Odensbergs Mekaniska Verkstad ställer upp när det gäller

Vi besöker en mekanisk verkstad som specialiserat sig på service och reparationer av lastbilar och entreprenadmaskiner. Med korta ledtider, en vilja att ställa upp när det behövs och ge det lilla extra har de skaffat sig en lojal kundkrets runtom Falköping.

Ronny Ågren driver Odensbergs Mekaniska Verkstad AB tillsammans med sin son Marcus Tomas. Verkstaden som, namnet till trots ligger i Falköping, är specialiserad på lastbilar och entreprenadmaskiner och startade sin verksamhet 1958. Ronny började sin bana som mekaniker utav polska och rumänska traktorer under sjuttiotalet innan han köpte Odensbergs Mekaniska Verkstad år 1992. 
– Nu är det 65-års jubileum för företaget och meningen är att Marcus ska ta över snart, berättar Ronny.

Hallen som verkstaden huserar i är på 2 100 kvadratmeter och det är rejält högt i tak. En stor del av verksamheten består av service och reparationer utav lastbilar och entreprenadmaskiner oberoende märke, ett andra ben är kylarreparationer och så finns det ett tredje i form av en tvätthall för stora och tunga fordon.
– Det är mycket service av lastbilar nu, säger Ronny.

Den märkesoberoende serviceverkstaden utför årskontroller på lastbilar, grävmaskiner, lastmaskiner, släp och bussar. De renoverar bromsar oavsett om det är skivor eller trummor och hjälper gärna till med ombesiktningar så att kunden får en minimal tidsförlust. Ronny och Marcus vet att oönskade stillestånd är det sista deras kunder önskar och arbetar därför med korta ledtider samt att ställa upp när det behövs. 

Fler ben att stå stadigt på

I de stora, välutrustade och moderna lokalerna kan de ta hand om alla typer av fordon. Eftersom nya maskiner ofta går på serviceavtal så har de som kommer till Odensbergs Mekaniska några år på nacken. Släpen brukar de dock få ta hand om direkt. Mycket beroende på att prislappen är lägre än hos auktoriserade märkesfirmor även om kunskapen och förmågan att utföra jobbet inte skiljer sig åt.

Sådant som ofta går åt har Odensbergs Mekaniska Verkstad på lager, såsom bromsar, filter, kopplingar och lager. Mekanikerna försöker komma på om det är något märke de inte jobbat med och kommer inte på ett enda. När de reparerar använder de sin av originaldelar från Bell, Caterpillar, Doosan, Equipment, Hitachi, Huddig, Iveco, JCB, Komatsu, Man, Mercedes-Benz Lastbilar, Moxxy, Scania, Sennebogen, Volvo Construction, Volvo lastbilar och Åkerman om inte kunden har med sig egna.
– Det handlar om att vara noggrann eftersom allt är ute på vägarna hela tiden, säger Marcus.

Han förklarar att ingen vill möta någonting av den tyngden som inte har bromsar och att det är ett ansvar som de tar på största allvar. Odensbergs Mekaniska Verkstad säljer även olja, spolarvätska och för ett brett sortiment av intercoolers till såväl personbilar som till lätta och tunga lastbilar. De renoverar bakgavellyftar, har egen hydraulpress och stor erfarenhet av att arbeta med olika typer av kylare.  Ronny och Marcus nämner sin produktkatalog med över tiotusen artiklar och konstaterar att när det kommer till kylare har en del privatkunder. De har originalkylare för i stort sett alla europeiska, amerikanska och ostasiatiska bilmärken. De går i god för att de i allra flesta fall kan renovera en kylare om det inte går att få tag på en originalkylare och byta ut allt.
– Vi arbetar mycket med amerikanska bilar, avslutar Marcus.

Odensbergs Mekaniska Verkstad

Sikagårdsgatan 3, Falköping
Tel. 0515-728168
info@odensbergsmek.se
www.odensbergsmek.se