Matboden i Stehag har allt och lite till

Matboden i Stehag

För att små samhällen ska leva krävs en affär där människor kan komplettera sin veckohandling likagärna som att köpa allt de behöver. I Stehag finns en sådan butik som även fungerar som en samlingsplats. Det är en livsmedelsbutik, apoteks- och paketombud samt cateringleverantör i ett.

Malin Olsson och hennes familj flyttade till Stehag för att det fanns dagis, skola och affär i samhället. Strax efter slog butiken igen och lokalen som en gång varit en ICA-butik och innan dess sålt bensin stod tom under ett och ett halvt års tid. Till slut tog Malin själv hand om saken och öppnade Matboden i Stehag. Hon valde att göra det som Matöppet vilket är den minsta beståndsdelen i Bergendahlsgruppen som har sitt huvudkontor i Hässleholm.
– Jag kände att det var så jag mest kunde vara med och påverka, berättar Malin.

Innan hon tog steget till att bli handlare hade Malin arbetat som säljare mot butik i femton års tid och kände branschen från den sidan. Vi konstaterar att det är få som vet mer om sill och kaviar.
– I grunden är jag dessutom utbildad kock, säger Malin.

Det sistnämnda märks direkt när man stiger in i butiken en vardag. Tretton år som egen handlare har satt sina spår och Malin har blivit säker på vad det är som går. I butiken lagar de lunch. En del är på avtal till företag i trakten som ofta är olika slags boenden. En annan del packas ned i portionsförpackningar, kyls ned och säljs till kunder som värmer upp måltiden när de önskar att äta något gott och näringsrikt.

Rena råvaror och från grunden

Från sin tid som kock har Malin med sig ett tänk om att laga riktig mat från grunden och på rena råvaror. Hon förespråkar få ingredienser och att det som finns på tallriken ska ge smaken. Halvfabrikat eller processade produkter är bannlysta vilket gläder företag och privatpersoner i närområdet när de önskar catering.
– Och köttet är svenskt såklart, säger Malin.

Under åren har Matboden i Stehag haft ett nära samarbete för lokala uppfödare av kalv, annan nöt och lamm. Helst arbetar Malin med Kravmärkta gårdar. Något som försvårar hanteringen är att kundunderlaget i Stehag inte alltid räcker till för Malin att köpa hela djur. Tiden kan vara en black om foten när det kommer till hållbarhet i alla led.

Malin berättar att hon är lyckligt lottad och har personal som brinner för samma frågor som hon själv. De fungerar väl som ett team och gör allt för att kunderna ska trivas. De pratar mycket om att vara tillgängliga och ta sig tid för varje kund som kommer in i butiken.

Service och omtanke över kunden

Det viktigaste för Matboden i Stehag är att de fungerar som en närbutik med extra allt. Det ska finnas ett förväntat utbud av basvaror varvat med saker man inte kan vänta på när de tar slut. Därför har butiken alltifrån symaskinsolja, symaskinsnålar och fårskinn till mjölk, bröd, ost, kött och uthyrning av släpvagnar. En annan sak är att servicen ska vara högre än vad den är i butiker i de större samhällena.
– Vi försöker tillhandahålla det som efterfrågas och vi ska fungera som en samlingsplats, säger Malin.

Många äldre har tagit fasta på det här med mötesplats och gör sig ofta flera ärenden om dagen till Matboden i Stehag för att träffa andra och byta några ord. Ena gången kan vara för att hämta ut ett recept från apoteksombudet, andra gången för att lämna ett paket som ska skickas till barnbarnen och tredje bara för att prata med en vän. För Malin är det viktigt att följa kunderna i deras livskeenden och anpassa utbudet efter efterfrågan. Service är det viktigaste Matboden i Stehag kan erbjuda. Om en köttbit i disken är för stor för ett ensamhushåll är hon inte främmande för att stycka om den och sälja i mindre bitar.
– Det viktigaste är att kunden blir nöjd och kommer tillbaka, avslutar Malin.


Hemmalagade luncher • Catering • Släputhyrning • Paketombud • Apoteksombud • Lokala leverantörer

Personligt & Proffsigt!

Matboden i Stehag

Hasslebrovägen 13, STEHAG • Tel. 073 2349362