LastväxlarCarlsson lyfter och transporterar tungt, ofta och säkert

Om man i Uddevalla med omnejd behöver hjälp med transporter och arbete med kranbilar och lastväxlare så är LastväxlarCarlsson rätt samarbetspartner. De har flera olika sorters kranbilar, lastväxlare, liftdumpers och utför transporter av bodar, byggmaterial, båtar och hus samt andra specialtransporter.

Rolf Carlsson äger LastväxlarCarlsson AB där även hans fru Elisabeth är delaktig i den dagliga driften liksom deras söner Martin och Mattias samt Rolfs bror Mikael och ungefär tjugofem personer till. Namnet kom de på i familjen en kväll där alla deras tre söner var hemma och delaktiga i diskussionen. Alla var överens om att Carlssons åkeri var för platt och intetsägande.
– Vi skriver LastväxlarCarlsson för det kan ingen jävel heta, berättar Rolf med ett leende.

Elisabeth lägger till att den första bil han köpte var en lastväxlare. Det är en lastbil som är bra på att transportera behållare till och från trånga utrymmen. Den också kallas för krokbil eftersom den har en krok som kan dra upp olika sorters flak eller container på sig. Det innebär att den kan ta en tyngre last än en liftdumper som lyfter upp containers.

Rolf började köra lastbil när han var nitton år som extra jobb och meningen var egentligen att han skulle arbeta som plåtslagare på Uddevallavarvet. Han började där år 1981 men bara ett par veckor efter det drabbades varvet av ett nedläggningsbesked. Rolf sade upp sig direkt och gick tillbaka till att köra lastbil. Han tänkte först att han kunde hålla på med det ett tag men det blev tjugo år som anställd i förarhytten på kranbilar och tankbilar.
– Efter det sa jag aldrig mer en lastbil, avslöjar Rolf.

Och som så ofta efter sådana uttalanden var det i stället precis motsatsen som hände. År 2002 fick Rolf ett arbete som han aldrig hann börja eftersom en kompis till honom lyckades sälja på honom en lastbil. Som egen åkare återkom lusten och efter ett par, tre veckor tog han in sin bror som chaufför så att de kunde köra i skift, sju dagar i veckan. Tre månader senare köpte Rolf sin andra lastbil, efter första året hade han tre och sedan har det bara rullat på.
– 2020 var vi uppe i tjugotvå bilar, säger Rolf.

LastväxlarCarlsson har rätt maskin för rätt tillfälle

Idag har åkeriet nio kranbilar i olika storlekar, flera lastväxlare, en handfull tippbilar, en trailerbil samt några grävmaskiner och hjullastare, mängder av släp såsom villavagn och möjlighet till båttransport och tegellyft. Utöver det tillbehör som skogskran, maskinflak, jibb, skopa, personkorg, containers och liftdumpers för containers. Men det är inte maskinerna som gör företaget. Rolf talar varmt om sina anställda som dagligen utför sitt arbete med stor skicklighet. De flesta är kvalificerade chaufförer men på företaget arbetar även mekaniker samt administrativ personal.
– Vi har kanske haft tur men alla är riktigt bra, säger Rolf.

Sedan 2012 huserar LastväxlarCarlsson på Prästebäcksvägen. Först köpte de en tomt på drygt sextusen kvadratmeter som med åren utökats och följt företagets utveckling. En av de viktigaste punkterna för Rolf var att ha en egen verkstad. Så från att ha ett kontor i en bod samt avställningsytor har de uppfört en åttahundra kvadratmeter stor byggnad med verkstad och tvätthall samt en drygt hundra kvadratmeter stor byggnad med kontor och personalutrymmen.

LastväxlarCarlsson erbjuder det mesta när det kommer till transporter av byggmaterial, maskiner, containrar, bodar, attefallshus, mindre villor och riktigt stora hus som behöver delas upp i flera sektioner för att kunna fraktas tryggt och säkert. I många fall är det transporter som behöver planeras noggrant.
– Vi är noga med att det ska bli rätt, vi har bra grejer och kompetenta chaufförer som löser alla problem, avslutar Rolf.