Bokhandeln Arken brinner för den fysiska boken

Bokhandeln Arken

Två butiker i två städer där kyrka och universitet dominerar. Vid sidan av facklitteratur för teologiska studier som tar upp religionsvetenskapen, biblar och psalmböcker hittar vi pocketböcker utvalda för sitt budskap, halskors, gratulationskort, skulpturer och mycket annat. Gemensam nämnare är den kristna tron. Och alla är välkomna.

Bokhandeln Arken firade femtioårsjubileum år 2022 och är nu på god väg mot nästa eftersom de nästa år firar fyrtio år på samma adress. Kjell Blomberg tog över bokhandeln för åtta år sedan. Det var ett lätt beslut eftersom han har goda minnen från sin studietid i Lund då han arbetade här som volontär och då han suttit i styrelsen för den tidigare förening som drev Arken. När jan tog över hade de beslutat att ändra sättet att arbeta och driva verksamheten.
– Jag har nog Sveriges minsta franchisekedja, säger Kjell med glimten i ögat.

Den består av två butiker. En i Lund och en i Uppsala. De två städerna liknar varandra mycket till uppbyggnad där kyrka och universitet dominerar stadsbilden hos båda. Tro och lärdom, hand i hand. Det är de enda platser i Sverige där det utbildas präster och där det finns teologiska fakultet på universiteten. Adressen för Arken i Skåne är Kyrkogatan 4 men det är en adress som sällan används eftersom det räcker med att säga att de är granne med Lunds domkyrka och dit hittar alla. Den uppländska Arken ligger lite längre bort från sin domkyrka så där använder de Linnégatan 1 för att precisera att den befinner sig på andra sidan av den å som delar staden i ett öster och ett väster.

Bokhandeln Arken

Litteratur för alla inom den kristna tron

Som namnet säger så säljer Arken naturligtvis biblar, psalmböcker och facklitteratur för teologiska studier. Därutöver hittar vi kristen litteratur i form av vägledningslitteratur, allmän uppbyggelse samt bön- och andaktsböcker av olika slag. Här finns också böcker för dem som vill förkovra sig inom sina specialområden och lära sig mer om exempelvis konfirmandarbete, predikan och själavård samt böcker som fungerar som bröllops-, student- eller diakonvigningspresenter.

Bokhandeln Arken är inte knuten till den Svenska Kyrkan utan arbetar ekumeniskt och tar in från flera kristna traditioner. Även pocketböcker har sin avdelning där deras gemensamma nämnare är djupare syn på kristen tro. Det är klassiker inom skönlitteraturen samt litteratur som tar upp världsåskådning, livshjälp, kyrkan och andra existentiella teman.
– Böckerna får mötas i våra hyllor där de kan utmana och uppmuntra varandra, säger Kjell.

Här ingår tro, hopp och kärlek

Det som till syvende och sist ändå kännetecknar rörelsen är en viss spretighet. Å ena sidan är det två lokala boklådor med sina specialområden vi möter medan de å andra sidan på varsitt håll är som toppar på isberg där en stor del av verksamheten inte syns för dem som besöker de fysiska verksamheterna. Det rör sig om ting som designas speciellt för en enda kyrka.
– Vi hjälper församlingar i Sverige att ta fram skrudar, bårtäcken och andra textila saker, berättar Kjell.

Bokhandeln Arken låter dessa föremål tillverkas i Belgien och skeppar dem sedan till rätt adress. Andra lite mindre specialdesignade föremål men ändå med en ytterst begränsad målgrupp är prästskjortor, albor, kördräkter, kåpor och konfirmationsdräkter. På samma sätt har andra föremål som Bokhandeln Arken säljer en snäv marknad. Det är souvenirer, vykort och andra saker som är tätt sammanknippade med domkyrkorna och som säljs i deras souvenirshopar.

Till försäljning finns även gratulationskort, ikoner, presenter, smycken, samt Susan Lordis populära Willow Tree skapelser. Hennes samling av figurativa skulpturer är samtidigt tydliga och diffusa. Det syns tydligt att de tröstar och skyddar samtidigt som det inte går att spåra några anletsdrag. Susan har fått sina skulpturer att visa kärlek med en utsträckt hand eller ett sätt att luta på huvudet. Bokhandels kunder köper dem som gåvor i livets alla skeden. Vid glädje och sorg, promoveringar, dop och bröllop och som gå-bort-presenter. De har ett brett användningsområde.
– Hon skulpterar dem och sedan gjuts de i kompositmaterial som handmålas, berättar Kjell.

Tillvägagångssättet gör det möjligt för Bokhandeln Arken att sälja dem till ett överkomligt pris. Och det är en del av tanken med de fysiska butikerna. Priset ska vara rimligt och känslan av att vara kund behaglig. Kjell beskriver en balansgång mellan en kommersiell verksamhet och individers möte med varandra och böckernas kraft. I Lund är det tydligt hur Kjell har delat in bokhandeln i olika rum för att skapa lugn. Besökarna kan ta sig tid och titta på föremål, bläddra i böcker och hitta en plats att sätta sig ned.
– Vi brinner för den fysiska bokhandeln, avslutar Kjell.

Böcker • Willow Tree • Presenter

www.arken.se
Kyrkogatan 4, (granne med Domkyrkan) Lund • Tel: 046-333 888