Kinnevikens Mat ordnar lunch och catering

Kinnevikens mat

Vi besöker en populär lunchservering nere i hamnen som arbetar med klassiska rätter efter ett nytt koncept. Proceduren kallas på sina håll för Cook & Chill och har många fördelar. Skillnaden mot fryst färdigmat i livsmedelsdisken är gigantisk. Här handlar det om riktig mat och inte något processat som hålls ihop med kemiska tillsatser.

Emil Hjelm och Emil Ahmetbasic tog över Kinnevikens Mat 2018 och flyttade verksamheten till Jungmansgatan. De byggde om de nya lokalerna på 250 kvadratmeter så att det skulle passa deras affärsidé. Köket var det viktigaste och därefter har de utvecklat sin verksamhet steg efter steg.
– Den stora delen för oss är kalla portioner, berättar Emil.

Kinnevikens Mat

Konceptet är att laga god och näringsriktig mat, portionera och snabbt kyla ned den för att behålla fräschör och näringsvärde. Rätterna som Kinnevikens Mat har till försäljning i sin butiksdel är baserad på svensk husmanskost varvad med moderna inslag. Det är klassiska rätter som Biff Lindström med gräddsås och potatismos, Panerad spätta med remouladsås och potatismos, Stekt fläsk med löksås eller bruna bönor och kokt potatis och Kålpudding med gräddsås och kokt potatis samt mer moderna tillskott som Kebab med potatismos samt kebabsås och 90 grams hamburgare med bröd, potatismos och räksallad.
– Vi gör våra egna pannbiffar och schnitzlar, säger Emil.

Gratänger och såser görs från grunden. Köttbullar rullas för hand och potatisen kokas på plats. Emil Hjelm bejakar hantverket och tummar inte på kvaliteten. Det är han som står för driften medan Emil Ahmetbasic ansvarar för det administrativa och allt viktigt utanför köket.

Goda smörgåsar och välsmakande lunch

Genom att Kinnevikens Mat kyler ned färdiga måltider snabbt och därefter gaspackar den ökar hållbarheten. En måltid håller mellan tio och tolv dagar i deras kyldiskar. Det är en effektiv metod för att motverka matsvinn och en ekonomisk vinst för deras kunder. En portion som är rejäl tar de idag 60 kronor för.
– Många kunder köper fem till sex portioner på en gång så att de har för hela veckan, säger Emil Hjelm.

Ett betyg som säger mycket är att många lastbilschaufförer tar sig till Kinnevikens Mat och de har även utkörning utav portionslådor vilket framför allt äldre uppskattar. Mitt på dagen har de öppet för lunch och det är alltid två olika rätter att välja mellan. Maten står i värmeskåp och för 90 kronor får man då sallad, bröd och dryck.
– En del sitter här men de flesta väljer avhämtning, berättar Emil.

Varje dag finns det även smörgåsar. Kinnevikens Mat är kända för sina matiga och välsmakande mackor. På fredagar kommer många in för att köpa med sig generösa räksmörgåsar att njuta av hemma när arbetsveckan tagit slut.

Catering och tårtor

Emil och Emil har märkt att efterfrågan av deras cateringalternativ ökat efter pandemin. De har en omfattande cateringmeny på sin hemsida där några kalla rätter plankor är de populäraste. En av dem är Kinneviksplankan som består av tre sorters svenskt kött eller fågel på totalt 160 gram tillsammans med frukter efter säsong som exempelvis vindruvor, apelsin, passionsfrukt, kiwi, melon och ananas. De har även varma rätter, färdiga tallrikar samt smörgåstårtor.
– Vi gör röror och allt annat själva, säger Emil.

Han berättar att smakkänsla tillsammans med tid är grunden för att lyckas. Själv börjar han alltid med såsen för att hitta rätt och den utgår från egenkokta fonder. För Kinnevikens Mat finns det inte utrymme för genvägar. De månar om hög kvalitet och goda smaker.
– Det känns att våra kunder är nöjda och att de berättar för andra som hittar hit, avslutar Emil.

Jungmansgatan 18, Lidköping
Tel. 0510-24400
www.kinnevikensmat.se