Brastad Tvätt löser mysteriet och klarar fläcken

Det finns knappt någon fläck som är för svår att få bort från en brudklänning, kostym eller matta eftersom det här tvätteriet har erfarenhet av allt. Så har Brastad Tvätt också sjuttio års erfarenhet av jobbet! Men då var då och för dagens ägare handlar det om att blicka framåt och säkerställa verksamheten och miljön för kommande generationer. Välkomna till Bohusläns första miljövänliga kemtvätteri.

I företagsvärlden pratas det om de svårigheter en tredje generation får när de ska ta över ett företag. Det finns en vandringshistoria om hur grundarens entreprenörskap smittar av sig till kommande generation men att följande generation rycker på axlarna åt livsverket och hellre ägnar sig åt att leva upp tillgångarna. När vi kommer till Brastad Tvätt möter vi undantaget som bekräftar regeln.
– Det var min mormor som startade verksamheten, berättar Kent Bladh som tillsammans med sin fru Camilla driver företaget.

Deras son Johan, som följaktligen är den fjärde generationen i rörelsen, har viktigare saker för sig. Han är ute på golvet och ser till att verksamheten fortgår enligt plan. Precis som hans föregångare gjort sedan 1952. I den moderna tidslinjen kan vi återge att Camilla började arbeta för Kents föräldrar i början av 1980-talet, att Kent tog över rörelsen 1986 och att Camilla blev delägare 1996.
– Och jag började i verksamheten på allvar för tio år sedan även om jag sommarjobbat här lite innan, berättar Johan som kommit in för att ta en fika.

Numera börjar Brastad Tvätt känna att det är trångt i de lokalerna de flyttade in i för sexton år sedan. Alla inblandade strävar efter att utveckla företaget så att de hela tiden ligger i framkant med tidens rörelser. Det innebär att de ser till att ha en maskinpark och tvättmedel som lever i harmoni med Bohusläns betagande natur.
-Vi är en miljövänlig kemtvätt, säger Camilla.

De tvättar allt som går att tvätta. Kostymer, klänningar, arbetskläder och entrémattor men också erkänt svåra föremål som äkta mattor, bäddmadrasser och pälsar. Det enda de inte kan åtgärda är vissa saker i viskosmaterial som innehåller träfibrer och helt enkelt inte går att tvätta.
– Än så länge har vi inte fått någonting vi gått bet på, berättar Johan.

Camilla förtydligar att deras verksamhet går ut på en öppen dialog med sina kunder. De kan exempelvis tvätta en matta i viskos men rekommenderar det inte eftersom resultat inte blir bra eftersom fibrerna stelnar och blir hårda. På samma sätt kan de resonera om en ingrodd rödvinsfläck på en vit sidenkavaj. Men i 99,9 procent av de inkomna jobben flyter det bara på. Det uppskattas av deras ombud som idag finns i Lysekil, Smögen, Munkedal och Uddevalla. De har kunder som kommer från hela Bohuslän.
– De flesta kunder väljer ändå att komma till oss när det är tveksamt om det går att tvätta, säger Camilla.

Hon liknar deras verksamhet vid detektivarbete där de tar reda på vilket material föremålet de får in består av. Johan flikar in med en konkret liknelse med tyngdtäcken. De kan vara fyllda med alltifrån metallkedjor till glaspärlor och sydda med tyger som tål handtvätt eller sextio grader. Det krävs kunnande för att utföra jobbet.
– Det är ändå torkningen som är det luriga. Dessa täcken ska torktumlas men det finns få maskiner som klarar av det, säger Johan.

Grunden i verksamheten ligger i entrémattor, arbetskläder, dukar och annan tvätt som går på företagsavtal. Prismässigt ligger Brastad Tvätt mycket bra till jämfört med Göteborg. På dukar kan det röra sig om upp till halva priset. Men det är ändå den personliga servicen och den gedigna kunskapen som gör att företaget har alla möjligheter att leva i många fler generationer. De har medvetet skapat en bredd med en blandning av företag och privatpersoner som återkommande kunder.
– Vi har flera ben att stå på vilket gör att vi hela tiden har jobb, avslutar Johan.

Välkommen till ett familjeföretag i fjärde generationen nu med över 70 år i branschen!

Butiken
Kyrkvägen 27
454 31 Brastad
Telefon: 0523-401 69
E-post: info@brastadtvatt.se
www.brastadtvatt.se