Oförglömligt skönt på Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting

Söker man blommor för vardag, bröllop och begravning eller en gå-bort-present eller mysig inredningsdetalj i trakten av Lödöse så är Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting rätt butik att besöka. Här ordnas det snabbt fram en tjusig gå-bort-bukett eller en vacker kärleksbukett samtidigt som man får en härlig stund i den drömska miljön.

När Lena Henriksson växte upp i Sörmland var hon Myran-Pyran för sina närmaste. Det var lätt för henne att ta med namnet när hon grundade sin blomsterbutik i Lödöse våren 2019. Hon som arbetat som dekoratör på ett stort varuhus och senare i livet utbildat sig till florist fullföljde här sin dröm. Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting är en naturlig förlängning av henne själv som person och intressen. Att det blev på västkusten beror på att hon gillar atmosfären mellan människor och i affärslivet i stort.
– Det är en lättare stämning här, förklarar Lena.

En av hennes främsta styrkor är att hjälpa sina kunder i ett fysiskt möte och genom dialog verkligen få till det som efterfrågas vid ett avsked som en begravning eller en större fest som ett bröllop.
– Jag tycker det ska finnas tid till att träffas, prata och sedan göra ett jobb utifrån kundens önskemål, säger Lena.

Det personliga mötet och önskan att skapa något meningsfullt är en grundpelare för hur Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting arbetar. Lena är inte främmande för att lyfta in en blomma eller växt som kunden kommer med från sin egen trädgård eller något från skogen när hon binder en brudbukett eller en krans för en begravning. Bröllop och begravningar tillhör livets stora tillfällen och Lenas sätt att ta sig an dem är uppskattat.
– Det är viktigt att det blir personligt, säger Lena.

Myrans Blommor & Vackra Ting

En upplevelse att besöka Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting

I lokalen som blomsterhandeln huserar i låg tidigare en butik som sålde brudklänningar. Innan Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting flyttade in gjordes i princip allt om. Lena besökte ofta lokalen för att skissa upp hur hon skulle få plats med ett riktigt kylrum och skapa en härlig upplevelse för kunden.
– Folka ska kunna gå in i kylen, dofta och känna själva vilken blomma de vill ha, säger Lena.

I planeringen ingick även att få undan material och verktyg som behövs för att utföra jobbet men som inte är så vackert i sig självt. Förutom träpanelen i butiken är det mesta återvunnet. Genom åren har Lena samlat på sig dörrar, spröjsade fönster, antika möbler och annan inredning med charm och personlighet som nu fick ett nytt liv och sammanhang. Gammalt virke går att få tag på men svårast att få till var nog delen med rostig korrugerad plåt som hon till slut hittade material till bakom ladugården hos bonden Gunnar i Välby.
– Vi sparkade undan lite mossa och där låg skivorna, säger Lena med ett skratt.

Gunnar bidrog även med lamphållaren som är byggd av ett gammalt rostigt vattenrör som mest låg och skräpade.

Inredning, kurser och samarbeten

Lena på Gröna Myrans Blommor & Vackra Ting samarbetar med Lilla Edets begravningsbyrå och förmedlingstjänsterna Mazzo samt Florister i Sverige. Dessutom så håller hon kurser i hur man binder buketter, kransar och liknande kopplat till årstid och högtider. Hennes stil ligger i tiden där man nu lämnat det lite stela och traditionella sättet att arbeta för ett mer fritt och konstnärligt uttryck.
– Jag älskar färg, säger Lena.

Det syns på hennes facebooksida där mängder av vackra buketter finns att beskåda. Lena vågar vara lite vild och busig men betonar samtidigt att allt görs i samarbete med kunden. Önskas det en traditionell begravningskrans så levereras en traditionell krans.

I butiken finns även presentartiklar, inredningsdetaljer såsom lokalt handstöpta ljus, lyktor, gravljus och handgjorda kort. Den är definitivt värd att besöka.

Fornäng 2 D, 463 71 Lödöse

+46 70 827 60 71


gronamyransblommor@gmail.com

Lilla Edet