Isbergs Bygg uppför nytt och renoverar gammalt

Isbergs Bygg

Isbergs Bygg är en byggfirma vars ena ben specialiserat sig på renoveringar. Här använder de sig gärna av återanvänt kärnvirke och äldre stockar där de kombinerar äldre hantverksmetoder med modern finish. I det andra benet uppför de prefabricerade hus och lär sig det senaste om det nya som kommer.

För Emil Isberg var det ett enkelt att välja bygg på gymnasiet. Han ville arbeta med händerna och se resultat av det han gjorde på dagarna. Direkt efter skolan år 2005 började han arbeta med montage utav prefabricerade villor. Efter tio år kände han att han behövde göra mer för att utvecklas. Han behövde nya utmaningar.
– Jag startade eget och körde det parallellt i nästan två år, berättar Emil.

Det var två år utan fritid men med en början till en fast kundkrets och framför allt ett grundmurat rykte om att vara en som utförde det som utlovats i rätt tid och till rätt pris. År 2018 sa Emil upp sig för att satsa helhjärtat på Isbergs Bygg AB.

Bolaget står på två ben. I det ena utförs allt från små utbyggnader, altaner, fönsterbyten och byten av tak till omfattande renoveringar och murerier. Här är det i huvudsak Emils anställde Robert som gör det mesta. I firmans andra ben uppför Emil prefabricerade villor medan en tredje kontrakterad snickare hoppar in där han behövs som mest. Emil har inte som ambition att bli större eftersom det skulle innebära mer tid vid skrivbordet och datorn är inte hans roligaste verktyg. Han är glad att hans sambo tar hand om saker som att betala räkningar och hålla en enkel bokföring.
– Att hjälpa människor med det de inte kan är däremot roligt och fungerar som morot, säger Emil.

Isbergs Bygg

Isbergs Bygg har respekt för hantverket

De roligaste jobben för Emil är när de får renovera gamla timmerhus och ta fram det som forna tiders hantverkare utfört eller att växla av en bärande timmervägg för att passa in ett rum som krävs av det moderna livet. Han letar gärna efter gammal stock och plank av kärnfuru i ladugårdar och andra platser, anpassar och återanvänder dem i renoveringar. Att kunden får som han vill är viktigt. Om Emil kan utföra det med respekt för tidigare hantverkare tycker han att resultatet kan bli briljant.
– Vi har gjort mycket snickarglädje i entrétak och med vindskivor, säger Emil.

De flesta kunderna befinner sig inom en halvtimmes radie med bil. Emil tror att renoveringar kommer att öka framöver och då framför allt energibesparande åtgärder. Isbergs Bygg som i sitt ena ben specialiserat sig på äldre hus ser positivt på framtiden samtidigt som de förbereder sig på att utföra arbeten de vanligtvis inte utför.

Det viktigaste för Emil är att kunden blir nöjd. Han vet att Falköping är en för liten ort för att göra ett dåligt jobb. Det tar tid att bygga upp ett bra rykte och få jobb på rekommendationer men det kan gå oerhört fort att rasera det. Därför ser han till att han och de andra på Isbergs Bygg alltid är noggranna och inte lämnar något åt slumpen. Resultatet är avgörande och därför lägger de ned extra tid på finishen. Det ska synas att det är riktiga hantverkare som utför jobbet.
– Sen ligger vi bra till när det gäller pris. Det är nog därför vi har många återkommande kunder, avslutar Emil.

Torsgatan 10A
521 43 Falköping
Tel 0704-284193
eisbergsbygg@gmail.com