Skogbergs Antik och Auktioner är specialister på Rörstrands

Skogbergs Antik och Auktioner

Med respekt för människor och en glödgande passion för äldre föremål med historia bedriver Skogbergs Antik och Auktioner sin verksamhet. De är specialister på konstgods producerat på Rörstrandsfabriken. I deras butik kan kunder bli kvar hur länge som helst, bli nostalgiska och minnas föremål från sin farmors gamla hem.

Antikhandlare är ofta människor som älskar föremål med en historia. För Tony Skogberg började med att han ville veta mer om föremål som kom i hans väg. Han ville veta hur saker och ting hörde ihop, vem som ägt dem och hur de påverkade livet för dem som hade föremålen i sin ägo. Han hade dessutom svårt att slänga saker. Ett öde han delar med många som gett sig in i branschen.
– Jag började åka på auktioner själv och upptäckte vilket oändligt utbud som öppnade sig, berättar Tony.

Skogbergs Antik och Auktioner

Det var i början av 1980-talet och eftersom han kom från en företagarfamilj vågade han ta steget och bli antikhandlare. Hans första lager var en källarskrubb på tre kvadratmeter med några gistna hyllor, där han samlade koppar och annat som var attraktivt då. Med tiden behövdes större lager, fungerande butiksyta samt utrymme för auktioner som Tony då börjat hålla. Kort därpå träffade han Eva Andreasson som kom att dela hans passion för äldre föremåls mystik och skönhet.
– Jag hade aldrig varit på en auktion när jag träffade Tony, avslöjar Eva.

Tillsammans började de bygga upp Skogbergs Antik och Auktioner. Ett tag hade de butik i ena änden av stan, auktioner i andra och lager lite här och där. Så år 2011 hittade de lokalen i Änghagsområdet i Lidköping. Här har de nu 1 070 kvadratmeter butik och auktionshall med bara en dörr emellan.
Många som lämnar in föremål till Skogbergs Antik och Auktioner gör de för att de flyttar från en villa till en lägenhet där de inte får plats med lika mycket möbler och lösöre. Andra lämnar in föremål för att de behöver lite extra pengar eller för att de inte får plats med det gamla när de köpt nytt.
– En del kommer hit men jag åker också hem till människor, säger Tony.

Skogbergs Antik och Auktioner

Upptagningsområdet för Skogbergs Antik och Auktioner är i runda slängar från Örebro ned till Göteborg. De håller auktion med två till tre veckors mellanrum och vartenda föremål fotograferas och läggs ut på deras hemsida tillsammans med utropspris.

Tony tror att alla antikhandlare har sin egen stil och samlar på sig utifrån vad en själv gillar. Själv har han värderat föremål för Rörstrands museum i trettio år. Det bygger på ett genuint intresse för keramik och framför allt då föremål som togs fram under tiden då Gunnar Nylund var konstnärlig ledare.
– Rörstrand är vår specialitet, det är inget snack om något annat, säger Tony.

En stor det av verksamheten handlar om att hantera dödsbon. Efter att de efterlämnade tagit föremål av affektionsvärde möter Tony och Eva upp de sörjande i den bortgångnes hem. De berättar vad som kan auktioneras ut och vad som inte kommer att kunna säljas. Det de tror på tar de till auktionshallen och det andra kör de till någon kyrklig verksamhet. Trasigt porslin, lumpna kläder och annat utan värde kör de till återvinningen.
– Målet är att så mycket som möjligt kommer till återanvändning, berättar Tony.

Han berättar att de fyller en funktion i sorgearbetet. De sörjande har annat att göra än att ta hand om alla föremål som hamnat i deras knä och de blir ofta tacksamma för att inte behöva göra arbetet själva. Tony påtalar här vikten av respekt för andra människor. Något han lärde sig av sin far. Gör gott och du får gott tillbaka.
– Jag kan dricka kaffe i två timmar med en änka innan vi ens kommer in på själva ärendet säger Tony.

Han berättar att han parallellt med auktioner och antika föremål arbetat inom vården med äldre människor. Han vet att sorgen är en process och inte något man kan skynda på. För honom är det viktigt att den som lämnar föremål till Skogbergs Antik och Auktioner vet om att de gör de med trygg hand.

Änghagsgatan 11, Lidköping
Tel Eva: 0739185535
Tel Tony: 070-299 76 18

skogbergsantik@gmail.com