Franssons Rör har vvs i generna

Behöver man hjälp med rörmokeri, vvs och värmepumpar i Värnamo vänder man sig med fördel till Franssons Rör. Bolaget drivs av två vvs-ingenjörer varav en är en tredje generationens Franssonrörmokare. De behärskar allt inom branschen och är måna om att alltid göra ett jobb lite bättre än förväntat.

Andreas Jönsson och Victor Fransson driver Franssons Rör AB. Namnet Franssons Rör är välkänt i Värnamo och har hängt med sedan 1944 då Victors farfar och hans bröder grundade Bröderna Franssons Rör. Det företaget överläts sedan till Victors pappa Håkan som drev det vidare innan han sålde boalget år 2005.
– Vi eller framför allt jag hade mandat att behålla det inarbetade namnet, säger Victor.

Med namnet följer även ett förtroendekapital som Andreas och Victor är måna om att behålla. De är medvetna om att det tar lång tid att bygga upp ett gott rykte men att det kan raseras på ett ögonblick. I en liten stad som Värnamo finns det inte utrymme att göra ett dåligt jobb. Det gäller att hela tiden se till att kunderna blir nöjda.

Udda vägar in i branschen

Victor och Andreas hade känt varandra under en lång tid innan de började prata om att göra något tillsammans. Andreas var rörmokare och utbildad vvs-ingenjör med en tänkt framtid som konsult. Victor som gick teknikprogram på gymnasiet och hade väl inte tänkt på att göra något praktiskt utan pluggade också vidare till att bli vvs-ingenjör. 
– Sen när jag hjälpte min far upptäckte jag att jag hade rörmokeriet i blodet så jag började gå med honom som vuxenlärling, säger Victor.

Det visade sig att varken Andreas eller Victor ville sitta på kontor utan hellre vara ute på jobb. De beslöt sig för att undersöka möjligheterna att driva ett företag gemensamt. Andreas som satt med huslån, familj med småbarn kände innan en oro. Men när de fick stöttning av Victors far med lokaler och annat runtomkring beslöt de sig för att satsa.
– De är liksom entreprenörsläktet medan jag är lite mer feg och vill känna trygghet, berättar Andreas.

Det var under våren 2021 och därefter har ingen av dem ångrat sitt beslut. Att vara ute på fält har visat sig mer livsbejakande än att sitta stilla framför ett skrivbord. Vägen har likt deras egen resa in i rörmokeriet visat sig vara allt annat än spikrak. Franssons Rör startade i uppförsbacke under pandemin och fick sedan vara med om hur kriget i Ukraina gjorde det svårt att få tag på material och reservdelar samt beställa nya värmepumpar.
– Vi har fått lära oss en hel del under kort tid, säger Victor.

Med beslutsamhet och insikten om att hårt arbete ger resultat har de båda strävat på. Ryktet om de målmedvetna rörmokarna med ingenjörskompetens har spridit sig. Flera fastighetsbolag har börjat anlita dem liksom några större industrier eftersom de kan räkna ut och planera energieffektiva åtgärder. Samtidigt har de lyckats nå ut till en hel del privatkunder. Det har lätt till en spiral där nöjda kunder pratat gott om Franssons Rör vilket resulterat i nya kunder.

Andreas och Victor har inte möjlighet att arbeta tillsammans varje dag men när de väl gör det beskriver de det som att mötas en kväll för att umgås. 
– Det är extra kul eftersom man får jobba med sin kompis, säger Andreas.

Än så länge är det de två samt en praktikant som utgör personalstyrkan på Franssons Rör men de har en ambition att växa. Framöver ligger det en del större jobb framför dem och de kommer då hyra in andra firmor som underleverantörer.
– Det handlar om att arbeta ihop ett kapital först och växa med tillförsikt, säger Victor.

De investeringar som behövs göras är inköp av verktyg, servicebilar och annat materiellt innan man på kommer in på kostnader för anställda. Andreas och Victor tänker långsiktigt och har etablerat sig i Värnamo för att stanna.