Sarvari Style ger liv till äldre plagg och kommer sälja nya tillbehör för herrar

Har du ett gammalt favoritplagg där en knapp lossnat, en sömn gått upp eller en blixtkedja gått sönder? Vänd dig då till det kombinerade skrädderiet och kemtvätten Sarvari Style som räddar ditt plagg och fräschar upp det. Du spar pengar och gör en insats för miljön.

Bröderna Hussein Sarwari och AliReza Sarvari är tredje generationens skräddare. De driver sedan 2020 Sarvari Style som är ett kombinerat skrädderi med kemtvätt på Stora Gråbrödersgatan i Lund. I grunden är det ett gammalt familjeföretag som genom åren bestått av olika konstellationer och inriktningar.  Kvar från ett tidigare skede är skylten utanför som fortfarande förtäljer att man är på väg in i Sarwari Skrädderi och sytillbehör.
– Innan var det först tyger och sytillbehör sen la vi till skrädderiet och kemtvätten, berättar Hussein.

Tillsammans med bröderna arbetar Sharif som förutom att vara en välutbildad skräddare var den som sålde verksamheten till dem. I brödernas affärsidé ingår det inte att driva försäljning av sytillbehör utan det som finns kvar har de mest för eget bruk. Till största delen har arbetet med textilier under femton år bestått utav ändringar och lagningar. De har varit allt från att byta dragkedjor, knappar, laga små hål samt lägga ut, in, upp eller ned. Nu har bröderna börjat styra om verksamheten till att sy upp kostymer, dräkter och klänningar från början enligt konstens alla regler. Hussien delar in sina kunder i huvudsak två grupper. Personer som vill anpassa inköpta plagg till sin kroppstyp och modeintresserade som är ute efter en särskild stil och börjar från scratch. Sarvari Style har sedan de startade sytt upp klänningar för bal, bröllop och tillställningar som Nobelfesten samt kostymer och högtidsdräkter för alla tillfällen.
– I de fallen börjar vi med att ta mått och väljer tillsammans med kunderna ut tyg, säger Hussein.

Kunden kan också ha med sig ett befintligt tyg med en idé om vilket plagg det skulle kunna bli. I båda fallen handlar det om att vara ödmjuk och lyssna in vad kunden önskar.
– Det kan också vara att vi syr upp en kopia av ett favoritplagg som gjort sitt, säger Hussein.

Sarvari

Sarvari Style står på flera ben

Bredvid hantverksarbetet med textilier, service samt lagning av symaskiner så utför Sarvari Style olika former av tvätt. De rengör allt från de små ömtåligaste till de tåliga och skrymmande plaggen. Familjen har sin egen kemtvätt i Malmö med fyra anställda. De industrimaskiner Triangeltvätten använder sig av tar betydligt större mängder textil än vad en hushållstvättmaskin klarar av. Det gör också att större plagg som kappor och rockar blir riktigt rena. Stort fokus ligger på att minska användningen av skadliga kemiska tillsatser och ersätta dem med naturliga och nedbrytningsbara ämnen. De kan utföra alla typer av tvätt förutom mattvätt, i de fallen har de ett samarbete med ett större tvätteri i Köpenhamn.

På både Triangeltvätteriet och Sarvari Style tar de emot dukar, gardiner, kostymer, klänningar, skjortor och allt annat som man vanligtvis förknippar med kemtvättsinrättningar men har också kilotvätt.  Kilotvätt är vanlig hushållstvätt som lämnas in och sedan hämtas vikt, sorterat och inslaget i ett paket. Priset beräknas utefter vikt och därav namnet.
– Till skillnad mot vanlig kem så pressas inte plaggen, säger Hussein.

Han beskriver också att det inte ingår fläckbehandling i den vanliga kilotvätten utan att plagg vid sådana önskemål behövs lämnas in separat. En annan skillnad är att man får RUT-avdrag för tvätt, inklusive torkning och andra tjänster vid vattentvätt men inte för kemtvätt.
– Vi har en hel del stamkunder som kommer in varje vecka med det som man vanligtvis kan göra i tvättstugan, säger Hussein.

Han tipsar också om att man kan lämna in flera plagg som är känsliga för vattentvätt samtidigt och få priset för kemtvätt i sin vikt i stället för per styck. Det lönar sig om man exempelvis har flera ullplagg.

Framöver kommer accessoarer för herrar

När bröderna tog över verksamheten under pandemin insåg de att det inte var rätt tid att satsa för mycket på att förändra grunderna utan mer målmedvetet renovera och bygga inför framtiden. Framöver planerar de att utöka verksamheten med försäljning av skjortor, kavajer, slipsar, flugor, manschettknappar och andra tillbehör för stilmedvetna gentlemän.
– Det blir ett noga utvalt sortiment, avslöjar Hussein.

Han beskriver utvecklingen av företaget som han och hans bror förutspår. De har arbetat med att öppna upp butiken och visa vad de gör. Färre personer vill idag köpa in sytillbehör, tyger och annat för att göra det hemma och samtidigt har behovet av att lämna in sin symaskin på service minskat. För att väga upp förlusterna av de intäkterna bestämde sig bröderna för att Sarvari Style skulle investera i nya maskiner där de bland annat kan sy i tjockare tyger. Nu kan de ta emot arbeten i skinn och riktigt grova möbeltyger. Han förklarar hur de nu vid sidan av att lägga upp gardiner tar emot arbeten som att klä om trädgårdsmöbler.
– Vi utför allt arbete när det handlar om textilier, säger Hussein.

Han talar också varmt om hur arbetet med att förlänga ett plaggs liv genom att laga det och fräscha upp det med en noga utvald tvätt bidrar till att minska skadliga utsläpp. Tillverkningen av textilier är energikrävande och har inte sällan en del skadliga kemikalier i sina processer. Ta bara ett par jeans som behöver tiotusen liter för att färdigställas. Då räknas den mängd vatten som går åt för att bomullen ska växa och det som behövs för infärgning av tyget. Lägg till vävning, arbetet vid symaskinen samt transporter så förstår man hur det fungerar.  En lagning utav ett plagg bidrar till minskad klimatpåverkan.

Men framför allt kommer Sarvari Style sikta på att utveckla sina kompetenser. Att sy upp kläder för speciella tillfällen. Plagg som kommer att få ett hållbart liv och aldrig slängas. Kemtvätt och vattentvätt, pressning och mangling. Och inte minst att lyssna och ta hand om sina kunder.
– Vi ska göra det vi är duktiga på, avslutar Hussein.

S. Gråbrödersgatan 12, Lund
Tel.046-151812

Spångatan 6B, Malmö
Tel.040-127590