Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri

Vi möter ägaren till ett företag som i huvudsak arbetar med all utvändig plåt på olika typer av hus. Det handlar om allt från plåttak och fasader till stuprännor och fönsterbleck. De renoverar och reparerar lika gärna plåten på gamla hus som att arbeta med nyproduktion.

Lunds Nya Bleck och Plåtslageri

För plåtslagaren Mikael Reslow som driver Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri är det viktigaste att alltid göra ett bra jobb. Han säger till sina anställda att hellre lägga till en extra timme och få till den sista touchen och städa av innan de lämnar. Arbetssättet gäller gamla kunder lika mycket som nya kunder. Han är väl medveten om att det är de nya kunderna som i framtiden kommer vara de återkommande kunderna.
– För våra stamkunder ställer vi alltid upp om det är något akut, berättar Mikael.

I dagsläget har de ett antal stora takläggare som regelbundet använder sig av deras tjänster. En del har gjort det riktigt länge. Trots namet så grundades Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri grundades redan 1959. Långt senare, år 1985 fick Mikael sitt första riktiga jobb här och han köpte sedan företaget 1999. Man behöver inte vara matematiker för att räkna ut att han kan branschen.
– Och vi håller oss uppdaterade med de nya grejer som kommer, säger Mikael.

I nästa andetag konstaterar han att det inte är många nyheter vad gäller arbetet med plåten utan mer om hur den ska hanteras, materialförändringar och utvecklingar av säkerhetsföreskrifter. Plåtslageriet i sig självt har sett likadant ut sedan det uppstod. Den stora förändringen märks mer i maskinparken och de nya metoder som nya verktyg medför.
– För oss är plåten med zinkmagnesium ett välkommet nytillskott, säger Mikael.

Materialet har på kort tid blivit mäkta populärt. Förutom starka skyddande egenskaper kommer det åldras med elegans och ges en vacker patina. Det tåliga materialet kommer väl till pass i utsatta miljöer med mycket havssalt eller ammoniak vilket gör det användbart för kustnära byggnader eller vid jordbruk. För plåtslagarna på Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri har materialet även andra fördelar. Det är lätt, smidigt och tål att arbeta med även under riktigt låga temperaturer.

Ett komplett byggnadsplåtslageri

Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri arbetar med nybyggnation lika gärna som med renoveringar av äldre plåttak eller reparation av ansatta plåtfasader. De bockar och fäster fönsterbleck, huvar, hängrännor och stuprännor. För närvarande arbetar de en hel del med plåtinklädningar när det utförs fönsterbyten.
– Jag brukar säga att vi arbetar med all plåt du kan se på utsidan av ett hus, berättar Mikael.

En av deras specialitet är att lägga nya plåttak, en annan är att få till en väl fungerande vattenavrinning. Två oerhört viktiga funktioner för ett hus. Felar något av dem minskar garanterat livslängden på byggnaden. Mikael strävar efter perfektion, i sin verkstad i Lund tillverkar de själva alla detaljer som behövs.

Mikael tänker att det är bra för honom själv och hans anställda att ha varierande uppgifter. Det gör det roligare att jobba och det ökar gemenskapen. Att bara gå och göra samma sak dag efter dag är ingenting för honom. Därför tar Lunds Nya Bleck- & Plåtslageri också mindre jobb åt privatpersoner och konstnärer som att klä in krukor eller klippa till önskade former.
– Vi tycker alla om träffa människor och att ha kul, avslutar Mikael.

Mikael: 070-835 9951 · www.lundsnyableckoplat.se
Magistratsvägen 13, 22 643 Lund