Zebran har leksaker för stora och små

Vad är en mer naturlig kombination av varor än leksaker, djurfoder och djurtillbehör? Se efter själv på Kungstorget i Lysekil. Väl inne kommer du förstå. Det är en butik fylld av passion och livslust.

Butiken Zebran säljer leksaker, djurfoder, djurtillbehör och sysselsätter tre personer. Camilla Ekbrand som driver verksamheten förklarar att en del av passionen kommer från hennes egen barndom som var fylld av härliga leksaker och att hon i sin tur som mamma överöst sina barn med färgglada ingångar till leklust.
– Många sa till mig att jag borde öppna en leksaksaffär. Och det gjorde jag, berättar Camilla.

Förebilden är hur en leksaksbutik såg ut förr i tiden med många artiklar och mycket att upptäcka. Zebran slog upp portarna år 2005 i andra lokaler men flyttade till nuvarande adress för fem år sedan. I lokalen bredvid hade hennes man då en godisaffär. Vi tänker osökt på de födelsekalas deras barn då hade. För ett barn kan det likna paradiset på jorden.
– Kanske det, men vi hade fullt upp med att riva, göra i ordning och måla, säger Camilla med ett leende.

De drygt tvåhundra kvadratmeterna är systematiskt och färgglatt inredda. Var sak har sin plats även om en Pippidocka busigt tittar på oss på en plats som överraskar oss. Det bidrar till liv och en lust att hitta fler föremål som kan bli presenter. Det är en otroligt välfylld butik som ändå är systematiskt organiserad med pussel på sin plats, Lego på sin och så vidare. Utbudet är till en del säsongsbetonat. Exempelvis så är den självklara säsongen för utespel och lekar under den varma delen av året. Annars är det inte så stor variation sett till årstider men däremot till högtider som Halloween och jul. Exponering av varor följer dessa cykler.
– Vi vill att alla ska kunna hitta något när de kommer in i butiken, säger Camilla.

Hon berättar att de samarbetar med kedjan Lekextra när det kommer till leksaker och ZooMetro när det handlar om djurfoder och djurtillbehör. Camilla förklarar att de genom dessa inköpskanaler kan hålla ett lägre pris än vad de skulle göra om de agerade i egen regi samtidigt som kedjornas marknadsföringskanaler i form av kataloger hjälper till att få in kunder i butiken.

Det foder som Zebran säljer är av högsta kvalitet. Camilla berättar att hon själv besökt fabriker i Frankrike där det tillverkats och imponerats av den rigorösa hygienfaktor och medvetna råvarukontroll som särskiljer dem från andra. Hon liknar det vid tillverkning av föda till människor.
– Priset kan verka högre men det stämmer inte. Man ska se till den rekommenderade mängden för ett djur av en viss storlek, avslöjar Camilla.

Hon visar två tabeller där den ena visar att en stor hund ska äta sex deciliter av hennes foder och tolv av ett annat. Vi räknar snabbt ut att det motsvarar exakt halva värdet.
– Det som är över passerar bara rakt igenom, säger Camilla.

Ungefär en tredjedel av butikens yta tillägnas de fyrbenta familjemedlemmarna. Zebran har inte foder till hästar men däremot tillbehör till ryttare och djur. Leksaker och produkter för omvårdnad till mindre djur som schampo, koppel och produkter att tugga på. En gång i månaden har de dessutom kloklippning på plats.
– Allt tillsammans kan möjligen ses som en konstig kombination men våra kunder älskar den, säger Camilla.

För närvarande bygger Zebran upp en webbutik där leksakerna är först ut. I förlängningen kommer de andra artiklarna. Arbetet görs av Camillas dotter Stephanie och det får ta sin tid. Det viktiga är att möta människor på plats, ge den personliga servicen och ta tiden att slå in det som köptes i ett vackert paket.
– Det är en förmån att jobba med det här och möta alla glada kunder, avslutar Camilla.

www.zebranlysekil.se