Karinas Tapetserarverkstad värnar om den cirkulära ekonomin

Karinas Tapetserarverkstad

Vi besöker en tapetserare av den gamla sorten som kan renovera och klä om möbler med tagel och lin, sy gardiner, dynor och galon. Här finns även kunskap om hur man lagar, tvättar och impregnerar båtkapell.

Karina Nicklasson är född på Orust och utbildade sig till tapetserare i Uddevalla där hon lärde sig den gamla tekniken där framför allt stoppning med naturmaterial är något som färre numera behärskar. Lin, hampa, juteväv och tagel är dessutom inget man hittar i de mest välförsedda varuhusen eller stormarknaderna. Moderna material kräver ett annat handlag och det har Karina lärt sig efterhand. Polyester, galon, skumgummi och impregnerade kapelldukar har inte samma schvung men är det som gäller idag för Karinas Tapetserarverkstad.
– Här är det fritidssektorn som går bäst, säger Karina.

Med här menar hon Kolmesjö som ligger ungefär två mil från Lidköping och fyra mil från Trollhättan. Med fritid menar hon husbilar, husvagnar och båtar av alla de slag. Karina lagar båtkapell, dynor, förtält och annat som hör till fritidslivet. Hon nytillverkar även båtkapell och dynor där hon med säkerhet kan få till speciallösningar om så önskas. Trots att snart var varje människa har en liten båt i Vänern är det inget hon kunnat livnära sig på helt och hållet genom åren. År 2006 startade hon en firma vid sidan av sitt ordinarie arbete och innan dess var det mest en hobbyverksamhet. I sin verktygslåda har Karina även kunskaper om grovsömnad, sy gardiner samt tvätta och impregnera. På gården har finns också försäljning av begagnade möbler och tillbehör.

Stora besparingar kan genomföras

I januari 2022 gick Karina i pension och sedan dess har hon möjlighet att arbeta så mycket hon vill och orkar. Med ett stort intresse för den cirkulära ekonomin kan hon ta emot jobb med att renovera och klä om äldre möbler. För förvaltningar, kommuner, militären och större företag med slitna möbler finns här mycket pengar att spara.
– Att ta hand om det gamla och vackra är mycket billigare och bättre än att slänga och köpa nytt, säger Karina.

Mellan tummen och pekfingret gissar Karina att det handlar om halva priset för att renovera ett hundratal stolar i jämförelse med att köpa nytt. Räknar man dessutom med den ökade belastningen utav tillverkning av nya möbler, transporter och vad det innebär för miljön blir priset än högre. Skulle det behövas har hon kontakt med en möbelsnickare av den gamla sorten.
– I det här yrket är det bra att ha ett stort nätverk, säger Karina.

Karinas Tapetserarverkstad har en mängd tygbalar. De tyger Karina använder sig utav för kapell har en väldokumenterad och garanterad förmåga att hålla och stå sig över tid. Hon kan med bestämdhet säga hur vart och ett tål solljus, slitage, väta, och hur de ska rengöras. När det gäller tyger som ska användas för offentlig miljö finns det krav på att de ska vara flamsäkra och i sitt miljötänk har hon även börjat att använda sig av återvunna tyger som kan nyttjas till det ena och andra. För den privata sidan där enstaka stolar, fåtöljer och soffor ska kläs om har hon mängder av kataloger. Populärast just nu är slitstarka tyger från William Morris med klassiska mönster.
– Det handlar om att se och leva upp till varje kunds behov, avslutar Karina.

Kolmesjö 4, 530 30 Tun
Tel. 070-365 49 55
karina.nicklasson@telia.com
www.karinastapetserarverkstad.se