Café Kungsgatan arbetar med den genuina matlagningen

Tänk dig ett café med en känsla av ditt extra vardagsrum där det serveras rejäl husmanskost, goda mackor och fantastiska bakverk. Här slinker man in för en lunch, en fika, en stunds avkoppling eller för att beställa en cateringmeny för sin fest.

Gisella Ottosson

Redan som barn väcktes Gisella Ottossons intresse för yrket när hon stod i sin farmors kök och lärde sig grunderna i matlagningens sköna konst. Väl hemma tränade hon på att göra vackra och aptitretande smörgåsar till sin pappa. Så det kom inte som någon överraskning för någon när började laga mat på ett daghem och arbetade på en restaurang redan som fjortonåring.
– Jag ville ha ett eget ställe och utveckla mina egna idéer, berättar Gisella.

Så i slutet av förra milleniet öppnade Gisella tillsammans med en tjejkompis Café Kungsgatan. Gisella och Eva Marie bestämde sig för att göra hantverksjobbet själva. De började med att dunka fram en tegelvägg och plank. De utgick från det gamla och rustika. Deras ursprungliga tanke med att tapetsera med engelska tapeter la de åt sidan när de såg skönheten i det råa. Café Kungsgatan blev ett välkommet tillskott och lockade till sig Lysekilsborna och sommarturisterna. Men allt varar inte för evigt. När hyresvärden för fem år sedan renoverade lokalerna och byggde lägenheter ovanpå monterades brandklassade skivor längs väggar och tak.
– Först var det nästan som att jag inte ville tillbaka efter det, berättar Gisella.

Renoveringen medförde ändå med sig några positiva aspekter. Hon konstaterar att det trots mindre köksyta ändå blev bra till slut. Där Gisella hade bageriet förut är nu yta för gästerna och de kan fortfarande baka allt sitt eget bröd.
– Förutom det som är garanterat glutenfritt eller laktosfritt, det får vi inte baka här, tillägger Gisella.

Totalt finns ungefär åttio sittplatser där ingen är den andra lik. Äldre möbler med patina blandas smakfullt i en harmoni som lockar till att sätta sig ned och njuta av det som köket serverar. Kvar från ett ännu äldre café finns en gustaviansk soffa samt fönsterglas som skimrar med ett turkost sken i lokalen. När andra runtomkring har satsat på havet som tema har Gisella gått all in på hemkänsla och igenkänning.
– Jag sparade allt, de som byggde om trodde nog att jag inte var riktigt klok, skrattar Gisella.

Nu driver hon verksamheten tillsammans med sin man och ser fram emot nästa års tjugofemårsjubileum. Grunden i hennes koncept är stabilitet. Husmanskost till lunch, livgivande smörgåsar, fräscha spännande sallader, mättande soppor, mustiga pajer och härliga smörgåstårtor. Allt görs från grunden. De kokar sina egen buljong, väljer råvaror med omsorg och använder rejält med smör och riktig grädde.
– Men det är inte à la carte jag jobbat med utan rejäl husmanskost, säger Gisella.

Lunch serveras från måndag till och med lördag och i den ingår en soppa till förrätt, en god varmrätt, salladsbuffé och kaffe med hembakt kaka. Varmrätten består oftast av en fisk- eller kötträtt eller så väljer man dagens paj.
– Under semesterveckorna blir det dock en litet modifierad meny även om dagens husman består, avslöjar Gisella.

Nu siktar Gisella med sitt Café Kungsgatan på catering vid sidan av lunch och caféverksamheten. Hon är mer än villig att anställa en passionerad matlagande pensionär som kan tänka sig att rycka in några dagar i veckan.
– Jag har inte en stående cateringmeny utan bygger den i samverkan med kundens önskemål och prisidé, säger Gisella.

Utanför lunchtid är det fokus på cafédelen med bryggkaffe, espresso, latte, pajer, smörgåstårta på bit och nygjorda bakverk. Under de tiderna flockas barnfamiljer och många äldre. Café Kungsgatan är kända för sina stora kanelbullar gjorda på äkta smör och utan tillsatser.
– Det kan inte vara margarin eller något annat om man ska kunna njuta fullt ut. Det veganska är inte mitt gebit, avslutar Gisella.


Café KungsgatanKungsgatan 32, Lysekil
Telefon 0523 – 160 01
www.cafekungsgatan.se