Skara Blomsterland har blommor och buketter för all tillfällen

Skara Blomsterland

I västra delarna av Skara finns en stor blomsterbutik som säljer det mesta för inom- och utomhusbruk. I de långa välfyllda och rymliga gångarna återfinns ett brett sortiment som passar högt och lågt, brett och smalt. Målet är att kunna erbjuda något för de allra flesta.

Susanne Ström kom in i blomsterbranschen direkt efter att hon slutade nian år 1979. Hon fick ett beredskapsarbete på en handelsträdgård vilket innebar att hon i två års tid arbetade som lärling fyra dagar i veckan, gick i skolan den femte och var sedan kvar i tio år. Därefter var hon en längre period på en blomsterhandel i Köpstan innan hon tog över Skara Blomsterland i september 2012 och där har hon stannat.
– Så jag trivs nog bra med det här jobbet, skrattar Susanne.

Hon beskriver yrket som i ständig förändring och att det hela tiden kommer nytt som gör att hon aldrig känner sig fullärd. Butiken som med sina nära 2 000 kvadratmeter närmast kan liknas vid ett paradis för dem som älskar växter och blommor har förändrats en hel del under Susannes tid. En mindre del var industrilokal innan Skara Blomsterland flyttade in och de tillbyggnader som utökat handelsytan är till hundra procent anpassade efter ändamålet. Därefter har Susanne gjort mindre justeringar på inredningen.

Här finns allt från bröllop till begravning

Många kunder kommer till Skara Blomsterland för deras stora utbud av krukväxter och snittblommor. Andra för deras kreativitet när det handlar om buketter. I stort sett alla som arbetar här är utbildade florister. Sorgbinderier har Skara Blomsterland i stort sett varje vecka, buketter till bröllop mer under säsong och vid sidan av dem allsköns buketter till högtidsdagar, student och andra uppvaktningar. Skara Blomsterland har även jord, gödsel och växter för trädgård som ska vara utomhus men inte i en så stor omfattning att det går att kalla dem för plantskola.
– Det är snarare sommarblommor, bärbuskar och andra små buskar, säger Susanne.

I sitt resonemang om sortimentet tänker hon att det ska finnas lite av varje och att det är viktigt att stämma av med kunderna om vad de önskar. För miljöns skull strävar Susanne efter att köpa in så mycket svenskt som möjligt. Mycket av det de säljer har drivits upp i närområdet. Skara Blomsterland saluför också inredningsdetaljer med allt från krukor och vaser till doftljus, ljusstakar och korgar.
– Vi väljer sådant som passar ihop i färg och form, säger Susanne.
Med det menar hon att kunden oavsett om det är helt vitt hemma, eller svart, eller brunt, blått, grönt, rosa eller grått så ska alla kunna hitta något att köpa hem.

Upptagningsområdet är stort

Kunderna till Skara Blomsterland kommer från Skara med omnejd. Susanne är pigg på att prova nytt och snart kommer det därför bli modevisningarna i gångarna mellan växterna. Det är tre klädbutiker, en guldsmed, en leksaksbutik och en hårfrisörska som skapar tillfället. För Susanne handlar det om att erbjuda sina kunder ett mervärde.

Annars är grundtanken att kunna erbjuda ett så brett sortiment som möjligt för att kunna erbjuda alla och envar någonting. Det och service är det som Skara Blomsterland erbjuder.

Danielstorpsgatan 1
532 37 Skara
Tel. 0511-64322
www.skarablomsterland.com