Woodeco bygger det omöjliga

När det kommer till inredningssnickeri, möbler och speciallösningar ska man vända sig till en expert. Bord, stolar, platsbyggda garderober och köksinredningar kräver ett kunnande, liksom specialpaneler och boaseringar. Vi besöker an av de få firmorna som verkligen har förmågan att utföra underverk.

Niclas Rönnemyr har drivit Woodeco Syd AB i olika konstellationer sedan 2010, sedan 2018 gör han det i egen regi. Han beskriver företagets affärsidé som byggnadsvård där man utför det ingen annan vill göra. Det är platsbyggt, boaseringar och speciallösningar andra inredningssnickare inte vill göra. Där Niclas ser en inspirerande utmaning ser de flesta något som inte går att utföra.
– Det är för mycket klidd och finlir som många inte tror på, berättar Niclas.

Han beskriver ett exempel där de utgår från fyrkantiga fönster men som ska bli runda och med en guldkant runtom. På Woodeco är de i dagsläget sex personer med gedigna kunskaper i finsnickeri, där över hälften är utbildade möbelsnickare, en är dekormålare och andra besitter andra kompetenser men alla delar en passion för att utföra det omöjliga. Till det hyr Niclas in en tre, fyra personer vid behov.
– Vi jobbar nära med konstnärer, arkitekter och stuckaturmästare, säger Niclas.

Konsthantverk kräver en lyhördhet hos såväl beställare som utförare. Inte sällan är det visioner som ska tas fram och förkroppsligas. Andra arbeten är monterbyggen för mässor där Woodeco fått äran att bygga inredning och detaljer för några av Sveriges största vvs-företag. En av de personer som Woodeco arbetar mycket med är programledaren, scenografen och författaren Mija Kinning som medverkat i programmet Bygglov i TV4. En annan är konstnären Ola Sivhed som tecknat Bamse, illustrerat omslag till hårdrocksband men mest blivit känd för sitt projekt The 4 elements.
– En otroligt häftig människa med underbara idéer, säger Niclas

Tillsammans har det arbetar med takmålningar och genom det samarbetet har Woodeco börjat med den hedervärda gamla konsten att boasera väggar. En och annan kanske tänker på en pizzeria när det handlar om att brädslå väggar men Niclas beskriver pedagogiskt hur ramar sätts ihop till fyrkanter med fina speglar i och att resultatet blir mer av en slotts- eller herrgårdsmiljö.
– Du inreder ett helt rum genom att göra det här, förklarar Niclas.

Urgamla tekniker och gediget kunnande

En del av de jobb som Woodeco utför kan man se på deras sociala medier. Som ett popup konstverk för @visitlund, en fiskbensparkett i ett kök och platsbyggda köksinredningar och orangerier. Förutom trä arbetar Woodeco med material som frigolit, puts och annat som behövs för att nå ett utsökt resultat. Men som namnet antyder är det ur ett hållbarhetsperspektiv. Och för den sakens skull tackar Niclas inte nej till enklare arbeten. Han har ett krav på sig att förse åtta man med jobb.
– Så frågar någon mig om jag kan göra ett badrum så gör jag ett badrum, säger Niclas.

Kunskapen finns. Certifikatet för att utföra våtrumsarbete har däremot inte valt att förnya. Det är inget han brinner för så han hyr in folk som får lägga själva fuktskyddet. Annars sticker han inte under stol med att de är bättre på möbler, fashionabla trappuppgångar, platsbyggda kök, garderober och växthus,
– Vad man än behöver så hittar vi en lösning på det, säger Niclas.

Han beskriver företagets styrka som att finna lösningar där andra ser svårigheter. Inget arbete är det andra likt. För att lyckas krävs kompetent personal som även kan umgås med kunden. Niclas påtalar vikten av att ställa upp på andra och se allas värde. För de som arbetar på Woodeco handlar det om att vara kreativ och hjälpa kunden att nå sina mål. Och att vara inlyssnande till att förenkla materialvalet om budgeten är begränsad. De kan exempelvis byta ut ren ek mot furu för att hitta en ekonomisk lösning men det ska hänga ihop med helheten och hålla i tiden.
– Jag vill skapa något jag kan vara stolt över, avslutar Niclas.

• Special snickeri
• Boasering
• Byggnadsvård
• Specialkök

Kalkstensvägen 35, Lund • Tel.070-8355007