ByggOtto är tredje generationens snickare

Erfarenhet är nästan alltid av godo och särskilt när vi talar om hantverk. Det är som att en tyst kunskap förs vidare med modersmjölken och skapar stabilitet. Kombinerat med egen bred erfarenhet och sex anställdas samlade kompetens gör firma ByggOtto till en eftertraktad aktör i Lidköping när det kommer till att uppföra allt från privata villor till stora industribyggnader.

Att Otto Jansson som sextonåring skulle börja på yrkesskolan och bli snickare var ingen högoddsare. Han följde i sin pappas fotspår som i sin tur följde sin fars. Strax efter att han var färdigutbildad kom nittio-talets lågkonjunktur. Otto berättar att stora salongen på Folkets Hus i Lidköping då kunde husera runt 600 arbetslösa snickare ett par gånger i månaden.
– Det fanns inga jobb och jag fick respekt för lågkonjunkturer, berättar Otto.

Han kom in i arbetslivet igen via en ungdomspraktik och därpå följde en rad olika anställningar på mindre och större byggfirmor. Arbetsmarknaden vad fortfarande svajig och som yngst fick han lämna först när arbetarna blev övertaliga. För Otto lugnade det ner sig sin först i början av 2005 då han hittade sin plats i några större projekt.
– Så kom Lehman Brothers konkurs 2008 som skakade om branschen igen, berättar Otto.

Det fick Otto att tänka till och i samspråk med en kompis som han då arbetade för så såg han fördelarna med att de båda skulle vara egna företagare. Sagt och gjort så startade han en enskild firma. Nu fick han nytta av alla olika jobb han utfört under åren. Han insåg att han hade en kunskapsbredd som få kunde matcha och han blev ByggOtto med sina kunder.
– Numera har jag ungefär lika många företag och privatpersoner som kunder, säger Otto.

Kombinerat med egen bred erfarenhet och sex anställdas samlade kompetens gör firma ByggOtto till en eftertraktad aktör i Lidköping när det kommer till att uppföra allt från privata villor till stora industribyggnader.

Han berättar att han har några större kunder inom industrin samt fastighetsägare som med jämna mellanrum önskar hans expertis och hantverksskicklighet. Andra byggföretag ser gärna att ByggOtto utför formningar och armeringar som grund för de hus, maskinhallar och ekonomibyggnader de sedan ska bygga.
– Vi har några killar som är riktigt duktiga på betongarbete, säger Otto.

Han förklarar att grunder blivit en bra nisch för firma ByggOtto och att de ofta anlitas när känsliga och krävande byggnader som silos och torkar ska uppföras. I siffror kan det översättas till över tusen kubikmeter betong per år vilket för dem till den absoluta toppen av Lidköpings byggare.

Annars är det varierande arbeten som gläder Otto mest. Han och hans sex anställda bygger hela industrilokaler och villor från grund till färdigt hus i samma utsträckning som de utför ombyggnader och tillbyggnader. Lika gärna som ByggOtto uppför kvadratkilometer stora industrihallar kan de tacka ja till att byta ett källarfönster i ett litet hus.
– Det kan vara riktigt kul att göra en liten tillbyggnad på ett gammalt hus där man får till måttanpassning av en gammal spis, säger Otto.

De arbetar mest med arkitektritade hus där ägaren förväntar sig något extra och har därmed inte byggt några modulhus. Otto förklarar att han heller inte har någon längtan till det. Han tycker om att i samarbete med kunden lösa problem.
– Det handlar om att vara lyhörd till kundens önskningar och att alltid göra ett bra jobb, säger Otto.

Han förklarar att en nöjd kund gärna återkommer samtidigt som de genererar nya kunder. Och att det i en ort av Lidköpings storlek inte går att göra något annat än bra jobb. ByggOtto kommer fortsätta att arbeta lokalt.

Örslösa Prästgård 1, Lidköping
Tel. 070-881 25 06
otto@byggotto.se
www.byggotto.se