Konditori Garströms erbjuder nostalgikakor och nyskapande bakverk

Vi besöker ett av Sveriges äldsta konditorier och avnjuter den kulturhistoriskt värdefulla miljön tillsammans med doften av nybakade läckerheter. Delar av inredningen är oförändrad sedan 1886, bland annat entrén domineras av en lång disk där ett överdåd av klassiska bakverk väntar på sina finsmakare.

Solvita Priedite har sitt ursprung i Lettland där hon under sin uppväxt har lärt sig en del om konsthistoria och arkitektur därför Garströms konditori ligger henne varmt om hjärtat. Caféet har legat på samma plats sedan 1886 men etablerades redan 1857 utav sockerbagargesällen Reinhold Garström.
– Det är ett unikt ställe med fascinerande atmosfär av äkta konditori och jag har fått ära och ansvar att bevara det, berättar Solvita.

Solvita började jobba på Garströms som anställd år 2019 och i slutet av samma år fick erbjudande att ta över verksamhet tillsammans med kollega Anna Karin Hansson. De köpte företag år 2020 från den tidigare ägaren men den första oktober 2021 blev Solvita ensam ägare.
– Jag vill utveckla hela verksamhet och särskilt sortimentet av bakverk för att varje konditoriets gest får en liten guldkant på vardagen och högtid, säger Solvita.

Mängder av kakor och bakverk

Erik som tillhörde tredje generation av Garströms nyrenoverade och invigde den eleganta cafédelen under 1930-talet. Miljön domineras av ljusa tapeter med gulddetaljer, imponerande valv och kolonner samt smakfull och passande möblering. Det är tillräckligt stort och fördelat på ett antal rum som gör att alla kunder kan hitta en egen plats för en trevlig stund i sällskap av god vän, familj eller bara en kopp kaffe.
– Vi erbjuder nostalgikakor samt rätt många glutenfria och laktosfria kaffebröd, säger Solvita.

Här nöjer man sig inte med sju sorters klassiska kakor utan det är flera fat med småkakor som tillverkats med samma omsorg och recept som gästernas far- och morföräldrar hade bakat en gång i tiden. Exempelvis så finns det fem olika sorters mazariner. Vid sidan av de traditionella kakorna och bakverken hittar vi det som enligt många är Lidköpings godaste bullar. Populärast just nu är de saftiga bullarna med saffran och vit choklad som kompletterar de vanliga lussebullarna.

Här finns även mer matiga rätter såsom sallader, matpajer och smörgåsar. I stort sett bakas allt i huset och med noga utvalda råvaror. Solvita kommer hålla fast vid det. Har det fungerat i 165 år så är det minst sagt beprövat.

Konditori Garströms

Själ och hjärta

Konditori Garströms har naturligtvis en stor del av sina stamgäster boende i Lidköping men kunderna kommer från hela trestadsregionen. Till det har vi turister som kan resa långväga för att uppleva konditoriets unicitet. För inte så länge sedan hade Solvita besök av några cafékonnässörer från Norge som rankade ett 1700-tals café i Saltzburg som världen bästa och Konditori Garströms som finaste i Norden.
– Det ryktas om att vi är det äldsta ännu fungerande konditoriet i Sverige, avslöjar Solvita.

När den sista Garström lämnade över rörelsen till sina bagare någon gång på under 1960-talet var det tolv personer i bageriet och lika många i serveringen, så det måste ha varit full fart. I dag är de sex personer om man räknar med den extra hjälp som arbetar timmar under helgerna. Solvita hoppas kunna utveckla verksamheten utan att förändra det som är Konditori Garströms hjärta och ser fram mot de utmaningar det innebär.
– Vi ska fortsätta att vara ett äkta konditori, avslutar Solvita.

Mellbygatan 2
531 31 Lidköping
Tel. 0510-202 83