Annelund Åkeri och Entreprenad ansvarar för total lösningar i och på mark

Annelund Åkeri & Entreprenad

Vi besöker ett företag som står för totala lösningar i och på mark. Parkeringsplatser, uppfarter, uteplatser, murar, trappor, dränering, trädgårdsanläggningar, ridbanor, vatten, el och avlopp samt alla andra förekommande fall där det behövs grävas.

Annelund Åkeri och Entreprenad AB grundades 1982 utav Bengt Korneliusson som med en nyinköpt lastbil transporterade grus, jord och annat. År 1993 köpte bolaget in ytterligare en lastbil som hans son Marcus körde. I samma veva blev far och son hälftenägare av bolaget.
– Vi började som ett renodlat åkeri, säger Marcus.

Hans intresse låg dock mer åt entreprenadsidan så 1998 köpte bolaget sin första grävmaskin. Några år senare började Bengts maka Inger ta hand om de administrativa delarna med företagandet så att Marcus och Bengt helhjärtat kunde ägna sig åt kärnverksamheten. Ryktet om deras förträfflighet spred sig och de fick mer förfrågningar än de kunde tacka ja till.

Annelund Åkeri och Entreprenad anställde sin första anläggare utanför familjen år 2017 och sedan växte de snabbt. Numera är de tretton personer som ser till att tre hjuldrivna grävmaskiner, två traktorer med lastväxlarflak, en fyra-axlars lastbil, en lastmaskin på 7 ton, en vakuumlyft, en kompaktmaskin samt en liten larvgrävare på knappa två ton och en stor på nästan sex ton, är i rullning.

Sedan 2021 har de nya fina lokaler med lager, garage och kontor i Kartåsens industriområde där Marcus är arbetande vd och hans fru Anette ansvarar för administrationen. Efter att deras son Alexander tagit examen från mark- och anläggningsprogrammet juni 2021 har även han anslutit till Annelund Åkeri och Entreprenad vilket innebär att de nu är tre generationer Korneliusson inom bolaget.
– Pappa Bengt är egentligen pensionär men hoppar in när det behövs, berättar Marcus.

Lokal förankring

Annelund Åkeri och Entreprenad gör mycket markjobb. Det är allt ifrån plattläggning till anläggandet av gräsmattor och att bygga planer för konstgräs. Deras arbetsområde rör sig runt Skövde, Skara och Lidköping. Anläggarna på Annelund Åkeri och Entreprenad är vana att ha barn som tittar på när de arbetar. De har kommit att bli specialister att lägga hybridgräs utanför förskolor och anlägga lekplatser.
– Vi får betalt för att leka i sandlådan, skrattar Marcus.

Kunderna är kommuner, bostadsrättsföreningar, idrottsföreningar, kyrkan och privatpersoner. Eftersom de lever och verkar lokalt har de som policy att alltid tacka ja till jobb även om de är små. Även om det inte går att räkna ihop ett jobb på tjugo minuter så tar de det. Marcus tror på att det lönar sig i längden. Nöjda kunders rekommendationer sprider sig som ringar på vattnet och leder till fler jobb.
– Vi har entreprenader som ligger på över ett års tid på en plats men alldeles för stora jobb kan vi behöva tacka nej till, säger Marcus.

Vanligtvis har han dock med kontakter och samarbetspartners möjlighet att ansvara för riktigt stora jobb. Annelund Åkeri och Entreprenad tar totalentreprenad och ansvar för hela processen lika gärna som de kan utföra en transport av grus. Deras flexibla inställning är uppskattad och en av orsakerna till bolagets popularitet. Vintertid är de ute och skottar snö. De har avtal med flera kommuner och bostadsrättföreningar.
– Vi gör det kunden vill, avslutar Marcus.

Truckgatan 9, Lidköping
Tel. 070-530 50 40

www.annelundakeri.se
info@annelundakeri.se