Westgarden erbjuder det unika

Westgarden

Söker man kompetent och mästerlig anläggning och skötsel av trädgårdar kan man med trygghet vända sig till Westgarden. De har kompetens att göra all förekommande arbeten utanför huset. Allt från trädfällning, gräsklippning, planteringar och stensättningar till uppförandet av träddäck och växthus samt utföra yttre underhåll på fastigheter.

Ska man tro gamla smalfilmer så hade Mattias West ett intresse för att påta i trädgården redan i tvåårsåldern och via en krokig väg som innefattade en universitetsexamen som maskiningenjör och processledare på ett pappersbruk i sju år hittade han till slut fram till sitt kall. Han som alltid varit intresserad av service och att möta människor beslöt sig för att starta ett trädgårdsföretag.
– Att sitta instängd i ett kontrollrum var inte min grej, berättar Mattias.

Han utbildade sig på Naturbruksgymnasiet i Dingle och var anställd på ett trädgårdsföretag ett par år. Det ena ledde till det andra och han började få förfrågningar om hur han skulle uppföra anläggningar, plantera växter i trädgårdar och därefter sköta om dem. Mattias och hans fru grundade Westgarden år 2004. Namnet är en lek mellan efternamnet och det faktum att de huserar på västkusten.

Företaget arbetar främst med anläggning och skötsel av trädgårdar men har kompetens att göra alla förekommande arbeten utanför huset. Allt från trädfällning, gräsklippning, planteringar och stensättningar till uppförandet av träddäck och växthus. Westgarden är återförsäljare för två engelska växthus och orangerier samt har utbildning att uppföra dessa.

Förutom Mattias har Westgarden tre säsongsanställda samt tar in extra personal vid toppar och större jobb. Vanligtvis betyder det ett par sommarjobbare samt några pensionärer. Mattias fru går också in under våren och försommaren för att bolaget hjälpligt ska kunna möta den stora efterfrågan.
– Vi skulle kunna vara sex, sju personer som arbetar på heltid och söker alltid efter kompetent personal, säger Mattias.

Westgarden vill reformera handeln med växter

Under tiden som Mattias funderade på vad han ville med livet, och framför allt arbeta med för att kunna försörja familjen, dök möjligheten att förvärva en släktings lanthandel. Det var nära att det blev av innan han kom på att det han drömde om var en svunnen tid då handlaren stod med skärmmössan i hand och mötte sina kunder med ett artigt välkomnande. 
– Men vi lever inte i en sådan tid, säger Mattias.

Längtan efter flydda tider har ändå styrt hans steg. För några år sedan byggde han med hjälp av en extern finansiär upp början på en stor 1800-tals engelsk trädgård ute på Bokenäs där han bor. Hans vision var att förändra trädgårdshandeln och flytta fokus från den första blomningstiden då allt är vackert och lätt att sköta.
– I april, maj, juni är det lätt att hitta fina saker och blommor då allting slår ut, berättar Mattias.

Målet var att synliggöra det vackra i det beständiga och lyfta upp medvetandet hos betraktaren om att en trädgård lever från mars till oktober och att man däremellan får arbeta med strukturer som gör att den är vacker även vintertid. Det handlar om vintergröna häckar, formklippning och spännande skiftningar. Projektet är lagt i malpåse men Mattias hoppas kunna återuppta förverkligandet utav sin dröm.

Fenomenet är vanligt för de flesta som vill anlägga en trädgård. Önskan om resultatet är större än budgeten. På Westgarden är man specialister på att sätta upp en prioriteringsordning och erbjuda ett hållbart förfarande. Mattias visar hur en ordning på arbetet ger mest valuta för pengarna. Det kan vara att börja med de växter som tar längst tid för att etablera sig, arbeta med ettåriga växter i kruka innan man har möjlighet att gå vidare med att uppföra trädäck och stensatta partier.

I Sverige finns det ingen officiell aktör som delar ut mästarbrev inom branschen, vem som helst kan titulera sig hur man vill och Mattias ville till en början inte gå ut med en bestämd titel. Så här nästan tjugo år senare anser hans nöjda kunder att han är en trädgårdsmästare i ordets rätta bemärkelse och själv börjar han inse att han faktiskt nått dit. Westgarden är en respekterad aktör inom anläggning och skötsel av trädgårdar.
– Vårt arbete är att skapa vackra ytor för våra kunder, avslutar Mattias.

Adress Torpane 205
451 97 Uddevalla

Telefon: 0522-65 04 64
mail: mattias@westgarden.se
www.westgarden.se