Kyrkobacka Stall och Ridhus är en ridskola för alla åldrar

Söker du en ridskola eller ett ridläger med boende? Ska den passa flera i familjen samtidigt? Vill du uppleva något unikt? Söker du trygghet och en familjär stämning? Besök då Kyrkobacka Stall och Ridhus strax utanför Lidköping.

Elisabeth Hultgren som styr och ställer över Kyrkobacka Stall och Ridhus är uppfödd i företagandet. Hennes pappa drev godisgrossisten Hultgrens konfektyrscenter som levererade godsaker över hela Skaraborgs län och Västergötland samt Godi Produkter i Trollhättan. Elisabeth öppnade själv Torgkiosken i Lidköping år 1986 som hon drev fram till 2002. Under 1990 till 1995 drev hon även EH Original Konfektyrgrossist AB. När Elisabeth och hennes man Micke köpte gården Kyrkobacka i början av nittiotalet öppnades nya möjligheter.
– Då hade jag redan hästar hos min mamma och pappa som vi flyttade hit, säger Elisabeth.

De första tio åren bedrev de jordbruksverksamhet samt lite avel fastän Elisabeth fortfarande åkte in till staden. Hon födde alltså upp hopphästar samtidigt som hon drev två andra företag. Elisabeth som arbetat ideellt som ridlärare när hon var yngre och var dessutom anställd på Lidköpings ridklubb fram till 2006. Hon har tävlat mycket inom hoppning, har en ridlärarutbildning samt en hopptränarutbildning.

I början av milleniet insåg hon att det var dags att öka insatsen för att nå sina drömmar om ett eget ridhus. Av en bekant fick Elisabeth reda på att man kunde söka investeringsstöd genom länsstyrelsen och därigenom få hjälp med trettio procent av kostnaderna.
– Det är som att vinna på lotto sa jag till min man, berättar Elisabeth,

Han var dock inte lika uppspelt utan tyckte snarare att 1 632 kvadratmeter byggnad var på tok för stort och dessutom alldeles för dyrt. Elisabeth lyckades dock övertala honom genom att säga att det var hennes framtida arbete. År 2006 uppfördes så ridhuset med stor manege, läktare och utrymmen för framtida behov. Till en början tog Elisabeth inackorderingar i stallet för privathästar och hade hoppträningar i ridhuset.
– Sen började kompisar och andra höra sig för om de kunde få komma på ridskola, säger Elisabeth.

Först var hon tveksam men efter ett tags fundering ringde hon i alla fall en gammal bekant som drev ridskola bara för att få reda på hur det var och vad som krävdes. Det samtalet utmynnade i att Elisabeth köpte sin bekantes sex små Shetlandsponnyer och fick med sig en stock elever på köpet. Elisabeth köpte till ytterligare några ponnyer och drog i gång ridskolan år 2009.
– Jag erbjuder ridskola för alla nivåer. Knatte, junior och vuxenlektioner, berättar Elisabeth.

Deras yngsta elev är två och ett halvt år som rider på en minishetlandsponny. Sedan har de ponnys i klasserna B, C och D samt stora hästar. De har även arbetshästar i form av en Nordsvensk samt en Ardenner. Kort sagt en häst för nästan varje önskemål och ålder. Det är flera pappor och mammor som rider med sina barn.
– Det här är en lantlig ridskola, säger Elisabeth.

För dem som uppnått längre i sin ridvana finns utebana och sedan fin terräng för uteritter där måltider i det fria och bad med hästen är uppskattade inslag. För de riktigt erfarna som vill tävla erbjuder Kyrkobacka Stall och Ridhus Pay & Jump för ridskolans elever på ridskoleponny eller häst samt privatryttare med egen häst.

Steget att dra i gång med ridläger under lov var inte långt när strukturen för ridskolan satt sig. Här kom utrymmena i ridhuset till nytta och det byggdes övernattningsmöjligheter med kök och badrum. Det är ett omtyckt boende enär eleverna kommer så nära djuren. Utöver alla hästar finns en småskalig uppfödning av Staffordshire Bullterrier eller Staffar som de populärt kallas för, några säger även Nannydogs eftersom de älskar människor och speciellt barn. Eftersom alla djur är vana vid barn bidrar det till en stämning som det berättas gott om lång tid efter att lägret tagit slut. Elisabeth berättar att det numera är lättare att hitta en tävlingshäst än en ridskolehäst. Intresset växer och lugna stabila hästar är eftersökta över hela Europa.

En av hennes favoriter är Knabstruppern Ingrid som är en prickig ponny med fint temperament. Elisabeth avslöjar att hon börjat skriva en bok som är riktad till en förälder som inte vet någonting om vad ridskola eller hästar innebär. Boken kommer vara en blandning av ponnyn Ingrids äventyr, lite utbildning för föräldrar och barn samt lite saga. Alla knattar på Kyrkobacka Stall och Ridhus brukar få rida och hälsa på Kyrkobackatrollet som bor i skogen med sina husdjur som är två ekorrar och en groda. Där finns även en liten vätte som sköter om hästarna på natten när människorna sover.

 

Kållands Åsaka Kyrkobacka 2
Lidköping

0730-880212

elisabeth@kyrkobacka.se
www.kyrkobacka.se