Pälsakuten tar hand om alla hundar och katter

Pälsakuten

Vi besöker ett paradis för familjens fyrfota medlemmar. Här erbjuds allt från kloklippning, spabehandling, klippning av pälsar och trimning (ryckning) av strävhåriga besökare. Vid sidan av all service har de även försäljning utav tillbehör inklusive en imponerande second handavdelning.

Maria Rothzén och Susanne Lindberg driver Pälsakuten i Falköping som vänder sig till de mest älskade fyrfota familjemedlemmarna även om det är husse eller matte som står för notan. För att driva en sådan här rörelse krävs vanligtvis ett stort djurintresse och en hundfrisörutbildning det uppfylls med råge av Maria och Susanne, som är också utbildade hundinstruktörer. Båda har så länge dom kan minnas tytt sig till djur, arbetat med hästar och på djursjukhus. 2014 startade Maria sitt första trim, efter ett par år blev kundkretsen så stor att ytterligare en hundfrisör började på trimmet.

2020 fick de fatt på en större lokal som låg bra till för deras verksamhet men som var rejält nedgången och i stort behov av renovering.

Lokalen som Pälsakuten huserar i var tidigare sjukhusets verkstad och när de rev upp golvet hittade de bland allt annat instruktioner för hur man reparerade sjukhussängar. Efter en månadslång restaurering var det så premiär för Pälsakuten den sista juli år 2020. Susanne kom in i verksamheten när Marias första kollega gick vidare till andra saker i livet.
– Jag jobbade som undersköterska i många år och fick förfrågan av Maria om jag var intresserad, efter några besök på trimmet kände jag att det var dax att byta arbetsplats och har alltid drömt om att arbeta med djur, säger Susanne.

Efter att ha praktiserat hos Maria ett par dagar sa hon upp sig. Det var ju det här hon ville göra och i februari år 2022 tog hon över rent formellt.

Spabehandlingar för våra fyrfota vänner

Pälsakutens tjänst består i att klippa hundar och katter, de poängterar att de inte gör det för utställning men att det ändå händer. Det må så vara att hundar inte kan uttrycka sig med ord men ögon och kroppsspråk visar att det är uppskattade behandlingar. På prislistan finns även kloklippning, puts av tassar och nos, pälsutredning, samt trimning av strävhåriga pälsar.
– Vi utför all slags skötsel av hund och katt, sammanfattar Maria.

De flesta kunder väljer att boka tid via bokadirekt medan andra väljer att ringa för att samtidigt få bekräftat att den önskade behandlingen kan utföras. Vilken typ behandling som önskas, storlek på djur och typ av päls avgör hur lång tid det kommer ta. Klippning av klor ingår alltid i de större paketen. I ett eget rum hittar vi Pälsakutens second hund där allsköns attiraljer från burar till koppel säljs i andra hand.

Pälsakuten

Återkommande kunder och second hund

Många kunder är stammisar. Tiden för en nedklippt päls att växa ut och behöva fixas till igen brukar vara en tre, fyra månader. Lite oftare om husse och matte inte är så pigga på att borsta ut tovor och hålla ren päls.

Pälsakuten tar emot alla raser. Fokus ligger som sagt inte på utställningsdjur utan på det som fungerar för hunden och katten samt gör livet enklare för husse och matte. Får de en förfrågan om att klippa inför exempelvis större utställning tackar de hellre nej än gör ett jobb som inte lever upp till förväntningarna. Susanne och Maria är medvetna om att de lever på sitt goda rykte och strävar efter att vara uppriktiga på vad de kan och vad de inte är säkra på.
– Man vinner i längden på att vara ärlig, avslutar Susanne.

Dotorpsgatan 13
52146 Falköping
Maria 0731-818189
Susanne 0709-454024