Amitus i Lysekil tar ansvar för hela bygget

Vi besöker ett företag som utför allt inom bygg, måleri och entreprenad. De utför allt från markarbetet till nyckelfärdigt hus. Inget jobb är för litet och tack vare ett stort etablerat kontaktnät kan inget jobb heller vara för stort. De är i ett expansivt skede och söker med ljus och lykta efter nya medarbetare.

Makarna Terence och Ingrid Karlsson driver tillsamman bolaget amitus som mycket tydligt står på två ben. Det ena är en redovisningsdel som Ingrid ansvarar för och det andra är bygg, måleri och entreprenad som är Terence ansvarsområde. Terence berättar att han som barn gillade att bygga och skapa saker samt att sälja det han åstadkommit. På ett sätt har han fortsatt med det fast i en mycket större skala. Han brinner för att utveckla och driva företag med människorna i det.
– Min fru brukar säga att jag är en administrativ katastrof men en sann entreprenör, berättar Terence med en blinkning.

Han beskriver målande en bild av hur det fungerar i praktiken där Ingrids skrivbord har det som behövs för arbetet på sin bestämda plats med hans närmast kan beskrivas som överbelamrat med saker som mest verkar ha hamnat där av en slump. Det kan också vara en förklaring till amitus livskraft. Mötet mellan den balanserade ekonomen och den självlärda hantverkaren skapar en stark dynamik där deras olikheter kompletterar varandra.

Terence hade inte tid att gå gymnasiet. Efter grundskolan började han arbeta på det måleri hans pappa var anställd i och där han själv haft förmånen att sommarjobba på sedan han var tolv år. Beviset på hans duglighet visade sig i att han fick en fast anställning som han började på måndagen efter att ha slutat nian.
– Ett halvår senare startade jag och min pappa en egen målerifirma, säger Terence.

Han beskriver hur han på ett sätt var traditionell lärling samtidigt som han var företagsledare. De höll på i tjugo år fram till att Terence kom på att ville göra något annat. En av deras återkommande kunder hade i många år försökt Terence att kasta penslarna och arbeta i fönsterbranschen. År 2005 tog han steget och började resa runt i Sverige som marknadsförare men många hotellnätter och att sitta på kontor var inte rätt livsstil för honom.
– Jag älskar att vara ute och jobba med kroppen så 2011 startade vi amitus, förklarar Terence.

Amitus är ett entreprenadföretag som utför bygg och måleriproduktion i alla typer av byggen. De utför allt från små jobb som att montera en dörr till hela entreprenader. Badrums- och köksrenoveringar är något av en specialitet tillsammans med takomläggningar och byten av fönster. Utöver de sju anställda hantverkarna engageras Terence kontaktnät av betrodda elektriker, rörläggare, mattläggare, kakelsättare samt gräv-och markarbetare.
– Vi är det lilla teamet som jobbar snabbt och effektivt utan att tumma på kvaliteten, säger Terence.

Tanken var att använda sig av Terence förmåga att skapa och underhålla kontakter och ta ansvar för entreprenader inom bygg och måleri. I början såg han sig som en projektledare som anlitade f-skattade hantverkare i en paraplyorganisation. Efter ett tag var det flera av småföretagarna som trivdes bra under hans ledning så de frågade om han inte kunde anställa dem. Idag har de sju anställda snickare och målare.
– Vi söker ständigt nya medarbetare. Idag framför allt snickare, säger Terence.

Omsorgen över sina medarbetare grundar sig i en stabil tro på personlig utveckling där kunden alltid sätts i främsta ledet. I en ort i Lysekils storlek finns inte utrymme för något annat än nöjda kunder. Varje bygge och vartenda penseldrag ska utföras som om det är ett examensarbete. Och det ska utföras smidigt utan tidsavbrott.
– Jag är inte anonym i Lysekil, jag månar om mitt namn och goda rykte, avslutar Terence.

info@amitus.sewww.amitus.se