Helpforyou har alla typer av hjälpmedel

HelpForYou

Med ålder och sjukdom försvagas kroppens funktioner. Det finns hjälp att få från allmänna skattenedel och landsting men det tar tid att få den. Vi besöker en butik som har det mesta för att underlätta vardagen och ge möjligheter till ett drägligt liv.

Hans Paukstat driver butiken Helpforyou i Lidköping som är en del av en koncern med flera butiker i landet och en stor webbshopp. Han pratar varmt om vikten av subventionerade priser för viktiga hjälpmedel som rullatorer och käppar men beskriver också att det av förklarliga skäl förmodligen inte är möjligt att skattemedel kan erbjuda allt. På Fabriksgatan finner man ett elegant showroom med hjälpmedelsprodukter som funktionella vilfåtöljer, elscootrar, elektriska anordningar och hjälp för syn.
– Vi tar vid där Landstinget slutar med hjälpmedel för vanliga människor, berättar Hans.

Helpforyou erbjuder hjälpmedel för alla som vill ha saker som underlättar vardagen. Moderna rullvagnar för att handla (i Stockholm skämtsamt kallade för dra-maten), vikbara käppar med isdubb, smidiga förstoringsglas, smidiga inomhus-rullatorer och mängder av hjälpmedel för kök och badrum.
Flaggskeppet är ändå världens kanske bästa vilfåtölj med uppresningsfunktion. Himolla tillverkas i en by i södra Tyskland där mer eller mindre hela befolkningen på drygt tre tusen är knutna till varumärket.
– Till och med hotellet ägs av fabriken, säger Hans.

För att beskriva den tyska kvaliteten jämför han med mer välkända Mercedes och Audi. Och tekniken är närmast ofattbar smidig. Med ett tryck på fjärrkontrollen får var och en hjälp att resa sig. Det finns flera modeller att välja mellan, ett stort antal tygvarianter samt skinn av olika mjukhetsgrader och färger. Varje fåtölj säljs med fem års garanti.

Medicintekniska hjälpmedel

Sedan en tid tillbaka har Helpforyou även avancerade CPAP-maskiner som motverkar snarkningar och sömnapné. Ett kraftfullt hjälpmedel för dem som aldrig når djupsömn eller får av njuta en god natts sömn. Kön för att få en liknande apparat från den öppna sjukvården ligger idag på närmare ett och ett halvt år i Västra Götaland och trots att Hans mer än gärna vill hjälpa till att korta den väntetiden så hindrar regler om upphandlingar honom att göra det.
– Det är konstigt eftersom vi pratar om människors hälsa, säger Hans.

Det är däremot fullt möjligt för vem som helst att köpa en CPAP via Helpforyou. De erbjuder kvalificerad rådgivning och utprovning av en mängd olika masker. Helmask för dem som upplever att de är täppta i näsan, näsmask för dem som klarar av att andas genom näsan. Idag är det många nöjda kunder som tackar dem för att de fått tillbaka ett liv där de för första gången på mycket länge vaknar upp utvilade.
– Om du inte får din sömn på natten så orkar inte din kropp arbeta under dagen, säger Hans.

Hjälpmedel för alla behov

Många lider av artros i diverse former. Det är händer, knän, höfter och annat som med tiden fungerar sämre, värker och ger följdproblem. Helpforyou säljer balanshjälpmedel i form av olika typer av käppar, rullatorer och annat. De säljer allt annat än grå käppar. Här fungerar hjälpmedlet som en accessoar med mönster och olika färgställningar och kan även beställas i hopfällbara varianter för att inte ta utrymme och skapa besvär under exempelvis resor.

Andra hjälpmedel är duschstolar, pallar, armstöd, badbräde, kuddar, strumpor, mattor samt mobila stödhandtag för badrum samt förstoringsglas, lampor, speglar och annat för synen. Det finns även verktyg för att underlätta i köket eller smarta fickminnen för att spela information man behöver till senare. Styrkan hos Helpforyou är att de hjälper till att prova ut hjälpmedel, specialanpassar dem vid behov och har leverantörer som garanterar kvalitet.
– Vi gör många speciallösningar och konfigurerar ofta direkt efter brukaren, avslutar Hans.

Fabriksgatan 4, Lidköping
Tel. 0510-787720
info@helpforyou.se
www.helpforyou.se