Björsells Bageri och Konditori

På Kungsgatan i Lysekil har det sålts ljuvliga bakverk sedan år 1907. Allt från fina bakelser, mumsiga bullar och vackert utsirade tårtor till väldoftande matbröd. Den gemensamma nämnaren har sedan starten varit rena och äkta råvaror utan tillstymmelse av konserveringsmedel och en stor del kärlek till hantverket.

I två sammanbyggda hus på Kungsgatan, varav den yngre delen är i en funkisstil från 1930-talet, bjuds gästerna på hederlig gammeldags fika i anrik miljö. Konditoriet har ungefär sjuttio sittplatser och bakverken är kända vida omkring. På ett sätt var det förutbestämt att Anna Björsell Andersson skulle hamna i lokalerna. Det var nämligen hennes morfar Arnes pappa Richard Björsell som en gång startade verksamheten. Här sprang Anna runt som barn, njöt av dofterna och lovade sin morfar att hon skulle bli bagare när hon väl blev stor.

Hon tog över verksamheten av sin morbror år 2011, som fortfarande är fastighetsägare, med en stark vilja att förvalta arvet. Men det handlar inte om att hålla fast med det som en gång var gångbart. Sortimentet har förändrats med tiden och bageriet följer med tidsströmmarna och tillverkar det som efterfrågas.

Under tiden Anna varit aktiv i verksamheten har matbrödet gått från att bestå av småfranska och sötlimpa till ett sortiment på runt 40 olika som bageriet laborerar emellan. Sortimentet förändras efter årstider och veckodagar. Till helgen bakar de exempelvis bröd som passar bra till en sallad, paj eller grillen medan det till vardags blir mycket frukostbröd.
– Vi har ungefär tjugo olika sorters matbröd varje dag, säger Anna.

En annan sak som Anna fört in är bröllopstårtor med tema. Just tårtor till dop, bröllop och andra högtider har blivit populära beställningsvaror hos Björsells Bageri och Konditori. Till det kommer smörgåstårtor för fest och vardag. Anna förklarar hur den distinkta skillnaden mellan bagare och konditor suddats ut i och med att den gymnasiala utbildningen på livsmedelsprogrammet förändrats. Numera är det samma person som bakar surdegsbröd och franska moussetårtor. Hon betonar att det är bra att kunna båda inriktningarna och att man förkovra sig vartefter.
– Jag är dock självlärd och har inte gått i någon skola, säger Anna.

Hon avslöjar att anrika Björsells Bageri och Konditori har en äldre historia än vad som står på skylten. Hennes morfars pappa startade verksamheten redan i slutet av 1890-talet med att sälja jäst från Jästbolaget i Göteborg innan han öppnade butiken. Vi har svårt att tänka oss en bättre utbildningsplats. Hon har gått mästarlära och uppfostrats som lärling i hantverkets konst.
– Intresset räcker väldigt ofta långt i estetiska yrken, sedan har jag byggt på med en massa kurser för att hänga med på vad som är trendigt, berättar Anna.

Balansgången mellan anrikt och trend är en konst som Anna verkar behärska. På en fråga om vad hon själv inte skulle kunna tänka sig att Björsells Bageri och Konditori slutade med svarar hon danskt rågbröd. Ett väldoftande bröd som smakar ljuvligt och håller länge.
– Det är ju en del sirap i så det kanske inte är helt nyttigt, avslutar Anna med ett skratt.

 


Kungsgatan 22, Lysekil
Telefon: 0523-10045
www.bjorsells.se