Optik och Hälsa är specialister på ögats hälsa

I Torps Köpcenter ligger Optik och Hälsa som erbjuder allt en ordinär optiker vanligtvis gör samt mycket därtill. Förutom de moment som ingår i en vanlig synundersökning kan optikerna här även kontrollera varje kunds synfält, ögonbotten och hornhinnans topografi samt alla tolv lager som näthinnan består av för att upptäcka och sedan åtgärda ögonsjukdomar.

När Ali Traboulsi växte upp i Libanon tänkte han först bli elektriker men så fick han ett sommarjobb i en optikbutik. Han insåg direkt att det passade honom bättre. År 1990 kom han till Sverige, utbildade sig till optiker på Karolinska och fortsatte med att i USA läsa en Master i klinisk optometri.
– Jag började här i Torp 2003, berättar Ali.

Numera är han hedersmedlem i Glaukomföreningen och brukar hålla i föreläsningar på västkusten.

Alis företag Optik och Hälsa i Torps Köpcenter är specialister på ögats hälsa och har ett nära samarbete med flera privata ögonläkare samt får remitterade diabetespatienter från vårdcentralen.

Efter att köpcentret byggdes om för tre år sedan har Optik och Hälsa flyttat ned en våning och fördubblat sin butiksyta. Till en början var Ali och hans medarbetare tveksamma till om de skulle lämna den lugnare andra våningen men de blev snabbt varse om att det var ett bra beslut.
– Här ser alla oss, säger Ali.

Den dagliga verksamheten består ändå av vanligt förekommande optikertjänster som att prova ut kontaktlinser och glasögon. På Optik och Hälsa finns alla förekommande typer av linser samt över tusen bågar att välja mellan. Här finns endagslinser, månadslinser, progressiva linser och stabila linser samt bågar från välkända märkensom Tommy Hilfiger, Carrera, Safilo, Pierre Cardin, Marco Polo, Hugo Boss, Oskar Magnusson, Ray-Ban, Marc by Marc Jacobs, Gant, Tom Ford, Guess, Kenzo, Björn Borg, Salming, Max Mara, Vasuma, Jil Sander, Öga, Lightec, Fysh, Skaga och Face.
– Vi arbetar med kvalitet och lämnar lång garanti, säger Ali.

Ali rekommenderar vuxna att göra en synundersökning vartannat år och barn något oftare, gärna en gång om året. Och kanske ännu oftare om man har en ögonsjukdom. Han tycker att man inte ska gå omkring och se dåligt i onödan utan hänvisar till Optik och Hälsas slogan: I can see clearer.

Optik och Hälsa har kunskapen och tekniken

Som namnet antyder så erbjuder Optik och Hälsa allt inom ögonhälsa. Förutom de moment som ingår i en vanlig synundersökning för glasögon kontrollerar optikerna även varje kunds synfält, ögonbotten och hornhinnans topografi samt alla tolv lager som näthinnan består av. Dessa utökade mätningar ger dem möjlighet att upptäcka eventuella ålders- och hälsoförändringar som kan vara skadliga.

För att utföra en så avancerad ögonhälsoundersökning krävs en högre utbildning som alla optiker på Optik och Hälsa har samt maskiner och utrustning man annars bara finner på sjukhus. En del kunder kommer på remiss, andra för att de lider. Oavsett så får de hjälp på Optik och Hälsa.
– Vi kan hjälpa våra kunder genom att genomföra en gedigen undersökning, säger Ali.

Och behövs det så går de vidare och utför än mer avancerade undersökningar som att scanna ögat och använda specialutrustning som ögonbottenkamera i det dagliga arbetet. Optik och Hälsa har även andra specialområden som speciella linser för dem som exempelvis lider av utbuktad hornhinna. Det gör att kunder kan tänka sig att resa långväga för att få den hjälp som få andra än Optik och Hälsa kan erbjuda. Deras rykte är gott och det är allmänt känt att optikerna här enbart arbetar med service och kvalitet.
– Sjuttio procent av våra kunder kommer på rekommendation från andra, avslöjar Ali.

För Ali är det självklart att kunden sätts i centrum. En undersökning får inte jäktas igenom men det behöver samtidigt inte betyda att den blir kostsam. Priset för en avancerad undersökning på Optik och Hälsa kostar hälften så mycket som den kan göra i Göteborg, vilket samtidigt medför att kundtillströmningen till butiken blir hög.
– Jag kan absolut anställa en nyutexaminerad optiker till, säger Ali.

Att arbeta på Optik och Hälsa innebär att man kontinuerligt sänds i väg på vidareutbildning för att hålla sig à jour med hur branschen utvecklas och ligga i framkant. Vilket är precis vad kunder och anställda ska förvänta sig enligt Ali. Han är stolt över att personalen på Optik och Hälsa har en högre utbildning och att de är måna om sina kunder.
– Vi fortsätter att göra mer och djupare undersökningar än de flesta andra, avslutar Ali.

Torp Köpcentrum 39, Uddevalla
Tel. 0522-73200