Ekströms Motorservice kan motorer

Skog- och trädgårdsmaskiner, fyrhjulingar och flakbilar är oumbärliga redskap för många som bor i Bohuslän. Då vill man veta att de håller. Och det gör de – om man köper och servar dem hos Robert i Munkedal. Dessutom får man en trevlig pratstund på köpet.

Utanför Ekströms Motorservice står blänkande fyrhjulingar uppradade i väntan på sin nya ägare och inne i det skinande vitputsade finns starka motorsågar och gräsklippare för alla sorters tomter, samt en och annan legendarisk moped. Här huserar Robert Ekström och han kan sin sak. Redan som mycket ung köpte han trasiga mopeder, mekade och sålde dem vidare i bra mycket bättre skick.
– Jag började meka långt innan jag uppnådde åldern för att köra mopederna, avslöjar Robert.

Sedan fick han drömjobbet hos Arnold i Valeby som sålde Puch. Dit kom han lycklig på helgerna och fick lära sig yrket från grunden. Snart tillbringade Robert varje ledig stund i lokalerna och med tiden kom han att bli som ett barn i huset. Så i tjugoårsåldern, när Robert hade bil och körkort så var det fullt naturligt att det var han som körde Arnold till sjukhuset och ut på allsköns konstigheter. Det var under ett av de tillfällena som Arnold tog tag i Robert och sa att det nu var dags att skaffa sig rättigheter och öppna eget.
– Så 1991 startade jag Ekströms Cykel och Motor hemma i farsans garage, berättar Robert.

Det första företaget drev Robert som enskild firma ett par år innan han la det på is. Han tyckte det var något som saknades. I mitten av 1990-talet träffade så Robert på en tomt med utrymmen som kunde ta hans intresse till nya nivåer.
– De senaste femton åren har verksamheten varit på heltid så man kan säga att det var ett hobbyprojekt som spårat ut lite grann, säger Robert helt gravallvarlig.

 Förmånen med att ha anläggningen precis vid vägen och bo alldeles intill verkstaden har medfört att livet blivit enkelt för honom. Stamkunderna hittade till Ekströms Motorservice. Vet man om exakt var den är så ser man faktiskt anläggningen från gamla E6. Men det verkade helt hopplöst för Robert att få tillstånd att sätta upp skyltar som talade om för alla andra att han existerade. Så kom det sig en dag att Robert stod med en kund som likt många andra gärna stannade en extra stund för att prata. Kunden frågade varför han inte satt upp några skyltar. Robert sa att han försökt men att det var stört omöjligt. Jaha, svarade mannen och la till ett, vi får väl se.
– Ett, tu, tre så kom det ett papper med ett inbetalningskort och så vart det klart, berättar Robert.

Det var några år sedan och nu hittar även folk utifrån till Ekströms Motorservice. De flesta från logiska avstånd men några från Norge i norr och Halmstad i söder. Med åren har anläggningen byggts på med nya hus. Eller låda på låda som Robert uttrycker det. Han siar att det kommer fungera ett tag till men att det inte finns utrymme att växa så mycket mer. Verksamheten sysselsätter idag tre på heltid och en på halvtid.
– Tanken var att det skulle vara smått och mopeder men flakbilar och fyrhjulingar tar mer plats, säger Robert.

Det ursprungliga intresset för mopeder har Robert kvar, även om han sålt de flesta av sina gamla rariteter. Han har en del reservdelar och han lagar gärna gamla maskiner. Och i hallen syns de gamla objekten som får det att vattnas i munnen på dem som var på den tiden det begav sig.

Robert och hans personal har med sitt sätt att vara, bemöta kunderna och ta ansvar för att varenda en ska känna sig väl behandlad fått ett rykte som sträcker sig långt utifrån Munkedal. Hit kommer människor för att köpa nytt eller begagnat i vetskapen om att med service på maskinerna här så håller de en lång tid framöver.

Maskiner är en del av livet för många bohuslännigar och i största möjliga mån tar verkstaden emot och gör service även på andra märken men de kan inte arbeta med allt som dyker upp på marknaden. Robert menar att det viktigaste är att alltid göra ett bra jobb och har de inte verktygen så är det bättre att tacka nej. I huvudsak är Ekströms Motorservice återförsäljare och auktoriserade för starka Kawasaki och välkända Stihl samt återförsäljare för TGB från Taiwan. Även om det kommer ytterst få maskiner som man kan kalla måndagsexemplar numera så inträffar det. Då löser vi det. Det kan bli en ny maskin som ersätter. Kunden ska vara nöjd med oss, avslutar Robert.

Bäckevall 59
455 97 Dingle
Tel. 0524-408 93
robert.ekstrom@ekstromsmotorservice.sewww.ekstromsmotorservice.se