Galleri Graphica fyller dina väggar med innehåll

Galleri Graphica

Tänk att de fortfarande finns kvar. De små butikerna med stora hjärtan och ett innehåll som sträcker sig över tid och rum. Som Galleri Graphica där man kan få sina inramningar gjorda, köpa sitt konstnärsmaterial och faktiskt hitta odödlig konst att hänga upp på väggarna därhemma.

Linda Öjdahl driver Galleri Graphica som ligger i närheten av gågatan i Lidköping. Hon beskriver sig själv som en människa som alltid varit intresserad av form och bild vilket ledde till ett estetiskt program på gymnasiet och sedan en lärarutbildning med examen i bild och mediaämnen.
– Min plan var att arbeta som lärare och det gjorde jag i några år i Söderhamn, berättar Linda.

Sedan flyttade hon till Skaraborg och arbetade med helt andra saker eftersom hon inte var helt övertygad om att läraryrket var hennes väg att gå. Under sin tid som lantbrukare på sin fars gård fick hon reda på att den tidigare ägaren till Galleri Graphica ville gå i pension och var beredd på att sälja. Linda berättar hur hennes sambo hittade en annons om detta på blocket och undrade om det inte var något för henne. Hon tog kontakt med Anders som den tidigare ägaren hette och redan efter första mötet bestämde de att hon skulle gå bredvid honom ett tag för att sedan kanske ta sig till affär.
– Ganska snabbt insåg jag att det var det här jag ville göra, säger Linda.

Galleri Graphica

Här fick hon användning för all den kunskap hon skaffat sig om konstnärsmaterial och tekniker samt nytta av sitt bildseende. Sedan tidigare visste Linda hur en passepartout skulle se ut och skäras till men ramar hade hon inte arbetat med tidigare så det dröjde en dryg månad innan Anders lärt upp henne och hon kunde ta över butiken och göra den till sin. Det här var i juli 2021, så nu är Linda inne på sitt andra år. De förändringar hon gjort i butiken är att möblera om och bygga några nya hyllor.
– Sedan gör jag hela tiden lite små förändringar för att hålla butiken levande, berättar Linda.

Sortimentet förändras långsamt men säker mot det som hon själv tycker om att jobba med och vad som efterfrågas av kunder. Tillsammans upptar butik och verkstad ungefär nittio kvadrat och Linda är lycklig när hon låser upp för att börja en ny arbetsdag.

Läget skulle inte kunnat vara bättre, det är mysiga gator och etablerade affärer runtomkring, säger Linda.
Det viktigaste benet för Galleri Graphica i dagsläget är ramverkstaden. Här kan man rama in allt från fotografier och konsttryck till canvasdukar med målningar i alla möjliga format. Eftersom det är betraktarens öga som avgör vad som är värt att betraktas finns det inga gränser för vad som är värt att ramas in. Linda berättar att hon ramar in allt från barnteckningar och bröllopsfotografier till diplom, dikter och ritningar.
– Jag har även ramat in fotbollströjor, skrattar Linda.

Många vill också rama om tavlor som följt med dem i livet men vars ram inte passar in i det nya hemmet eller om passepartoun gulnat eller har fel färg när väggarna bytt tapeter.

Som namnet tydligt förtäljer så finns även konst till försäljning på Galleri Graphica. Vid sidan av samtida konsttryck från andra gallerier hittar vi unika verk av lokala konstnärer. Priserna rör sig från några tusen för en färdiginramad bild upp till tio och kanske tolv tusen kronor. Hon berättar att en del kan tycka att fem tusen för en tavla är dyrt men ber dem jämföra med en mobiltelefon som kostar betydligt mer. Tavlan förgyller sin plats på väggen långt efter att mobiltelefonen sänt sitt sista meddelande och visat sin sista bild. Lindas grundidé är att varje person ska hitta något som passar dem och gör dem glada i vardagen.
– Det är underbart att sälja en tavla till en kund när man ser att de verkligen tycker om den, säger Linda.

Linda tar sig tid för att ge kunderna vad de söker efter. Och det är nog därför människor tar sig till Galleri Graphica. Förutom ett stort utbud av konstnärsmaterial och ramar samt prisvärd nutida konst får man ett personligt bemötande. De möter en människa med goda kunskaper och som innerligt bryr sig.

Grevhusgatan 4
53130 Lidköping
Tel. 0510-200 66
gallerigraphica@gmail.com