Kjellstorps Entreprenad har erfarenheten och kan tekniken

Kjellstorps Entreprenad

Vi besöker ett entreprenadföretag som i över sjuttio år utför dränering, VA-arbeten, gräver ut för husgrunder och gjuter dem, schaktar för vägar och anlägger trädgårdar. De har en unik kombination mellan enastående erfarenhet och användandet av modern teknik som inmätning med gps och totalstation i grävmaskinerna.

Familjeföretaget Kjellstorps Entreprenad AB grundades 1950 av Karl Kjellstorp och togs över av hans söner Olle och Stig som ombildade verksamheten till ett aktiebolag år 1979. Sedan tio år tillbaka drivs företaget av den tredje generationen Kjellstorp.
Stig jobbade tills han var sjuttio år och Olle arbetade bokstavligen i 65 år innan han till slut pensionerade sig. Brödernas barn har alla entreprenadarbetet i blodet och skulle klara av att ta hand om allt själva om det inte vore för att tekniken i maskiner och verktyg, en del svetsjobb och hydraulik gör att en del service och underhåll behöver lämnas bort till experter. Olles barn Magnus är den tar hand om driften, räknar på jobben, har kundkontakt och är ute på fältet genom att hoppa in och köra lastbil och grävmaskin när så tillåts. Hans bror Martin är också en arbetande chef som kör maskiner och har hand om deras verkstad medan kusin Cilla sköter det viktiga arbetet på kontoret med bokföring och administration.
– Är det något med en maskins gps-system gör vi det inte själva utan tar det med leverantören, säger Magnus.

Kort sagt är Kjellstorps Entreprenad ett entreprenadföretag som utför dränering, VA-arbeten, trädgårdsanläggning, sprängningsarbeten, vägbyggen och allt som tillhör branschen. Magnus gillar att vara ute själv och arbeta men inser att han också behövs på kontoret. Som läget är nu skulle Kjellstorps Entreprenad möjligen behöva en gubbe till men det krävs att han passar in i arbetsgemenskapen och bidrar till företagets utveckling.

För beskrivs verksamheten lite mer utvecklat så märker man att det är ett familjeföretag som under sjuttio års tid gjort allt som går att göras och som samtidigt brinner för att lära sig mer. De tre ägarna har en befogad glädje som de tar med sig till arbetet varje dag. Den känslan sprider sig vidare till deras anställda som med stolthet utför arbeten som syns och kommer stå kvar länge.
– Vi gör mycket med granit som murar, trappor och storgatsten, berättar Magnus.

Annat arbete som inte syns så mycket är att gräva ut för husbyggen, lägga ut plast, armera och gjuta betongplattor. Det är relativt nytt för Kjellstorps Entreprenad men naturligt eftersom det är de som har kontroll på hur man skyddar för radon, kan dränera, vet vilket slags grus som ska användas och hur isoleringen ska utföras. Magnus förklarar att han personligen har ett stort intresse av utmätning och att de har grävmaskiner med gps som kan utföra de mätningar som erfordras.
– På skärmen i hytten ser man var alla punkter ska anslutas och man ser till och med var toalettstolen ska stå, säger Magnus.

Gräver efter ett cad-program

Informationen har Magnus matat in i entreprenadmaskinernas dator tillsammans med tomtens beskaffenhet och lutning samt var stuprör slutar och dagvattnet ska ta vägen. Hur det ska bli har han tagit reda på genom att fotografera området med kamera fäst på en drönare. SLutresultatet gör det möjligt för grävmaskinisten att se var handfat, dusch och tvättmaskin ska anslutas även om han precis satt skopan i marken. På skärmen visas även var gräsmattan börjar och var det kommer finnas ett dike. Det gör det möjligt att utföra arbetet riktigt effektivt. Allt som grävs ut hamnar på en gång där det hör hemma, exempelvis så placeras jord där trädgården ska vara.
– Tänker man till från början så blir det så mycket enklare för alla, säger Magnus.

Eftersom allt redan är inritat kan Kjellstorps Entreprenad med enkelhet förklara för de hantverkare som därefter ska in i bygget hur rören ska dras och väggarna som håller upp tvättställ ska placeras. För rörmokarna innebär de att de slipper gå med snören och mäta efter som det så tydligt syns hur det ska vara.
– Det blir rätt med en gång, konstaterar Magnus.

Han liknar den felmarginal som används i grävmaskinernas gps med ett stående ägg och att det inte skiljer mer än ett par centimeter från den exakta mittpunkten. Fast genom att koppla till en totalstation nås millimeterprecision och en exakthet som entreprenadföretag förr aldrig kunde uppnå.

Många av kunderna är sommargäster som verkligen bryr sig om sina hus och tomter. De flesta kommer genom att en snickare har totalentreprenad och vill få jobbet med husgrunden gjort säkert, snabbt och med stor precision. Andra kunder vänder sig till dem för att de behöver åtgärda dränering, anlägga en trädgård eller en VA-anläggning. Kjellstorps Entreprenad utgår från Tanumshede och arbetsområdet är Tanum, Strömstad, Sotenäs och Munkedals kommuner. De är måna om sitt rykte som byggts upp i över sjuttio års tid och vet att de inte kan utföra ett dåligt jobb som skulle sänka det med en gång.
– Även om vår kund sitter i Stockholm eller Bryssel så fotograferar vi fortlöpande arbetsgången med drönare så att de kan följa med i processen, avslutar Magnus.