Fineira Syateljé klarar sömnaden

En halvtrappa upp på S:t Olofsgatan hittar vi en syateljé som kan utföra i princip all typ av sömnad. Här kan man laga, ändra och sy upp allt från kjolar, klänningar, byxor, kostymer och övriga textilier som kuddar, gardiner med mera till att ombesörja bilinredning för amerikanare och sy upp ett båtkapell.

När Susanne Norling grundade Fineira Syateljé lät hon sitt förnamn Eira vara med i namngivningen. Sedan december 2019 huserar hon på S:t Olofsgatan i centrala Falköping och redan på väg in noterar man i skyltfönstren att det är något extra på gång. Susanne är uppfostrad av hantverkare och har fått med sig att det är fint att skapa med sina egna händer.
– Det kreativa har alltid funnits i våran familj, berättar Susanne.

Ändå var det nära att hon skulle göra något helt annat. I sex år arbetade hon inom barnomsorgen för att sedan byta bransch till kontorsmöbler för att arbeta i ett provlaboratorium. I tjugofem år testade hon Kinnarps kontorsmöblers kvalitet och miljöaspekter innan hon bestämde sig för att göra något helt annat.

Efter att först ha siktat in sig på sybehörsbutiken, slog hon ett långsamt övertagande av det företaget ur hågen och köpte i stället en annan rörelse av en väninna. I samma veva hade Susanne blivit förtjust i den charmiga miljön, så när sybehöret flyttade ut tog hon över lokalen med sina klänningar. Det var precis innan pandemin som hon flyttade in. Hon sålde femton klänningar innan det blev nedstängning… andra året en klänning!
– Det är ändå sömnaden som är mitt främsta ben, säger Susanne.

Hon säger att hon kan arbeta med allt som i princip går att sy med undantag för väskor i läder. Framöver kommer det troligen lösa sig eftersom hon har för avsikt att köpa in en maskin som kan laga väskor och stövlar. Något som kan komma till nytta emedan det inte längre finns någon skomakare kvar i stan. Finsömnaden med bal- och brudklänningar har hon med sig sedan barnsben. Susanne har sytt otaliga dop-, brud- och studentklänningar sedan mitten på åttiotalet. Hon är en självlärd tapetserare då hon av ren nyfikenhet lärt sig arbetet samt den viktiga insikten av att det ska se snyggt ut.

Allt från brudklänningar till båtkapell

kavajer. En annan av att sy gardinlängder samt kuddfodral och dukar. Det förekommer också att folk vill ha hjälp med att få till sina markiser, båtkapell och husvagnstält vilket Susanne utför med säkerhet.
– Jag har även utfört flera båtinredningar där jag sytt nya dynor till inombordare och utombordare, skrattar Susanne.

Sedan en tid tillbaka delar hon lokalerna med ett företag som säljer och hyr ut högtidskläder för män. De två företagen kompletterar varandra enär deras kunder behöver klä upp sig för festliga tillfällen.

När det handlar om upplägg och vanlig sömnad finns det fasta priser för jobben medan inredning till båtar och bilar lämnas på offert. Lättast för kunden är att komma med plagget till Fineira där Susanne nålar upp och man enas om hur det ska vara innan hon klipper och syr på riktigt.
– Alla passar inte i de standardformer som finns och då finns jag här, säger Susanne.

I lokalen finns det gott om klänningar för bal och fester. Studenten är stor liksom bröllop. Fineira har alla typer av klänningar för uthyrning och så även brudklänningar. Det uppskattar många som vill vara sitt finaste jag denna dag men som inte tycker att det är värt att lägga ut över tiotusen kronor på ett plagg som bara ska användas en gång.

Nu till våren är Susanne redo för bröllop och student. Redan har hon märkt att intresset är stort, bland annat har en flicka från Skövde redan sett ut sin studentklänning. Den ska bara justeras lite och sys in på några ställen innan hon kan hämta den.
– Jag tittar mycket på balansen. Man ska känna sig fin när man lämnar butiken, avslutar Susanne.

Olofsgatan 49 Falköping
070-304 32 36
www.fineira.se