Hedegärde Antik och Allehanda hittar nya vägar för det gamla

Hedegärde Antik & Allehanda

I Uddevalla hittar vi en av landets intressantaste och smakfullast nischade butiker för antikviteter och retroföremål. På Hedegärde Antik och Allehanda finns föremålen man inte hittar någon annanstans. Här finns möbler att inreda en herrgård med eller för att förgylla en mancave.

Linn Zakariasson har två stora intressen i livet. Det ena är hästar och det andra är inredning. Det första höll hon på med länge som tävlingsryttare. Hon började i landslaget som junior, fortsatte som senior och hade en karriär i Europa. Efter att den aktiva karriären tog slut sadlade hon om för att starta en agentverksamhet med handel utav hästar mot framför allt Nordamerika.

Parallellt med den rörelsen driver hon Hedegärde Antik och Allehanda som säljer noga utvalda retroföremål med själ. Intresset för att inreda med antikviteter fick hon med modersmjölken även om verksamheten med försäljning av retroföremål på sitt sätt ännu är i sin linda. Hon slog upp portarna till butiken i juli 2022.  

Linns föräldrar är inbitna privata samlare utan att ha intresse av att göra affär utav det och det är med deras hjälp hon vågade ta steget att bli sin egen. Deras kunnande är stort och deras stöttning har varit total.

Hon tycker att de två branscherna kompletterar varandra bra. I butiken finns inga färskvaror som tar skada när hon reser över Atlanten för sina affärer där och numera har hon själv inte ansvar för att ta hand om några hästar.
– Förr tillbringade jag en stor del av mina dagar i stallet, berättar Linn.

Hedegärde Antik och Allehanda har sin egen stil

Linn har en enastående förmåga att få ihop gammalt med nytt och skapa ett eget uttryck. På kort tid har hon lyckats få återkommande kunder som är ute efter det där speciella som lyfter deras hem. Och alla kommer inte från Uddevalla. Hedegärde Antik och Allehanda har stamkunder från Stockholm och andra platser upp i landet.
– Här ska kunderna hitta något som inte finns någon annanstans, säger Linn.

Marknadsföringen utav Hedegärde Antik och Allehanda ske framför allt på sociala medier där deras konton har många följare. Linn har lärt sig att se bad hennes kunder söker och styr sina inköp efter det. Hon sätter en ära i att hitta ett länge eftersökt föremål och kunna erbjuda det till försäljning.

En stor del av föremålen som återfinns på Hedegärde Antik och Allehanda är inköpta i Frankrike, Tyskland och andra länder i Europa. Det kan vara ljusstakar, lampor, figuriner, vaser, klockor och större möbler med en historia. Vartenda ting är handplockat och utvalt med omsorg. Ofta handlar det om föremål med en design som bara tillverkats i ett fåtal exemplar.  Något liknande hittar man annars mest hos samlare eller noga sorterade auktionsbyråer.
– Vi säljer unikat, säger Linn.

Att driva en sådan här rörelse kräver kunskap och Linn är ytterst tacksam för det stöd hon har från sina föräldrar, säljare och kollegor i branschen. De hjälper henne att navigera rätt och bekräfta hennes val av inköp.

Hedegärde Antik & Allehanda

Retro ligger rätt i tiden

De senaste åren har Linn märkt av en trend där unga par köper ett sekelskifteshus och renoverar det från grunden upp till nock med ambition att återställa dess forna glans. Då kan man inte inreda det med enbart moderna möbler. För att helheten ska uppfyllas behövs designade föremål från förr.
– Vi har riktat in oss på jugend eller art nuevo som det heter på franska, säger Linn.

Samtidigt är hon mån om att kunna erbjuda alla något alldeles extra. Vi förundras över ett mäktigt skåp tillverkat i Frankrike på 1700-talet och skyltar med en tidig Michelingubbe, Saab 96, Harley Davidsson, Cadillac eller Wiklunds cykel har också sin naturliga plats. Här finns möbler att inreda en herrgård med eller för att förgylla en mancave.
– Nittio procent av våra kunder är kvinnor men amerikanska bilar lockar män, säger Linn.

Hennes mål är återkommande kunder som vet att Hedegärde Antik och Allehanda hjälper dem att inreda sina hem. Service är ett ledord och skulle det vara så att en antikvitet efter ett tag inte fyllde sin roll är Linn inte främmande för att byta ut det eller hjälpa till med att sälja det vidare. Samma omsorg ligger bakom hennes välvilja att reservera föremål till dess att kunden har ekonomi att genomföra köpet. Jag vill att det ska finnas en möjlighet för alla att kunna handla i den här butiken, avslutar Linn.

Edingsvägen 22, Uddevalla • Tel.076-5974916