Tre Guldsmeder designar små mästerverk

Vi besöker en spännande guldsmed i Falköping som säljer alltifrån förlovnings- och vigselringar, till armband, halsband och presenter. I sina lokaler har de även egen verkstad där de kan fräscha upp slitna smycken, laga det som är trasigt och framför allt trolla fram den där unika, specialdesignade vigselringen som andra kommer att avundas.

Makarna Gintas och Regina Valius driver Tre Guldsmeder i Falköping. De hade grand opening i slutet av oktober år 2021 och har sedan dess etablerat sig som ett naturligt inslag i stadsbilden för dem som söker smycken av hög kvalitet. Adressen har inhyst en guldsmedsbutik sedan urminnestider och Gintas och Regina är nu de tredje ägarna sedan det de facto var tre guldsmeder som arbetade här.

Som namnet antyder har Gintas och Regina sitt ursprung i Litauen och i början av 2010 var de fortfarande bosatta där. Regina förklarar att de tycker om att resa och uppleva nya kulturer och att det antagligen var varför hon via Facebook lockades in på en sida där man kunde fylla i vilka länder man besökt.
– Två procent av världens alla länder blev svaret, utbrister Regina.
Vilket var betydligt mindre än vad hon föreställt sig. Lite på pin kiv tog de då fram en karta blundade, pekade och sa att det var dit de skulle flytta. Sagt är gjort för Gintas och Regina. De läste på om landet, avyttrade en del saker och magasinerade annat.
– Och hamnade i en andrahandslägenhet i Stockholm, berättar Regina.

Livet var plötsligt inte längre så flärdfullt. Utan att kunna mer än ett par hälsningsfraser och enstaka ord skulle de nu lära sig att hitta ingredienser i mataffären. Vad de däremot kunde var smycken och guldsmedbranschen. Regina har arbetat internationellt som smyckesdesigner och utvecklare av kollektioner.
– Det var så jag träffade Gintas. Han kom till mig med en vän som beställde ett par vigselringar, säger Regina.

Vad de snabbt förstod var att branschen inte fungerade på samma sätt i Sverige som i Litauen. De hade svårt att hitta gemensamma nämnare inom smyckeskulturen och insåg att det inte skulle gå att öppna en egen verkstad och lita på att den skulle blomstra direkt. De sökte anställningar i stället. Gintas fick direkt jobb i Stockholm, trivdes inte så bra med att arbeta på löpande band utan flyttade till Lidköping där han arbetade som guldsmed i tio år hos Silverknappen som arbetade mer med handgjorda smycken och egen design. Samtidigt arbetade Regina på sitt håll och lärde sig mer om hur det svenska samhället och framför allt svenskar fungerar.
– Vi skaffade oss förståelse om vilka smycken som svenskar tycker om, säger Regina.

Tre Guldsmeder – Svensk design med litauisk finess

Den stora skillnaden mellan litauisk och svensk smyckeskultur är att litauerna tycker om att visa sin smycken. Det handlar inte om bling-bling utan fler sirliga detaljer, organiska former och mer färg. Svenskar är lite mer återhållsamma i sin stil. Less is more. Här dominerar vitguld och svenskt rödguld medan litauerna utgår från en sjugradig färgskala när de arbetar med smycken.
– 75 procent i ett 18 karats guldsmycke är rent guld och 25 procent en annan metall som avgör nyansen, säger Regina.

Det som gör Tre Guldsmeder speciella är Gintas skicklighet och förmåga att tolka sina kunders önskemål. Det är den egna designen som baseras på en enorm hantverksskicklighet. Regina förklarar att de fått förtroendet att göra många omarbetningar. De får in något gammalt och omarbetar det till något nytt. Det kan röra sig om en arvslott från föräldrar som gått bort och man vill spara. Exempelvis vigselringar där man vill att namn och datum ska vara kvar men i ett nytt smycke.
– Det kan till exempel bli ett hängsmycke, berättar Gintas.

Regina och Gintas kompletterar varandra väl. De har båda förmågan att se bortom det självklara och förväntade där det unika och exklusiva mejslas fram. Båda är samtidigt väldigt måna att ta hand om sina kunder och sätter service högt på dagordningen.
– När man älskar det man gör så kommer det naturligt. Det finns ingen ansträngning i det, avslutar Regina med ett leende.

Dotorpsgatan. 6
521 46 Falköping
Tel 0515-15440
treguld@outlook.com