Ericsson´s bar finns för alla som vill umgås

Vid Mårtenstorget I Lund finns en bar med god och prisvärd mat som passar en students plånbok. Men det är inte alltid för de generösa priserna som folk samlas i den trevliga baren utan det är för gemytligheten och stämningen.

När makarna Monica och Anders med sonen Elliot slog upp portarna för Ericsson’s bar den 25 maj år 2020 i Lund var tanken att öppna upp en plats där människor kunde umgås och ha trevligt på ett avspänt vis. Affärsplanen var att erbjuda mys, god mat och drinkar till ett pris som gjorde att många hade möjlighet att gå ut en gång i veckan mer än en gång i månaden.
– Vi öppnade de många människornas bar, berättar Elliot.

Från början var inte planen att locka till sig studenter men eftersom Ericsson’s bar öppnade upp under lockdownperioden var det de som var ute och hade möjlighet att styra sina egna scheman och åtaganden. De var studenterna som hade möjlighet att vara på plats klockan två när Ericsson’s bar öppnade och det var de som var kvar tills att de stängde klockan åtta på kvällen.

En sak som Ericsson’s bar arbetat mycket med är naturliga råvaror i baren och ett spännande utbud av cocktails. Det ska finnas riktigt bra drinkar även om de flesta beställer en öl eller ett glas vin till sin mat.

Det här är de tre ägarna första restaurang även om Monica har lång erfarenhet av yrket och Anders utbildat sig in i branschen under gymnasiet. Monica berättar att hon redan under sin egen studietid arbetade som servitris och sedan bartender och därmed har vana att axla flera roller.

Det är en bar där maten är central

Mycket skiljer sig från en traditionell bar samtidigt som alla besökare känner igen sig. En grundförutsättning för Ericsson’s bars låga priser är sättet personalen möter sina gäster. Gästerna får själva beställa maten i baren och kökspersonalen tar därefter hand om bordsserveringen. Ett sätt att arbeta på som delvis har sitt ursprung ur de rigorösa regler som efterlevdes under pandemin men som numera skapar en möjlighet till effektivitet och samtidigt en gemytlig stämning.

Konceptet har inte funnits fullt ut i staden tidigare men fungerar utmärkt på Ericsson’s bar. Elliot berättar att de märker hur deras gäster uppskattar det personliga bemötandet och enkelheten att ha ett favorithak. Han beskriver hur människor kommer och går men stämningen består. De nya gästerna som kommer känner sig trygga och gör sig snabbt hemmastadda.
– Det är lite speciellt när kocken själv kommer ut med maten, säger Monica.

Bra kvalitet till en överkomlig prisbild

Maten som serveras är klassisk barmat. Hamburgare, olika sorters sallader, ryggbiff, kotlett, nachos och fish & chips. Det unika i köket är att de sedan en tid arbetar med att själva göra så mycket som möjligt från grunden. Därmed slår de ihop sina egna såser och pressar hamburgarna på plats.

Monica återkommer till prissättningen på Ericsson’s bar. Tanken är att priserna ska vara humana så att man har möjlighet att komma oftare. Ägarna kommer fortsätta utveckla konceptet och ser en glädje i att deras gäster njuter av att vara på plats.

Mårtenstorget 9, Lund

www.ericssons.bar