Kronfors Måleri sätter färg på väggarna

Kronforsmåleri

I Gislaved hittar vi Kronfors Måleri som utför alla typer av invändigt och utvändigt måleri, tapetsering och takmålning. Nybyggnation och renoveringsmålning för privatbostäder, kontor och industrier är det de till största delen arbetar med. Deras kunder är ungefär lika fördelat mellan privatpersoner och företag.

När Ola Kronaas och Peter Forsberg bildade Kronfors Måleri AB i början av 2023 hade de lång erfarenhet av att arbeta tillsammans. Ola har varit anställd hos Peter sedan 2016 i en annan firma och nu såg de båda synergieffekter av att driva ett företag tillsammans. Båda har sina rötter på annan ort. Ola i Alingsås och Peter i Örebro, som om alla förstår är Kronfors inte en plats från någon av dessa orter utan en hopkoppling av deras efternamn.

Både Ola och Peter vill att Kronfors Måleri ska vara mer än ett måleriföretag. De pratar varmt om att uppfylla människors drömmar och visioner. När de är ute på ett jobb handlar det om mer än att få upp tapeter på en vägg och måla tak och socklar. De lyssnar på sina kunder om vad det är de strävar efter och försöker därefter förverkliga kundens idéer.
– När vi lämnar ett jobb ska det vara top notch, säger Ola.

Det är en hög målsättning men det verkar som att det fungerar. Ryktet om Kronfors Måleris höga ambitioner i kombination med att bli klar med jobbet i tid och till överenskommet pris har spritt sig. Nöjda kunder pratar glatt och Ola och Peter får ofta samtal från deras grannar, vänner och släktingar som också börjat fundera på att göra om hemma.

Kronfors Måleri gör jobbet

Ola och Peter är kanske inte infödda smålänningar men de har anammat det småländska sättet att arbeta. Som företagare hjälper man andra företagare. De är införstådda med att om de ger något så får de någonting tillbaka. Att alltid utföra ett jobb lite över förväntningarna oavsett vem som är kund ingår i deras världsbild.
– Det är värt allt slit och kämpande när man väl ser resultatet, säger Peter.

Och nöjda kunder ger som sagt nya kunder. En annan sak som är viktig för alla på Kronfors Måleri är att lyssna till vad kunden säger och få reda på vad som önskas. Peter och Ola har kunskapen om hur jobbet ska utföras och de kan ge tips och råd från experthåll. Men det slutgiltiga valet om färg och nyanser överlåter de alltid till kunden och så utför de arbetet.
– Vi är målare och inte inredningsexperter, säger Peter.

Därefter konstaterar han att de ändå är det i viss mening. De har av förklarliga skäl sett fler målade och tapetserade rum än större delen av mänskligheten. De har erfarenhet och ett kunnande om vilka kulörer som passar ihop och vilka som inte gör det.
– Vi lever trots allt på vårt kunnande, rättar Peter sig själv med att säga.

Ola fyller i att de i många fall kan tipsa om hur man får till en viss stil och finish till en bråkdel av vad en inredningsarkitekt skulle kosta.

Renovering och nyproduktion

När Kronfors Måleri tar sig ann en nybyggd villa sätter de numera oftast upp en microfiberduk på väggarna som de sedan målar. På håll ser väggen helt slät ut men när man kommer riktigt nära ser man att det är fibrer och en ytterst liten struktur som gör att de inte upplevs som platta. Till det tapetserar de en eller två fondväggar.
– Det är inte så många som väljer att tapetsera numera, säger Peter.

Majoriteten av alla kunder till Kronfors Måleri föredrar alltså målade väggar även om en del fortfarande vill ha tapetserat överallt. Det gör att de behöver vara beredda på allt när de kommer till en kund. I sina arbetsbilar har de därför alla verktyg som behövs för att göra ett jobb. Det är penslar, rollers, slipmaskiner, skaft, skrapor, fogsprutor, dammsugare, täckpapp, lampor, stegar och allt annat som behövs för att kunna utföra ett jobb.
– Bilen är som en stor verktygslåda säger Peter.
– Men inga färger och inget material, säger Ola.

Kronfors Måleri sitter i fina lokaler en liten bit ifrån Nissan där de har kontor och lager men där lagerför de inget arbetsmaterial. Tapeter, färg och spackel hämtar de i stället inför varje jobb hos Colorama som är Nordens största oberoende färgfackhandel.
– Än så länge är vi inte så många. Det är vi två och en anställd, berättar Peter. Blir vi fler kan vi ha en pall med spackel för då går det åt.

De är noga att arbeta med kvalitetsprodukter. Dels för miljön i stort och dels för sin egen hälsa. Numera när nästan alla produkter är vattenbaserade är de mycket bättre för målarna än vad de var för inte så många decennier sedan. Peter som varit med lite längre konstaterar att det är skönt att alla produkter som baserades på lacknafta och starkare medel är borta. Det blir lättare att göra ett bra jobb.
– Att göra ett bra jobb är det viktigaste för att lyckas i den här branschen, avslutar Peter.

Peter Tel. 073-2305100 | Ola Tel. 070-3878625
www.kronforsmaleri.se

INVÄNDIGA & UTVÄNDIGA MÅLERIARBETEN
Danska vägen 13, Gislaved