Populära restaurang Söderport expanderar

Restaurang Söderport

Restaurang Söderport serverar varje dag förutom söndagar en omfattande lunchbuffé bestående av asiatiska maträtter och rejäl husmanskost. Tyngdpunkten ligger på det vietnamesiska och det är något som kommer förstärkas framöver.  

Sedan 2013 har det äkta paret Quang och Trang Trinh drivit Restaurang Söderport som etablerat sig som en av Värnamos mest omtyckta lunchrestauranger.  Quang började i restaurangbranschen under 1990-talet i Stockholm efter att ha studerat för att arbeta inom industrin. Några år senare bestämde han sig för att starta en restaurang i Malmö tillsammans med sin syster. År 2005 sålde han sin andel i Mrs Saigon till sin syster för att bosätta sig i Vietnam.
– Där träffade jag min fru och vi flyttade till Gnosjö, berättar Quang.

Paret arbetade inom industrin fram till att Trang födde en dotter. Tillsammans med andra omständigheter ledde det slutligen fram till att de bestämde sig för att öppna en restaurang tillsammans. Quang som kock och Trang ute i serveringen. Parets genuina kunnande om Vietnams kulinariska historia tillsammans med Quangs skicklighet i köket och förmåga att ta till sig den svenska husmanskosten grunder skapade en omedelbar succé.
– Det tog ett halvår för oss att bygga upp lokalen och förbereda, berättar Quang.

Han förklarar hur flera av hans syskon också öppnat restauranger i Amsterdam, Malmö och att hans föräldrar som egentligen utbildat sig för annat ändå arbetat i en livsmedelsbutik.

Restaurang Söderport

Ren matglädje på restaurang Söderport

Ryktet om den goda maten på Restaurang Söderport har gjort restaurangen till en populär plats för olika fester. Quang beskriver att läget i ett affärscenter var att föredra framför en mer centralt belägen lokal. Han tror att tillgången till fria parkeringsplatser är avgörande för Värnamoborna. Det på ett sätt avskilda läget är också bra när det kommer till att ordna studentmottagningar och andra större fester. Sommartid kan de ta emot 300 personer men eftersom de bara har 100 sittplatser inomhus blir det mindre tillställningar vintertid.
– Det brukar ordna sig, säger Quang.

Han älskar att stå i köket och att laga till olika asiatiska rätter som att woka, fritera räkor, kyckling och vårrullar, grilla kycklingklubbor, fläskfilé och kamben samt få till en lockande salladsbuffé med sushi, kimchi, vietnamesisk papayasallad och sjögrässallad. Självklart med alla såser och tillbehör som lyfter det enkla till något fantastiskt välsmakande. Allt gjort på råvaror som kan stå för sig själva.
– Kvalitet är mycket viktigt, säger Quang.

Men ibland kan det bli för mycket och han kan då känna att tiden inte räcker till. Därför har han beslutat sig för att ta in två vietnamesiska kockar.

Koncentrera sig än mer på det unika

Det vietnamesiska köket har tagit sin självklara plats i Sveriges rika restaurangutbud och Quang tror att kombinationen med svensk husmanskost samt några pastarätter gör att många hittar precis det dom själva verkligen vill ha. Idag består buffén av rätter från stora delar av Världen. Thaicurry bredvid dumplings och kimchi vid sidan av sushi samt Spagetti Carbonara bredvid pannbiffar.

Bredden kommer bestå men när de nya kockarna är på plats kommer öppettiderna bli mer generösa så att gäster som arbetar i närheten kan köpa med sig mat hem till middag. Det kommer också bli speciella vietnamesiska take-away-kombos som gör att kunderna kan få till tre-rätters-middagar för ett par, tre, fyra personer.
– Maten ska man kunna hämta i en speciell lucka, säger Quang.

Något som också är unikt för Restaurang Söderport är att de tar betalt på tre olika sätt. Det lägsta priset är efter vikt men minst 95 kronor. Sedan följer två fasta summor som i sig självt inte är särskilt höga. För en tallrik är priset 125 kronor och för att äta obegränsat och ta om flera gånger är priset 145 kronor. I alla fallen ingår måltidsdryck, kaffe och glass.
– Kommer man till Värnamo är man välkommen till Restaurang Söderport, avslutar Quang.

072-0277755

Lunchbuffé med

• Husmanskost • Asiatiska rätter • Salladsbuffé med Sushi  

Ringvägen 9, Värnamo • Söderport