Basement Design säljer en livsstil

På Kungsgatan lite söder om torget finns en spännande butik, fördelat på två lokaler, med noga utvalda produkter. De mysiga lokalerna från mitten av 1800-talet är fylld av starka varumärken inom heminredning. Här finns också presentartiklar i form av exklusiva olivoljor, kaffe, teer, lakrits, choklad, ekologisk hudvård och doftljus.

Johan Ljungberg startade Basement Design tillsammans med sin sambo Bianca Rösner år 2009. Från början stod de på torget med egentryckta tröjor som visade surfkulturen och lokala Varbergsmotiv. Efter hand förstod de att de kommit på något som krävde en lokal och de öppnade en present- och designbutik med varumärken som tilltalade dem själva. För Johan och Bianca var det viktigt att artiklarna de tog in var av god design och med ett hållbarhetstänk. Samt att de ätbara artiklarna som de sålde var så långt som möjligt naturliga och ekologiska. Johan konstaterar förnöjt att de flesta dagligvaruhandlare numera har ett stort utbud av ekologiska produkter.
– Det här började vi med för tretton år sedan så trenden ha växt i kapp vår affärsidé, säger Johan.

Även idag hittar man egendesignade brickor, handdukar och muggar med varbergsmotiv i butikerna. Något som gör dem ännu mer unika.

För fyra år sedan, när den charmiga lokalen i grannhuset blev ledig valde de att utöka sin verksamhet och öppnade Basement Design Living. Lokalen är från 1864 med originalgolv och stuckatur och liknar mer något från kontinenten än något annat som finns på västkusten. Butiken fylldes med inredningsdetaljer i form av spännande glas och porslin, innovativ belysning, ljuslyktor och små guldkorn som lyfter ett hem till högre höjder. Här finns också ett stort sortiment av L:A Brukets produkter, som också är från Varberg.
– Här sitter mycket inspiration i väggarna, berättar Johan.

Johan berättar att han växte upp i en designorienterad familj med omsorg över de föremål de tog in i hemmet och att det därför var ett tämligen enkelt val för honom att utbilda sig till grafisk designer och därefter arbeta som art director på reklambyråer. Han berättar att de bland de finaste minnen han hade från uppväxten ändå var de gånger han lekte affär med sin farfar.
– Jag gillar kundkontakt och det sociala mötet som uppstår så det föll sig naturligt att starta en butik, säger Johan.

Nästa steg i deras utvecklingen är att bli bättre på sociala medier och uppdatera sin hemsida så att den blir mer aktuell. Johan berättar att de inte riktigt hinner med trots att de är tre personer i företaget.
– Nu syns kanske bara en tredjedel av våra produkter på hemsidan, säger Johan.

Målet är i första hand inte att erbjuda en renodlad webbshop utan snarare inspirera och locka kunder till butiken. Paret tänker att det också är en kanal för att visa sina varumärken i en fungerande miljö.

Butikernas stil är naturlig och avskalad med en väl avstämd färgskala. Här hittar du detaljer i naturmaterial så som lin, trä, glas och keramik.
– Här hittar du inte det rosablommiga utan vi strävar mot naturmaterial utav god design som håller över tid, säger Johan.

En stil som passar spaavdelningen på hotellet dit Basement Design har levererat möbler, lampor och ljuslyktor. För det som säljs på Basement Design hittar man inte hos kedjor och sortimentet byts inte ut efter säsong. Man kan säga att stilen är klassisk men ändå trendig. Den stämmer väl överens med Johans och Biancas tro på hållbarhet över tid. De bygger långsiktiga relationer med sina kunder genom sitt sortiment.
– Vi lockar inte till att konsumera för konsumerandets skull utan strävar mer efter att sälja varor som håller i längden, avslutar Johan.

 


Kungsgatan 31, Varberg
0340-162 60
info@basementdesign.se
www.basementdesign.se