en känsla av tidlöshet. Företag som anlitat henne genom åren fortsätter att göra det eftersom de eftersöker en kontinuitet och vill förändra långsiktigt.

Som inredare tar Katrin sig god tid att arbeta med kunderna som kan vara, hotell, kontor, utställningar eller något annat företag i behov av tilltalande miljöer. Tid för att lyssna in vad de efterfrågar och tid för att prata med snickaren som ska göra jobbet.
– Jag gillar att vara på plats och fokusera på lösningar tillsammans med hantverkarna, de är ju bäst på sitt jobb, jag kan mitt. Så tillsammans kan vi utföra det bästa resultatet säger Katrin.

Färg, form och glädje

Med sitt tredje barn i magen bestämde Katrin sig för att sälja butiken och enbart arbeta med att vara inredningskonsult där hon kunde utgå från hemmet. Hon beskriver hur en kund kunde önska att få hjälp med en färg till ett projekt men hur hon med det som utgångspunkt kunde se flera lager där former och andra färger skulle matchas ihop för att bilda en helhet. I butiken så kom ju kunden till mig för att få råd och hjälp med att köpa den sista detaljen, jag såg ju helheten i former och material. Det resulterade i att hon började göra inköp åt projekten.
– Snart började det började sprida sig att jag hade produkter i garaget som var till salu, säger Katrin. Så en butik fick liv igen.

Fler företag började höra av sig till henne för att få hjälp med sin inredning. Så till slut efter att ha pusslat färdigt med barnens fotbollsträningar och småbarnsårens alla måsten var det dags för Katrin att återigen skapa något spektakulärt.

Fredag den 13 mars år 2020 invigdes K Designs nybyggda butik och kafé sina 350 kvadratmeter i Östra Tunhem. Tillsammans med ett nätverk av duktiga arkitekter, entreprenad- och byggfirmor så har Katrin lyckats med att få till en mötesplats vid foten av Mösseberg. Utvändigt sticker det järnvitrolade huset ut med sin frånvaro av prydnadssnickerier men med minimalistiskt rena uttryck. Invändigt är det sparsmakat, ljust och utan onödiga detaljer. K Design ligger högt med milsvid utsikt, Kinnekulle pryder vackert i horisontlinjen och Hornborgasjöns spegel drar blickarna till sig. Varken nu eller då kunde någon föreställa sig att ett virus skulle kunna smitta här ute i det fria. Såklart att det blev lite oroligt när det började pratas om covid dagen innan vi öppnade.
– Men det blev en braksuccé, konstaterar Katrin så ödmjukt och tacksamt.

Butiken har öppet Torsdagar till Söndagar då det finns möjlighet att fika, luncha eller inspireras av vackra inredningsdetaljer.
Den Resterande tiden då butiken är stängd pratar Katrin helst om inredning.

Skolbacken 2, Östra Tunhem
521 94 Falköping
Tel 070-972 01 54
katrin@kdesign.nu
www.kdesign.nu